Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

VIC Sterksel heeft €2,5 miljoen nodig

Wageningen - Om de rol als innovatiecentrum ten volle waar te maken moeten bedrijfsleven en overheid €2 miljoen per jaar investeren in publiek-private onderzoeksprojecten op VIC Sterksel.

Dit zegt Han Swinkels, Manager VIC Sterksel in een interview met het Wageningens universiteitsblad Resource. De vraag is wie dit gaat betalen nu het productschap is weggevallen.

Het bedrijfsleven investeert elk jaar tussen de 2 en 5 ton aan onderzoek in Sterksel. Dit betekent dat het innovatiecentrum dan nog minstens €2 miljoen nodig heeft vanuit de overheid. Door het wegvallen van de productschappen valt een deel van deze overheidsfinanciering onder de verantwoordelijkheid van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).  De POV wil twee Algemeen Verbindend Verklaringen (AVV) aanvragen. Een heeft betrekking op detectie van berengeur, de ander op gezonde varkens. Voor beide onderzoeken wordt dit jaar €260.000 opgehaald bij de leden. Tijdens een eerstvolgende ledenvergadering zal het bestuur opnieuw onderzoeksprogramma's voorleggen aan de leden. Het is echter nog maar de vraag of dit het resterende bedrag zal opleveren. VIC Sterksel is hierdoor genoodzaakt om flink te bezuinigen en ontsloeg onlangs acht van de achttien werknemers. Het centrum gaat minder innovatieprojecten uitvoeren, waardoor er minder dierverzorgers nodig zijn, aldus Swinkels.

Laatste reacties

 • priems

  eigen broek ophouden wordt van ons als varkensboeren ook verwacht en niet handje openhouden

 • leftturn

  vic hebben we in afgeslankte vorm hard nodig. ik verwacht van pov niet veel concrete actie. lopen hard te roepen om marktmacht en steken hier geld en energie in. is al geprobeerd en levert niets op. 
  ook vragen om geld voor pr activiteiten levert niet al te veel geld op. kunnen we ook weer afstrepen. 
  collectiviteit en varkenshouderij horen niet bij elkaar, jammer genoeg.

 • Jan Brabant

  Tis net een echt varkensbedrijf,,, en dan zal er wel een voerfirma of meerdere firma's inspringen om het recht te houden.
  Of we ze nodig hebben daar twijfel ik aan, of we moeten allemaal aan de prodromi willen. 

 • John*

  via de pov kunnen we natuurlijk wel onderzoeken aandragen ( en financieren) waar we als boer zelf beter van worden:

  kostprijs verlagende en kwaliteits verhogende innovaties mogen daar mijn inziens best getest worden. Is het niets dan ook meteen de schroothoop er mee en eerlijk kritisch rapport.

 • brabantsduitserke

  jan uit brabant die snapt het. vic sterksel kan beter onderzoeken doen hoe het mogelijk is varkens te houden in nederland met een fatsoenlijk rendement. Nu doen ze allerlei onderzoeken die kostprijsverhogend werken. Later worden die methoden de varkenshouderij door de strot geduwd omdat zij zeggen dat het prima kan . Let op over een tijdje wordt prodromi verplicht weer de zoveelste kostprijsverhoging.Flink ondersteunen die hap de pereferie lacht zich kapot. En de boer ploegt voort. Voor een appel en een ei varkensvlees produceren en de stalinrichters voerfabrieken banken en noem ze allemaal maar op blijven spekken. 

 • schoenmakers1

  om zulke instanties in het leven te houden wiillen onze bestuurders steeds weer algemeen bindende heffingingen op kunnen leggen, totaal waardeloos

 • joannes

  Zodra zo´n instituut in handen komt van ideologen en branch vreemde -vaak Politieke- bestuurders wordt elke bijdrage door varkens houders gewoon een extra belasting.

 • priems

  brabantsduitserke ik ben het 100 % eens met jouw uitleg

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.