Varkenshouderij

Nieuws

PIC-beren blijken geliefd in Twente

Fleringen - Varkens KI-Twenthe verkocht in 2014 382.814 doses sperma, blijkt uit het jaarverslag.

Dat zijn bijna 30.000 doses meer dan het jaar er voor. Het gaat zowel om fokkerijs- als eindbeersperma. De PIC-beren zijn in het afgelopen jaar de grootste stijger bij Twenthe. Hun aandeel in de afzet steeg van 34,9 procent in 2013 tot iets meer dan de helft afgelopen jaar. De KI heeft zelf PIC-beren in de stal liggen en koopt sperma van deze beren bij collega GFS, in Duitsland.

Van de Triton-eindbeer van Topigs heeft Twenthe afgelopen jaar 4.314 doses sperma afgezet. Deze Piétrain-beer is relatief nieuwe in het aanbod van Topigs en gefokt op meer groei, vitaliteit en uniformiteit van de nakomelingen. Twenthe heeft drie Triton-beren op zijn station liggen. De klanten doen nog ervaringen op met deze beer.

De afzet van sperma van Duitse Piétrain (BHZP, German Piétrain) staat onder druk bij Varkens KI-Twenthe. Hun aandelen in de afzet krompen fors. De Belgische Piétrain is stabiel bij Twenthe: 13.926 doses in 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.