Varkenshouderij

Nieuws

PED-virus VS na twee jaar nog niet bestreden

Perry - Het PED-virus in de VS is twee jaar na de eerste uitbraak nog niet bestreden.

Het virus werd voor het eerst in de VS vastgesteld in april 2013. Inmiddels  heeft het PED-virus naar schatting 8 miljoen biggen gedood. Volgens Dr Tom Burkgren, directeur van de Amerikaanse vereniging voor varkensdierenartsen, is landelijke uitroeiing van PED nog steeds onwaarschijnlijk. Dit verklaart de directeur tegen het Canadese medium Farmscape. Burkgren: "Terwijl varkenshouders en dierenartsen succes hebben geboekt om individuele bedrijven vrij te krijgen van PED, is uitroeiing van het virus op nationale schaal nog ver weg".

Hoewel de dreiging van het virus sterk is gedaald vergeleken met een jaar geleden, circuleert het virus volgens de directeur nog steeds rond. "Vooral de inzet van producenten en dierenartsen op biosecurity heeft zijn vruchten afgeworpen en de immuunstatus van de Amerikaanse zeugenstapel verbeterd ten opzichte van een jaar geleden."

Het is nog niet duidelijk hoe lang varkens immuniteit opbouwen na het doormaken van de ziekte en hoe sterk deze immuniteit is. "Dit kan nationale uitroeiing van het virus in de weg staan. We hebben nu veel ervaring met hoe het virus op individuele bedrijven uit het systeem te krijgen, maar om dit te doen op nationaal niveau zijn andere middelen en informatie nodig." De dierenarts zegt zeer tevreden te zijn over hoe de communicatie tussen producenten en dierenartsen verloopt en denkt hiermee een stap voor te zijn bij een mogelijke nieuwe uitbraak van een dierziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.