Varkenshouderij

Nieuws 3373 x bekeken 4 reacties

Rabobank: slecht kwartaal varkenssector

Utrecht - Rabobank voorziet een slecht tweede kwartaal voor de varkenshouderij. Voor de zeugenhouderij zal de voerwinst 15 tot 20 procent onder het langjarig gemiddelde uitkomen. Voor de vleesvarkenshouderij is dat 5 procent.

De bank voorziet wel een seizoensmatige opleving van de prijzen. Desondanks is de verwachting dat opbrengstprijzen voor vleesvarkens en biggen onder het langjarig gemiddelde blijven steken en daarmee onder de kostprijs. Dat schrijft de bank in een rapport.

Meer concurrentie op de wereldmarkt leidde in het eerste kwartaal van dit jaar tot een flinke daling van de mondiale varkensprijzen. Sectormanager varkenshouderij van Rabobank Koen van Bergen verwacht dat de prijsdruk van het eerste kwartaal aanhoudt. Dat komt volgens Van Bergen door het  grote aanbod van varkensvlees en tegenvallende consumptie van vlees in de belangrijkste varkensvleesconsumerende landen.

De bank voorziet in Europa een productiestijging van varkensvlees van 1,5 procent ten opzichte van vorig jaar. De productiviteit van zeugen neemt toe en de slachtgewichten van varkens stijgen. Positief is dat de EU-export van varkensvlees zal groeien, in vergelijking met vorig jaar. De relatief lage eurokoers stimuleert de export. Dit zal volgens Van Bergen een prijsstijging stimuleren komende maanden, maar dus niet leiden tot een heel hoge prijzen. Ook staat de consumptie van varkensvlees nog steeds onder druk. Dit kan volgens Rabobank omslaan als de lagere varkensprijs wordt doorberekend aan de consument.

De voerprijs lag begin dit jaar ook hoger dan verwacht. Het vermoeden is dat de voerkosten voorlopig op het huidige niveau blijven steken.

Laatste reacties

 • Snel


  Vorig jaar zouden we een goed derde kwartaal hebben,zaten ze er ook naast. Zal nu wel weer `t geval zijn.

 • w v gemert


  Rabo, zorg er maar voor dat Vion een marktconforme prijs gaat betalen, ze staan toch onder verscherpt toezicht, uw zit toch in de directie of zijn jullie alleen bezig de eigen schade te beperken?

 • Tearpoal

  Rabobank medewerkers zijn alleen bezig met dossieropbouw,  marktverwachting valt er ook onder. Hoe slecht die verwachting ook is, dat doet er niet toe.

 • Sjef1114


  De oplossing: luister eens naar de ambachtelijke slager, geen intacte beren! Wel de voordelen van de beren maar niet te nadelen d.w.z. geen berengeur en ongewenst gedrag. Wel: vaccineren, geen berengeur, meer dierwelzijn, betere karkaskwaliteit en afschaffing berenkosten door de slachterij. Dan maak je stappen ipv weer gaan castreren.

Of registreer je om te kunnen reageren.