Varkenshouderij

Nieuws 19 reacties

'Redelijke kostprijs voor Nederlandse varkenshouder'

Den Haag – Nederlandse varkenshouders produceren in Europa tegen een redelijk gunstige kostprijs. De regering gaat geen specifieke aandacht vragen bij andere lidstaten voor hogere kosten voor varkenshouders als gevolg van EU-regels en relatief hoge milieukosten van de Nederlandse varkenssector. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in antwoord op Kamervragen van Helma Lodders en Fred Teeven, beide van de VVD.

De Kamerleden stelden vragen naar aanleiding van een Interpig-rapport over 2013. Daarin wordt gemeld dat het verschil in kostprijs van Nederlandse varkenshouders ten opzichte van EU-collega's is opgelopen naar 19 cent per kilo geslacht-gewicht. Dijksma wijst erop dat volgens het rapport de kostprijs in 2013 in Nederland €1,60 per kilo geslacht-gewicht bedroeg. Enkele centen meer dan in Spanje en Denemarken en lager dan in andere EU-landen. De kosten als gevolg van overheidsmaatregelen bedroegen in Nederland 19 cent per kilo tegen 7 tot 8 cent in andere belangrijke varkensproducerende EU-landen. Van die 19 cent hangt 13 cent samen met extra eisen door de milieuregels van de EU (mest, ammoniakmaatregelen en productierechten) schrijft Dijksma. Die extra kosten zijn een gevolg van de 'relatief hoge veebezetting en milieubelasting in Nederland'. 2 cent komt voort uit nationale maatregelen op het gebied van dierenwelzijn die rond het jaar 2000 zijn ingevoerd. Tegenover de hogere kosten voor maatschappelijke eisen in Nederland staan voordelen op het gebied van productie-efficiëntie, structuur van de sector, logistiek, kennis en afstand tot consumentenmarkt.

Het kostennadeel ten opzichte van landen buiten de EU wordt volgens de staatssecretaris vooral veroorzaakt door lagere voer- en arbeidskosten in derde landen. Ook speelt de wisselkoers van de euro en dollar een rol. Al met al ziet Dijksma geen aanleiding om specifieke aandacht te vragen bij andere lidstaten in het kader van handelsverdragen.

Laatste reacties

 • brabantsduitserke

  ga bijna geloven dat ik terug moet verhuizen.

 • koestal

  Maar geen redelijke opbrengstprijs !

 • Hogman1

  Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.
  Ja ik lees Economische Zaken.
  Ze was zeker niet aanwezig tijdens de economielessen op school.

 • mali

  Weer zonder keniis en inhoud iets laten publiceren. Daaaaag Sharon.......

  wachtrechtregeling... al uitgezocht wat dat inhoudt Sharon?

 • gjcamps


  Dankzij den Haag dus 11 cent per kg minder resultaat. Reken maar uit wat dat per bedrijf betekend. Level playing field in de EU?

 • putten


  ze kunnen je beter recht in je gezicht zeggen dat ze je hier weg willen hebben. dat is veel eerlijker en dan weet je waar je aan toe bent.

 • WEEGHEL

  Het is toch te hopen dat dit mens haar stem kwijtraakt,er komt toch niets zinvols uit.

 • John*

  dan ziet ze nu vast ook wel in dat er geen financiele ruimte is voor andere poespas..

 • hetsnuitje

  We praten over kostprijs daar kopen we niets voor het gaat om de opbrengstprijs daar dek je de kostprijs mee af. 

 • varkenshouder1


  Opbrengstprijs continu onder de kostprijs is geen lange termijnvisie.

  Dat mijn Duitse buurman geen luchtwasser hoeft te plaasten als hij minder dan 500 zeugen uitbreid is echt wel een kostprijsverschil, en dan hebben we het nog niet over mestafvoer. Die 19 cent die klopt maar Sharon probeert het te verdraaien.  Laten we nu eens gewoon eerlijk tegen elkaar zijn.!!!!!

 • LUCTOR


  De defenitie van redelijk is niet goed en niet slecht!!!!!!!!

 • schoenmakers1

  het is duidelijk, de hoogste kostprijs door nationale extra eisen en verders de laagste opbrengstprijs ondanks onze extra keurmerken

 • w v gemert


  Het niveau van onze kostprijs is ondanks de hoge extra kosten door Nederland nog op een redelijk niveau. De reden hiervan is dat de technische prestaties van de Nederlandse varkenshouders op een zeer hoog niveau liggen. Deze prestatie is een ondernemers prestatie en zou rechtstreeks naar de varkenshouders moeten vloeien in plaats van door de overheid gebruikt te worden voor boven Europese eisen.

 • Wim 1


  Zolang wij extra nationale regelgeving hebben en een over grote deel af moeten zetten op de internatiole wereldmarkt lopen we op termijn vast, zodra de rest van de europa op dezelfde regelgeving komt. Komt het wel goed anders wordt het moeilijk voor onze sector op termijn.

 • erwinvaneijk


  DUS VERHUIZEN

 • Tearpoal

  Kostprijs opzich zegt niet zoveel. Als je in- en verkoopprijs goed uit onderhandeld
  kan....... er rendement overblijven.

 • bertes

  kosprijs 1.60. en gemiddeld 1.4 beuren. we bouwen nog een stal. daar hebben de meeste zin in.

 • vehofbusger

  Beste mensen, zij kan ook geen ondersteuning vragen want dan geeft Brussel haar een antwoord dat ze liever niet wil horen. Wij verzorgen onze dieren optimaal, door Kwaliteit en met Techniek onder grote druk van Regels waar over in de politiek niemand rept. Ja, ze mag roepen wat ze wil om extra regelgeving in Brussel maar gelukkig zijn andere Europese landen er beter van overtuigd dat er leefbaarheid moet blijven in het buiten gebied van hun landen. Landbouw is in de meeste Europese landen nog een grote bijdrage aan dit fenomeen leefbaarheid. Dat Europa afgeschilderd wordt als opdringer van eisen wordt ons telkens male voorgehouden. Maar elk individueel land mag eisen stellen boven op de regelgeving en dat doet Nederland Graag. Daarom lachen ze in Brussel om Nederland en zijn/haar regels, dat betekent ontwikkeling voor ons  binnen Europa. Ooit was er iemand Trots op ons,was en durfde ons ook eisen te stellen maar Trots bleef Hij. Maak niet teveel woorden vuil aan haar inzicht is ze niet waard, omdat ook haar ambtenaren haar instrueren die hebben even iets gehoord van betere prijzen en ze laten haar wat zeggen. Daar zit de grote Klem.

 • kalkar

  Zo is het Van Gemert. Dus omdat wij zo veel vakman zijn kan de roverheid er nog wel een extra (onzinnige) eis bijgooien. Triest maar helaas waar.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.