VarkensNieuws

ISN wantrouwend over Tönnies’ bedoelingen

Damme – Tönnies streeft naar directe invloed op de houderij en productieomstandigheden op de varkenshouderijen.

Het bedrijf wil door het vastleggen van vermeerderaars en vleesvarkenshouders op termijn actief invloed uitoefenen op de markt en de prijsvorming. Dat stelt de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN in een reactie op het nieuwe veehandelsbedrijf van Tönnies. “Door dit soort grote integratieachtige organisaties gaat een stuk flexibiliteit en invloed van de varkenshouders op de prijsvorming verloren”, aldus de ISN. In een verzadigde markt kunnen vrije bedrijven die geen vaste afnemer hebben eerder tegen problemen aanlopen”, aldus de ISN. De afgelopen dagen heeft Tönnies volgens de ISN al zeer actief verscheidene grote zeugenbedrijven in het oosten van Duitsland benaderd om met hen in zee te gaan.

De ISN stelt dat het ook zonder de vorming van een integratieachtige organisatie goed mogelijk is om te voldoen aan allerlei nieuwe voorwaarden in de productie. De organisatie wijst op QS die er tot nog toe goed in slaagt om dergelijke eisen door te vertalen en op te leggen aan de varkenshouders. De ISN roept Tönnies op om kleur te bekennen en duidelijk te zijn over de bedoelingen.

In de Nederlandse veehandel is men niet zo bezorgd over de nieuw activiteit van Tonnies. “Ze blijven de handel altijd nodig hebben. Ze kunnen nooit hun volledige aanvoerstroom vastleggen.”

Beheer
WP Admin