Varkenshouderij

Nieuws 3 reactieslaatste update:29 mei 2015

Primaire varkenssector onmisbaar

Wageningen - De varkensketen kan niet zonder nationale basis. Dat schrijft LEI Wageningen UR in het rapport 'De kracht van het agrokluster'.

LEI Wageningen UR heeft verkend wat er gebeurt met de varkenssector als een deel van de primaire productie wegvalt. Als de primaire productie verdwijnt, is het volgens de onderzoeksinstelling aannemelijk dat de varkensfokkerij geen bestaansrecht meer heeft in Nederland. Dat geldt ook voor de fokkerijorganisaties die internationaal opereren. De sector zal verschuiven naar buurlanden.

Voor uitsnijderijbedrijven zijn de gevolgen minder groot omdat zij met name met importvlees werken. De vleesindustrie en de dienstverlening (dierenartsen, veehandelaren) zullen krimpen. Bij het wegvallen van de primaire sector zijn het volgens het LEI alleen de grote vervoersondernemingen die blijven bestaan. Mogelijk nemen buitenlandse bedrijven de Nederlandse bedrijven over. Daarnaast fungeert de primaire sector als motor voor innovaties, blijkt uit het onderzoek. Door de nabijheid van de primaire sector kunnen product(ontwikkelingen) worden getest op primaire bedrijven. LEI stelt dat de huidige omvang is nodig om het huidige kennissysteem en het gezondheidsonderzoek te kunnen behouden.

Laatste reacties

 • Jan Mark

  Dat had ik die ambtenaren in Wageningen ook wel kunnen vertellen. En dan voor wat minder geld dan dat dit heeft gekost. 

 • agro1


  zal toch eerst financieel mogelijk moeten zijn. alleen de zeeeer dapperen stappen nog in de zwijnehoederij. geen mooie polcor verhalen, maar fatsoenlijk rendement. zie uit naar kruising tussen varken en kip met gouden eieren, beetje genbioknutselaar moet dat toch in elkaar kunnen prutsen?? wel eerst langs de zich M T noemende mevr. K, voor plantenslagers zegen.

 • Tearpoal

  En wat had je dan gedacht over alle reststromen die de varkenshouderij tot een waarde weet te brengen. Bij wergvallen van deze mogelijkherid,dus geen varkens,
  wil de voedingsindustrie ook nog wel anders piepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.