Varkenshouderij

Nieuws 26 reactieslaatste update:22 apr 2015

Thieme: Hepatitis E door eten varkensvlees

Doetinchem - Een derde van de Nederlands is door het eten van varkensvlees besmet geraakt met het Hepatitis E virus, aldus fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Thieme doet deze uitspraak naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Brandpunt.  Volgens Brandpunt ziet Sanquin Bloedvoorziening na steekproeven te hebben gedaan, steeds vaker hepatitis E. in het bloed. Met name verzwakte mensen kunnen ziek worden na besmetting en in uitzonderlijke gevallen eraan overlijden. Uit eerder onderzoek van Sanquin kwam naar voren dat 27 procent van de bloeddonoren antistoffen in het bloed heeft tegen hepatitis E. Volgens de onderzoekers komt deze virusstam overeen met de stam die massaal bij varkens wordt aangetroffen. Personen lopen een besmetting op door contact met varkens of het eten van onvoldoende verhit varkensvlees, aldus onderzoeker Hans Zaaijer.

Vragenronde

Thieme zegt een kamerdebat te willen over deze kwestie. De Tweede Kamer steunde het verzoek van Thieme niet, maar wil wel een schriftelijke vragenronde houden over het onderwerp. NVV en LTO hebben Brandpunt laten weten dat Hepatitis E. inderdaad bij varkens voorkomt, maar maken daarbij de kanttekening dat het virus is echter ook aanwezig bij wild, zoals wilde zwijnen en herten. Van Hepatitis E. worden varkens niet ziek. Zij bouwen afweerstoffen op tegen het virus.

Veilig

NVV en LTO benadrukken dat de gezondheid van varkens in Nederland zeer secuur wordt gemonitord. "Het eten van varkensvlees is veilig. Het advies bij alle voedsel luidt altijd om etenswaren hygiënisch te bereiden en vlees goed te verhitten voor consumptie. Dat is voor varkensvlees niet anders. Goede keukenhygiëne altijd belangrijk om besmetting met ziekteverwekkers door voedsel te voorkomen."

Laatste reacties

 • YOMI


  Boerderij, waarom kiezen jullie deze kop bij dit artikel?

  Jullie hadden toch ook gewoon kunnen zeggen 'Thieme stelt vragen over Hepatitis'.

  Dat groeperingen als Wakker Dier  zaken uit hun verband trekken, weten we inmiddels.

  Maar waarom jullie nu aan die polarisatie meedoen vind ik onbegrijpelijk.
  Er is nog helemaal niets aangetoond.
  Iemand die alleen jullie kop leest trekt een verkeerde conclusie.

  Wakker Dier maakt van die methode en dit soort misleidende 'one-liners' regelmatig misbruik en enkel met als doel de veehouderij in een negatief daglicht te zetten.

  Dat jullie hieraan meedoen vind ik zeer bezwaarlijk.
 • Marco22

  tis me wat.
  VOLGENDE

 • trijnie

  Dit kunnen ze beter onder de pet houden, is het niet?
  Vervelend toch, de zoveelste dierenziekte wat voor de consument consequenties heeft.

 • J@gertje

  Verweg de meeste besmettingen van Hepatitus E worden opgelopen in het buitenland.
  Verder is een slechte hygiëne, het eten van rauw vlees en oesters de meest voorkomende oorzaak.
  Het komt zelfs met regelmaat voor in verse (biolochische) groente.
  En last but not least, prikken met een vuile naald.

 • W Geverink

  Helemaal gelijk Jagertje.

 • J@gertje

  Als Thieme maar geen spijt krijgt van haar opmerking.
  Het blijkt dat wilde zwijnen, herten, diverse in het wild levende knaagdieren drager zijn van hepatitus E en dit direct over kunnen dragen op de mens.
  Er zal maar eens een besmet muizenkeuteltje in haar soja hapje zitten.
  Bosbessen plukken op de Veluwe zou ik, als ik haar was, ook maar vergeten.
  Naast de vossenband lintworm heb je op de Veluwe dus zo hepatitus E te pakken.
  Een bezoekje aan de Oostvaarders plassen, waar zo veel ziek zwak en misselijk wild rondloopt, is al helemaal vragen om moeilijkheden.
  Zwakke dieren zijn extra vatbaar voor Hepatitus E.

 • LUCTOR


  Trijnie helemaal niet vervelend Mevr Thieme moet nog meer van deze onzin in de openbaarheid lanceren des te eerder is haar geloof waardigheid verloren en is het gedaan met haar Pvdd, kan ze zich richten op de Pvdsoja met haar prijswinnaar de soja slager. Lees #7 zegt genoeg dus ook maar geen soja burger meer eten Mevr Trijnie. Kijk ook uit met je zelf verbouwde groente mocht er een muisje tegenaan geplast hebben kun je ook zomaar hepatitus te pakken hebben je kunt het ook al wel hebben de symptomen trden niet gelijk op.

 • joannes

  En de heksenjacht blijft maar doorgaan! Één simpele relatie leggen met één vleessoort en met één eetgewoonte en het kwaad is geschied. Versimpelen van gegevens en onderzoeken van vaak bevooroordeelde ¨onderzoekers¨ en een beroepsgroep wordt weer te kijk gezet. 

