Varkenshouderij

Nieuws

Polen verscherpt AVP-maatregelen

Warschau – Het Poolse veterinaire instituut overweegt de maatregelen rondom de bestrijding van Afrikaanse Varkenspest (AVP) te verscherpen.

Dit om een nieuwe uitbraak beter onder controle te kunnen houden. Op het moment wordt gekeken naar een nieuwe simpele test en biosecurity-maatregelen. De test kan gebruikt worden door varkenshouders zelf of veterinaire in slachthuizen, zegt de directeur van het veterinaire instituut in een interview met Globalmeatnews. "Bij een positieve uitslag kan de veehouder het materiaal opsturen waarna het verder wordt onderzocht." Naast de test wordt er ook een nieuw biosecurity gebied aangewezen in het Noordoost-Polen. Dit gebied omvat 350 bedrijven met in totaal 2.500 varkens. In dit gebied moeten de varkenshouders een aantal biosecurity-maatregelen strikt naleven en kunnen compensatie ontvangen voor het verkleinen van hun veestapel. In februari 2014 werd het eerste geval van AVP in Polen vastgesteld, wat leidde tot een importban van varkensvlees uit Polen voor onder andere China en Rusland. Ook in andere Europese landen werd het AVP-virus vastgesteld, onder andere in Litouwen en Letland. In de strijd tegen het virus ruimde Litouwen 90 procent van de wilde zwijnen in het land.

Of registreer je om te kunnen reageren.