Varkenshouderij

Nieuws 2392 x bekeken 4 reacties

Vlamingen zetten salmonella-bestrijding stop

Brussel - Het verplichte Salmonella Actieplan voor varkens in Vlaanderen, wordt stopgezet. Dat meldt de nieuwssite Vilt. Dit betekent dat er geen serologisch onderzoek meer hoeft te worden uitgevoerd bij vleesvarkens en risicobedrijven niet meer worden aangeduid.

Het is niet zo dat er geen aandacht meer is voor salmonellabestrijding op varkensbedrijven. Een varkenshouder die salmonella op zijn bedrijf wenst aan te pakken, krijgt daarvoor nog steeds steun van het Voedselagentschap, zegt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

Het Vlaamse Salmonella Actieplan Varkens ging in 2007 van start. Dit actieplan bepaalde dat bloedstalen van vleesvarkens, genomen in het kader van de Aujeszky-opvolging, ook onderzocht werden op de aanwezigheid van salmonella-antistoffen. Door een aanpassing van de wetgeving worden die bloedstalen vanaf 7 april 2015 niet meer standaard onderzocht op de aanwezigheid van salmonella-antistoffen.

Laatste reacties

 • bertes

  wauw. het is bekent. dat als ze in de slagerij de darmen goed eruit halen. niks aan de hand is.
  en bij het bloed tappen kijken ze naar antie stoffen. maar dan wil het zeggen. dat het varken de ziekte goed onder controle heeft.
  alleen die domme Hollanders willen moeilijk leven. meer regels. en het beste jongetje van de klas zijn.

 • w v gemert


  Bertes, inderdaad zo zit het in elkaar. In het verleden gedaan onderzoek kwam naar boven dat de besmetting met salmonella het groots is in de ontvangst ruimte van de slachterij, de varkens besproeien met water en dan laten opdrinken samen met de ontlasting die er ligt, veroorzaakt een grote kans op verspreiding.

 • Burnetti

  @W van Gemert. De besmettingsroute die u beschrijft geeft geen enkel risico voor de volksgezondheid of de kwaliteit van het kadaver omdat de tijd tot slacht veel te kort is voor infectie. Als er antistoffen in deze korte tijd zouden worden aangemaakt gebeurd dit door memorycellen en dan heeft het varken de infectie eerder doorgemaakt.

 • w v gemert


  Burnetti, het gaat om risico te beperken en dat kan volgens dat onderzoek heel eenvoudig door de vloer van de ontvangst ruimte te vervangen door roosters. Als ik mij goed herinner was het een Canadees onderzoek . Als bij het slachten alles goed verloopt dan is het risico op karkas besmetting heel klein, als het fout gaat is de kans op versmering in het slachthuis via de machines aanzienlijk. Melkzuur behandeling van het karkas achteraf beperkt het risico tot bijna nul. (Amerikaanse methode die mogelijk na een TTIP akkoord vlees invoer dat behandeld is met melkzuur  in Europa mogelijk maken).In Europa is het verboden.

Of registreer je om te kunnen reageren.