Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Nog iedere week nieuwe PED-gevallen

Deventer - Iedere week komen er nog enkele PED-gevallen bij, het virus is nog niet uitgedoofd, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Inmiddels heeft de GD op rond de veertig bedrijven een PED-besmetting vastgesteld.

"Een stijging van de temperatuur werkt remmend op de verspreiding van het virus, maar hygiëne is essentieel om het virus daadwerkelijk tot staan te brengen." Het blijft belangrijk om de verspreiding van PED tegen te gaan, aldus de GD. "Schenk daarom volop aandacht aan de hygiëne rondom bedrijfsbezoeken. De verspreiding van het virus vindt plaats door besmette varkens en door (zeer kleine hoeveelheden) mest, bijvoorbeeld aan transportmiddelen."

Laatste reacties

 • appie19979


  Dat kan ook niet anders. Kijk eens naar het hygiëneprotocol van CUMELA

  <>

  Er staat: De boer zorgt er voor dat alle materialen, die nodig zijn voor de reiniging en ontsmetting beschikbaar zijn. Hij zorgt tevens voor voldoende en deugdelijke materialen en toegelaten middelen (zie bijlage 1).

  Maar er staat nergens dat de mesttransporteurs de wagens voor het laden inwendig gereinigd moeten hebben (is gewoon wet en regelgeving, maar wordt door niemand gedaan).

 • Varkensarts


  Dat klopt !

  En we weten dat juist de transportmiddelen van dieren en mest de meeste nieuwe besmettingen veroorzaken.

  Ook vanuit de VS, Azië en de Oekraïne hoor je terug dat de nadruk moet liggen op een extreem goede reiniging en ontsmetting van de transportmiddelen.

  Met het huidige milde PED virus komen we er tot op heden nog genadig van af in West Europa. Dit in tegenstelling van wat de kwaadaardige varianten veroorzaakt hebben in Amerika en Canada en nu in de Oekraïne veroorzaken.

  Dus nogmaals een oproep aan eenieder om veel inzet te geven om vooral het contact tussen bedrijven van transportmiddelen (en materialen en personen) op een zo hoog mogelijk niveau te houden !

  Laat varkens die op de klep zijn geweest, niet meer terug in de stal.

  Gebruik bedrijfsiegen zuigslangen voor mest

  Controlleer de transportmiddelen op reinheid én spreek de chauffeurs, indien nodig, aan op een onvoldoende reiniging en ontsmetting van de transportmiddelen.

   

   

Of registreer je om te kunnen reageren.