Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Varkenssector en dierenartsen tevreden over antibioticareductie

Zeist/Utrecht – De varkenssector is blij dat het antibioticagebruik in de sector opnieuw is gedaald. "Wij hebben als varkenshouderij de afgelopen jaren grote stappen vooruit gezet en worden in het buitenland zelfs als voorbeeld gesteld. Wij zijn blij dat er nog steeds een (beperkte) daling van het antibioticagebruik zichtbaar is in de SDa-cijfers", zegt voorzitter Ingrid Jansen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en tevens voorzitter van de Werkgroep Varkens van de Taskforce Antibioticaresistentie.

"Goed nieuws is ook dat het gebruik van, voor de humane sector, 'kritische middelen' in de varkenshouderij vrijwel op nul staat", aldus Jansen.

Dat de daling met 4,4 procent ten opzichte van 2013 minder is dan in voorgaande jaren, is volgens Jansen zoals verwacht, omdat in de jaren daarvoor heel grote reductiestappen zijn gezet. Hoewel de daling nog steeds doorzet, is er volgens Jansen nog geen reden om stil te zitten. "Wij zijn er nog niet. Daarom wordt, in samenwerking met onder andere de SDa, nagedacht over aanvullende acties." Doelstelling is om hiermee het antibioticagebruik nog verder terug te dringen. Hierbij moet volgens de POV niet alleen gekeken worden naar reductie, maar ook naar verantwoord gebruik en verdere verhoging van de varkensgezondheid, zodat een ziek dier altijd behandeld kan blijven worden.

Bart Smit, voorzitter van dierenartsenorganisatie KNMvD is ook positief over de daling van het antibioticagebruik. Hij uit wel zijn zorgen over vermindering van dierenwelzijn doordat zieke dieren minder snel behandeld kunnen worden.

De SDa vindt het te vroeg om te zeggen dat er dierwelzijnsproblemen ontstaan door het terugdringen van het antibioticagebruik.

De verschillen in het voorschrijfgedrag van dierenartsen is nog altijd erg groot. De meest-voorschrijvende dierenartsen schrijven in de kalversector 33 keer meer antibiotica voor dan de dierenartsen die het minste voorschrijven. Dit komt volgens Smit omdat er dierenartsen zijn die zich speciaal richten op bedrijven met gezondheidsproblemen, waardoor het voorschrijfgedrag bij hen anders is dan bij andere dierenartsen.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Jansen doet er goed aan de varkenssector als geheel een compliment te geven.
  Het overzicht van reductie in de gehele sector is appels met peren vergelijken.

  een koppel kippen heeft een geheel ander karakter dan een koppel varkens.

  De opmerking van Smit is in dat licht klinkt als een verklaring zonder onderzoek.

  Het reductieresultaat sinds 2009 kwam voort uit regels. Het vervolg moet komen van zelfkritische houding van de veehouder zelf.

  in de discussie op Boerderij over de reactie van Dijksma zie je dat de reagerende veehouders vooral met de regeldruk worstelen. Veehouders voelen het voordeel nog niet. Ik lees maar van 1 boer die eerlijk zijn veranderde bedrijfsvoering beschrijft.

  het blijft een lastige opdracht. Complimenten voor al de successen!

 • w v gemert


  Ik kan mijn ogen nauwelijks geloven:complimenten voor al de successen. Wat mij betreft complimenten aanvaart en ga zo verder Burnetti , en denk dan ook eens aan het zeer hoge niveau van het dierwelzijn in Nederland ik zal bij voorbaad de eventuele complimenten aanvaarden.

Of registreer je om te kunnen reageren.