Varkenshouderij

Nieuws 4445 x bekeken 4 reacties

Dijksma wil geen nationaal verbod op castreren biggen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zal het castreren van biggen niet wettelijk verbieden in Nederland. Dat schrijft ze in een Kamerbrief, in reactie op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

Dijksma blijft bij de ambitie om het castreren van biggen in 2018 te beëindigen. "De ambitie om in 2018 te stoppen met castreren staat wat mij betreft recht overeind. Het is primair de verantwoordelijkheid van de Europese varkensvleesketen dat varkensvlees van niet-gecastreerde varkens op basis van een kwalitatief goede en geaccepteerde geurdetectie wordt aangeboden aan de retail en de consument en om op deze wijze de marktacceptatie verder te vergroten", aldus Dijksma.

De staatssecretaris heeft vertrouwen dat de castratie via de markt kan worden uitgefaseerd, waardoor ze niet wil overgaan tot een wettelijk verbod in Nederland. "Ik zie nog voldoende perspectieven in de markt voor de afzet van vlees van niet-gecastreerde varkens. Ik ben voorstander van het aanscherpen van dierwelzijnseisen op Europees niveau, niet alleen vanwege de gevolgen voor de concurrentiepositie van de Nederlandse sectoren maar ook voor de verbetering van het dierenwelzijn in de andere lidstaten. Innovaties op het terrein van dierenwelzijn moeten deel uitmaken van onderscheidende marktconcepten en worden betaald uit de markt. Het verplicht eenzijdig aanscherpen van wettelijke eisen voor dierenwelzijn maakt het verdienmodel voor verduurzaming van de dierlijke ketens in de praktijk nagenoeg onmogelijk", aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • w v gemert


  Eindelijk een goed signaal van Dijksma het moet uit de markt komen en niet van boven opgelegd zoals zo vaak is gebeurd.

 • J.Smale11

  Dat is verstandige proat!

 • niet

  nu nog kijken of ze voet bij stuk houd en niet onder dwang nog veranderd!!!!

 • veldzicht

  Iedere boer wil  graag van dat castreren af, maar zo lang het probleem van die stinkerts niet is opgelost onmogelijk. PvdD heeft makkelijk praten  hoe dom je ook kletst je tonnetje wordt toch wel jaarlijks bij geschreven op je bankrekening.

Of registreer je om te kunnen reageren.