Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

Brabant laat nulstand voor wilde zwijnen los

HELMOND - De provincie Brabant wil de nulstand voor wilde zwijnen loslaten.

In plaats daarvan moeten er maatregelen komen om de populatie beheersbaar te houden. Dit meldt het Brabants Dagblad naar aanleiding van een debatavond bij Natuurmonumenten woensdagavond.

De provincie zegt binnen enkele maanden te komen met een nieuw plan. Een beter compensatieregeling voor schade aan gewassen en bijdrages voor het afrasteren van een gebied zijn onderdeel van het nieuwe plan. Daarnaast moet de jacht de omgang van de populatie acceptabel houden.

Maarten Rooijakkers, vakgroep Varkenshouderij ZLTO, laat in een column weten te willen vasthouden aan de nulstand. "Wilde zwijnen zijn een risico voor de gezondheid van onze varkens.Wanneer er schade ontstaat door wilde zwijnen is niemand aansprakelijk en draaien wij op voor de kosten."

Laatste reacties

 • w v gemert


  Bij een uitbraak van varkenspest via de wilde zwijnen is de provincie aansprakelijk voor alle schade die hierdoor ontstaat en alle schade die indirect hiervan een gevolg is.

 • schoenmakers1

  zou wel logisch zijn v gemert, maar de ambtenaren geven niet veel om hardwerkende mensen, ze hebben meer op met adviesbureaus

 • Han


  Zo hebben ze weer iets gevonden om de varkenshouderij een hak te zetten.

  Schandalig nulstand is nulstand.

 • schoenmakers1

  regels zijn alleen voor hardwerkende mensen han, de rest heeft niks als rechten

 • evanderpasch1


  tis al langer bekend dat brabant meer met natuur op heeft dan met landbouw 

 • veldzicht

  Dat krijg je na jaren lang van de landbouw demoniseren, 70% is tegen de
  'bioindustrie' dan is het makkelijk scoren bij de burger,dat de landbouw met de ellende zit hoor je ze niet over dat is hun pakkie aan niet.

 • ikkethuis

  Ik vraag me af of de schade aan gewassen dan ook vergoed wordt? Tot nu toe niet, dus ik vrees ook voor de schade veroorzaakt doot varkenspest.

 • tikka


  Schade aan gewassen daarvan wordt dit jaar maar 70% vergoed met een eigen risico van 5% of 250,-, en daar bovenop een behandelbedrag van 300,- volgend jaar nog 30% met eigen risico etc.. Schade aan vee gehouden in stallen word niet vergoed. Toen de bestuurders van het faunafonds dit hadden vastgesteld traden ze af, enkele besuurders van ZLTO in het faunafonds waren al iets eerder opgestapt. Kortom de (brabantse) boeren zijn de klos.

  W. v. Gemert, de vraag is hoe bewijs je in het geval van bijv. varkenspest dat deze ziekte is overgebracht door wilde zwijnen, een rat of een muis of een vogel of de mens kan de ziekte immers ook overbrengen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.