VarkensNieuws

Varkenssector en dierenartsen tevreden over antibioticareductie

Zeist/Utrecht – De varkenssector is blij dat het antibioticagebruik in de sector opnieuw is gedaald. “Wij hebben als varkenshouderij de afgelopen jaren grote stappen vooruit gezet en worden in het buitenland zelfs als voorbeeld gesteld. Wij zijn blij dat er nog steeds een (beperkte) daling van het antibioticagebruik zichtbaar is in de SDa-cijfers”, zegt voorzitter Ingrid Jansen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en tevens voorzitter van de Werkgroep Varkens van de Taskforce Antibioticaresistentie.

“Goed nieuws is ook dat het gebruik van, voor de humane sector, ‘kritische middelen’ in de varkenshouderij vrijwel op nul staat”, aldus Jansen.

Dat de daling met 4,4 procent ten opzichte van 2013 minder is dan in voorgaande jaren, is volgens Jansen zoals verwacht, omdat in de jaren daarvoor heel grote reductiestappen zijn gezet. Hoewel de daling nog steeds doorzet, is er volgens Jansen nog geen reden om stil te zitten. “Wij zijn er nog niet. Daarom wordt, in samenwerking met onder andere de SDa, nagedacht over aanvullende acties.” Doelstelling is om hiermee het antibioticagebruik nog verder terug te dringen. Hierbij moet volgens de POV niet alleen gekeken worden naar reductie, maar ook naar verantwoord gebruik en verdere verhoging van de varkensgezondheid, zodat een ziek dier altijd behandeld kan blijven worden.

Bart Smit, voorzitter van dierenartsenorganisatie KNMvD is ook positief over de daling van het antibioticagebruik. Hij uit wel zijn zorgen over vermindering van dierenwelzijn doordat zieke dieren minder snel behandeld kunnen worden.

De SDa vindt het te vroeg om te zeggen dat er dierwelzijnsproblemen ontstaan door het terugdringen van het antibioticagebruik.

De verschillen in het voorschrijfgedrag van dierenartsen is nog altijd erg groot. De meest-voorschrijvende dierenartsen schrijven in de kalversector 33 keer meer antibiotica voor dan de dierenartsen die het minste voorschrijven. Dit komt volgens Smit omdat er dierenartsen zijn die zich speciaal richten op bedrijven met gezondheidsproblemen, waardoor het voorschrijfgedrag bij hen anders is dan bij andere dierenartsen.

Beheer
WP Admin