Varkenshouderij

Nieuws

Bescheiden winst Topigs in fusiejaar

Vught - Coöperatie Topigs heeft het boekjaar 2014 afgesloten met een nettowinst van €100.000. Dat blijkt uit de jaarcijfers die maandag zijn gepresenteerd tijdens de jaarbijeenkomst in Burgers Zoo, in Arnhem.

Op 2 juni 2014 fuseerde Topigs met het Noorse Norsvin en ontstond de varkensfokkerijorganisatie Topigs Norsvin, waarvan coöperatie Topigs de moedermaatschappij is. Het resultaat na belasting daalde van €800.000 in 2013 tot €100.000 afgelopen jaar. Een reden van de winstdaling zijn de eenmalige fusiekosten. Er is een significant bedrag uitgegeven aan onder meer advieskosten, de invoering van een nieuwe huisstijl en integratie van de computersystemen van beide bedrijven.

De netto-omzet steeg van €95,2 miljoen in 2013 tot €109,1 miljoen in 2014. De brutomarge steeg afgelopen jaar €6 miljoen, tot €57,8 miljoen. De omzetgroei bedroeg 10 procent afgelopen jaar, waarbij het fusie-effect buiten beschouwing is gelaten.

Dit jaar investeert het bedrijf bijna €19 miljoen in fokkerij en onderzoek en ontwikkeling. Dat komt neer op 14 procent van de omzet van Topigs Norsvin.

Medio vorig jaar vond de fusie plaats van de internationale- en onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van Topigs en het Noorse Norsvin. Door de fusie zijn op termijn aanzienlijke samenwerkingsvoordelen te realiseren, stelt het bedrijf in een toelichting op van de jaarcijfers. De fusiebedrijven vullen elkaar aan op zowel productaanbod als het werkgebied waar men actief is.

Of registreer je om te kunnen reageren.