Varkenshouderij

Nieuws 907 x bekeken

Amerikaanse varkensvleesproductie op recordhoogte

Washington - De varkensstapel in de Verenigde Staten zit dit voorjaar op het hoogste niveau sinds ruim tien jaar.

Volgens cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie werden in het eerste kwartaal dit jaar 28,7 miljoen varkens geslacht. Dat is een stijging van 1,6 miljoen varkens ten opzichte van een jaar geleden. Een stijging van de slachtgewichten zorgde ervoor dat de  productiestijging in de VS nog groter uitpakt: 6,5 procent, tot 2,78 miljoen ton varkensvlees.

Het landbouwministerie in de Verenigde Staten verwacht dat door de sterk groei van de varkensstapel het aanbod van varkens groot blijft komende kwartalen. De analisten van het ministerie van landbouw gaan ervan uit dat de varkensvleesproductie dit jaar op een record afstevent van ongeveer 11 miljoen ton. Dat is 6,1 procent meer dan afgelopen jaar.

In 2014 leidde grote problemen met de diarreeziekte PED er toe dat Amerikaanse varkensvleesproductie kromp. Dit zorgde voor recordprijzen voor varkensvlees en goede marges voor de producenten. De goede marges stimuleerden de bedrijven hun veestapel uit te breiden. In de export raken de Amerikanen het extra vlees ook niet kwijt. De relatief dure dollar is daar mede debet aan. In het eerste kwartaal dit jaar bleef de uitvoer 10 procent achter bij dezelfde periode in 2014. De varkensvleesvoorraden zijn sterk gegroeid in de Verenigde Staten en de opbrengstprijs staat onder druk. Eind maart zat 303.250 ton varkensvlees in Amerikaanse koelhuizen, 16,1 procent meer dan een jaar geleden. De opbrengstprijs lag in het eerste kwartaal dit jaar op €1 per kilo levend-gewicht, zo'n 40 cent minder dan een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.