Varkenshouderij

Nieuws 10 reacties

ISN wantrouwend over Tönnies' bedoelingen

Damme - Tönnies streeft naar directe invloed op de houderij en productieomstandigheden op de varkenshouderijen.

Het bedrijf wil door het vastleggen van vermeerderaars en vleesvarkenshouders op termijn actief invloed uitoefenen op de markt en de prijsvorming. Dat stelt de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN in een reactie op het nieuwe veehandelsbedrijf van Tönnies. "Door dit soort grote integratieachtige organisaties gaat een stuk flexibiliteit en invloed van de varkenshouders op de prijsvorming verloren", aldus de ISN. In een verzadigde markt kunnen vrije bedrijven die geen vaste afnemer hebben eerder tegen problemen aanlopen", aldus de ISN. De afgelopen dagen heeft Tönnies volgens de ISN al zeer actief verscheidene grote zeugenbedrijven in het oosten van Duitsland benaderd om met hen in zee te gaan.

De ISN stelt dat het ook zonder de vorming van een integratieachtige organisatie goed mogelijk is om te voldoen aan allerlei nieuwe voorwaarden in de productie. De organisatie wijst op QS die er tot nog toe goed in slaagt om dergelijke eisen door te vertalen en op te leggen aan de varkenshouders. De ISN roept Tönnies op om kleur te bekennen en duidelijk te zijn over de bedoelingen.

In de Nederlandse veehandel is men niet zo bezorgd over de nieuw activiteit van Tonnies. "Ze blijven de handel altijd nodig hebben. Ze kunnen nooit hun volledige aanvoerstroom vastleggen."

Laatste reacties

 • zon

  De handel zou wel bang moeten zijn,de bedrijven die vastgelegd worden geven de zeggenschap uit handen en worden feitelijk bedrijven van tonnies zelf.Want beetje bij beetje gaat het eigendom ook richting tonnies.
  De handel gaat weg,tonnies regelt het zelf wel.

 • putten


  als je vrij wilt blijven moet je dit gewoon negeren. ook als ze meer geld bieden, want op de langere termijn wordt je gepakt.

 • Wim Toornstra


  Misschien is het wel wat zo een contract met tonnies. Zo als het nu gaat is het ook niets voor de primaire sector.

  Handelaren zijn natuurlijk scepties met hun vaste geld voor de vleesvarkens en het gegraai bij de biggen.

 • John*

  nu wordt het prijs risico gedeeld over alle boeren. als de helft van de productie vastligt mag de andere helft de klappen opvangen. Uiteindelijk wint de integratie omdat er minder faalkosten gemaakt worden. Ik snap goed dat de handel dit niet leuk vind.

  In een integratieverband kan het lonend zijn om zeugen te houden die minder productief zijn maar vleesbiggen produceren met betere mesteigenschappen.

 • Tearpoal

  Tonnies financierd nu al dieren op de varkenshouderijen, ook in Nederland, de handel erbij doen is in feite maar een geringe stap. En als je als varkenshouder er een leuk 'loon' aan over houd, wat is dan mis mee.

 • LUCTOR


  De NL veehandel is niet zo bezorgd ja zou ik ook zeggen als Tonnies de poorten volgende week gesloten houd voor de wagens van de NL handel zal dat betekenen dat de varkens in Oost Europa afgezet moeten worden waar deze handels huizen geen netwerk hebben  het gevolg zal zijn dat de betreffende varkenshouders het gelag betalen.

 • brabantsduitserke

  kan mij iemand vertellen waarom men zo bang is van tonnies .
  westfleisch danisch crown hilckmann van rooi noem ze allemaal maar op. kun je ook direkt zaken met doen. ik zie geen verschil. Je bent niet verplicht direkt met hun zaken tedoen je kunt aan iedereen verkopen des te meer mogelijkheden des te beter. Dat er hier en daar handelaren afvallen is toch een gewone ontwikkeling heb je ook onder de varkenshouders.  Je kunt beter met mekaar samenwerken dan tegenwerken . Is er geen vertrouwen in de toekomst begin er dan niet aan. Zo Zo kan men wel een heleboel faalkosten voorkomen.  

 • varkenshouder1


  In Nederland was het anders niet verkeerd als er nog 3 vergelijkbare bedrijven als van Rooi meat zouden zijn.

  Compaxo, Hilckmann en Gorinchem zijn niet de vechters in Nederland om tegen het te machtige Vion te strijden. Van Rooi is de enigste die de strijd aan gaat momenteel met Vion. De rest kijkt op de zijlijn mee en zijn niet de prijsmakers.

  Uiteindelijk zijn ze het allemaal heel goed eens en beconcurreren ze elkaar niet en verdienen zo genoeg aan de varkens door ze goedkoop in te kopen. In duitsland gaat exact hetzelfde gebeuren. De boer met zijn forse investeringen in welzijn en milieu is de dupe.

 • Biggemans

  8#  sinds wanneer is VION machtig ?

 • niet

  En sinds wanneer is Van Rooi de kar trekker lopen gewoon achter de rest aan hoor. Kijken eerst wat duitsland doet en wandelen er gewoon achteraan niets bijzonders!!!! De slachterlijen een keer zonder varkens laten zitten eens kijken wat er dan gebeurt maar ja krijg iedereen maar zover!!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.