Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Meer varkens in de EU en meer vleesexport

Brussel - De Europese Commissie voorziet dit jaar een grotere varkensvleesproductie in de 28 EU-lidstaten en mede daardoor een stijging van de zelfvoorzieningsgraad van varkensvlees.

Dat blijkt uit nieuwste varkensvleesbalans van de Commissie. De bruto productie van varkensvlees wordt geschat op 22,46 miljoen ton. Dat is een stijging van 0,8 procent ten opzichte van 2014. Het aantal geproduceerde varkens zal stijgen tot 252 miljoen dieren.

De marktdeskundigen van de commissie voorzien een daling van de varkensvleesconsumptie van 0,2 procent, tot 40,39 kilo per hoofd van de bevolking. Desondanks groeit de vraag in de EU-landen een fractie tot 20,48 miljoen ton varkensvlees. De verklaring voor de grotere vraag zit in een bevolkingsgroei van 0,3 procent. De productiestijging van varkensvlees in het EU-gebied is per saldo echter groter dan de stijging van de vraag. Dit resulteert in een zelfvoorzieningsgraad van 109,8 procent, 0,4 procent hoger dan afgelopen jaar.

De export van varkensvlees zal dit jaar herstellen en 5,5 procent stijgen tot 2 miljoen ton, is de verwachting. De export daalde afgelopen jaar sterk, minus 12,7 procent tot 1,90 miljoen ton. De reden is de Russische boycot van Europees varkensvlees.

De Commissie verwacht dit jaar een lagere opbrengstprijs voor de varkens: €148,6 per 100 kilo vlees. In het afgelopen jaar werd €160,59 betaald voor dezelfde hoeveelheid vlees.

De varkensvleesproductie in de EU is al jaren vrij constant. Alleen na de slechte jaren 2007 en 2008 vond een daling plaats van de productie. Net als rond de verplichte invoering van groepshuisvesting voor zeugen in 2013.

Eén reactie

  • petit

    wie heeft er nu weer zo lang nagedacht over deze cijfers????

Of registreer je om te kunnen reageren.