Varkenshouderij

Nieuws

PO-regeling beëindigd

Brussel - De Europese Commissie beëindigt de Particuliere Opslagregeling voor varkensvlees officieel vanaf 9 mei.

Aanvragen voor opslag van varkensvlees worden echter nu al niet meer toegekend. Alle aanvragen tot en met 28 april zijn nog toegekend. In de praktijk is de regeling dus nu al beëindigd. Dat meldt Agra-Europe. Het nieuws wordt bevestigd door Frans van Dongen de vertegenwoordiger van de Nederlandse vleesindustrie in Brussel.

De Particuliere Opslagregeling werd ingesteld door de Europese Commissie per 9 maart en was bedoeld om de Europese varkenssector te ondersteunen na de sluiting van de Russische exportmarkt. Volgens de laatste gegevens van de EU is er 63.507 ton vlees opgeslagen. Volgens een analyse van de Britse organisatie BPEX komt deze hoeveelheid vlees overeen met 2 procent van de totale productie en 20 procent van de totale EU-export in de afgelopen periode.

De landen die het meest gebruik hebben gemaakt van de regeling zijn Denemarken (24 procent), Spanje (21,6 procent) en Duitsland (12.5 procent). Nederland was goed voor 5,8 procent van de aanvragen. De categorie vlees die het meest is aangeboden voor opslag is uigebeend vlees (boned legs).

Vergeleken met de particuliere Opslagregeling van 2011 is er met de huidige regeling de helft minder vlees opgeslagen. Vanaf het begin was er kritiek op de regeling. De vergoedingen zouden te laag zijn en bovendien onvoldoende toegespitst op juist de producten die voorheen naar Rusland werden geëxporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.