Varkenshouderij

Nieuws

Vertraagde verplaatsing kost €178.000

Den Haag - Een fok- en vleesvarkensbedrijf uit het Noord-Brabantse Someren loopt €178.000 aan subsidie van de provincie mis, doordat de verplaatsing naar een nieuwe locatie vertraging opliep. Dat heeft de Raad van State woensdag vastgesteld.

Het bedrijf maakte aanvankelijk aanspraak op een vergoeding van ruim €1,4 miljoen. Daarvoor moest het bedrijf uiterlijk op 31 december 2009 ontruimd en gesloopt zijn. Doordat het bestemmingsplan voor de nieuwe locatie niet tijdig rond was, duurde het drie jaar extra voordat het bedrijf uiteindelijk uit het extensiveringsgebied weg kon. Op grond van de voorwaarden bij de verplaatsingssusbsidie werd de vergoeding in die drie jaar voor het bedrijf verlaagd tot ruim €1,2 miljoen.

De bestuursrechter oordeelt dat de vergoeding voor de veehouder niet gezien moet worden als een normale koopovereenkomst, maar als een subsidie. Voor subsidies gelden andere regels.

Bij de afspraken tussen de provincie en het bedrijf was ook bepaald dat het bedrijf de gronden voor de historische kostprijs mocht terugkopen. Die belofte heeft de provincie wel gestand gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.