 • Burnetti

  Beste j@gertje. Waar baseer je op dat de meeste hepatitis B besmettingen in het buitenland worden opgelopen?
  hepatitis E was in het verleden een exotische ziekte uit het buitenland.
  Huidige populatie hepatitis E positieven heett voor een grootdeels geen buitenlandse reizen gemaakt. Het RIVM schrijft:
  '...In de geïndustrialiseerde landen in Europa is de seroprevalentie laag (1-3%) maar het aantal infecties bij patiënten die niet in het buitenland zijn geweest is de afgelopen jaren gestegen. Vermoedelijk is er sprake van een onderdiagnostiek van hepatitis E. Ook in Nederland worden regelmatig HEV-infecties vastgesteld bij patiënten met hepatitis zonder buitenland anamnese. HEV-infecties die in Nederland (Europa) worden opgelopen zijn meestal van genotype 3. Dit genotype is in heel Europa endemisch onder varkens en is in Nederland ook bij wilde zwijnen en bij herten aangetroffen. Hoewel de bron of transmissieroute van deze infecties niet duidelijk is, is zoönotische transmissie aannemelijk, mens-op-mens (fecaal—oraal) transmissie onwaarschijnlijk, en transmissie via bloedtransfusie mogelijk...'

 • trijnie

  #Luctor, ik denk dat plattelandsmensen waaronder ikzelf al met verschillende ziekteverwekkers hebben kennisgemaakt
  Het drinken van rauwe melk, biest, ruimen van de geitenmest, tuin bemesten met koeien en paardenmest enz. 
  Ik maak mij niet meer zo druk om dit soort dingen. Maar de 'sterile' stadsmens moet wel uitkijken.
  Mensen worden tegenwoordig overal tegen gevaccineerd en met een beetje koorts grijpen ze gelijk naar een koortsverlager. Dom gedoe, ze geloven niet meer in hun eigen kracht.

 • LUCTOR


  @trijnie Ben ik helemaal met je eens de wachtkamer bij de huisartsen zit altijd vol met een klein kuchje of spier pijn wordt er al naar de medicijn man gerend,over resistentie gesproken. Zat voor enkele jaren ook bij de doktor een koe had mij op de horens genomen zat er een man voor mij die was aan het schilderen geweest en was naast de trap gestapt maar ging de week erop met vakantie hij wou de dokter er even naar laten kijken of hij de week erop ook last van kreeg als hij op vakantie was had op dat moment nergens last van. Je zult het misschien niet geloven maar is werkelijk gebeurd.

 • jinkehes

  Dit is al sinds 2012 bekend, zie rapport Prevalence and transmission of hepatitis E virus in domestic swine populations in different European countries: ''HEV positive fatteners were found in all European countries studied. This may pose an important risk for public health especially in those countries where pork products are eaten undercooked or raw.'' Nederland viel in dat rapport al op met een zeer hoog percentage HEV onder vleesvarkens: meer dan 70%.

 • W Geverink

  Hier zijn altijd de reclames op tv voor het Twinrix Hepatitis A en B vaccine voor mensen die naar al die exotische oorden op vakantie gaan. Hepatitis E is ook een hepatitis die via drinkwater op te lopen is. De meeste mensen weten wel dat varkens vlees goed gaar hoord te zijn maar gaan er klakkeloos van uit dat het drinkwater in alle uithoeken van de aarde te vertrouwen is. Nu vraag ik me af of de mens is besmet door het varken of andersom... 

 • Zippie

  Thieme wil dit.
  Thieme wil dat.
  Thieme eist zus.
  Thieme eis zo.
  Thieme vraag of.
  Thieme wenst zo.
  Thieme verbiedt dit.
  Thieme  verbiedit dat
  Thieme............ !!
  Wat mij betreft Thieme ROT OP.

 • J@gertje

  Burnetti, ik baseer mijn reactie op een onderzoek dat ik, net als jij, van internet heb geplukt. Het onderzoek is gedaan door het RIVM.

 • J@gertje

  Oh ja, het onderzoek betrof Hepatitis E. Over Hepatitis B heb ik geen woord gerept. Lezen is voor sommige mensen nogal moeilijk.

 • YOMI

  Boerderij bedankt voor het aanpassen van de kop...... (y)

 • Elevage

  boerderij er zijn 2  woordjes weggevallen in de kop van het artikel, namelijk:
  onvoldoende verhit! Ook jullie doen aan stemmingmakerij.

  Daarbij: saquin zegt 27 % van de bloeddonoren en Thieme maakt er meteen 1/3 van de Nederlanders van. Maar niet alle Nederlanders zijn bloeddonoren.

  Dit artikel maakt weer precies duidelijk waarom in het lidmaatschap heb  opgezegd, want eerlijke en relevante informatie wordt niet meer geschreven, het moet sensatie zijn, jammer!

 • anton1937

  Thieme is en blijft op haar dwaalspoor. Onzin en ondeskundigheid uitzaaien. Het zelfde doet Antoinet Hersenberg van de TROS,,de pers/media  zijn niet wakker of zijn in voor sensatie artikelen. Dat de boerderiij alles publiceerd wat sommige roepen het zij zo,maar als gerenommeerde pers moet je daar niet intrappen.

 • Wesdex

  Er komt elke dag lijkt het wel weer meer informatie over gevaarlijk vlees en zuivel en schandalen in de veeindustrie aan het licht. Respect voor Boerderij dat deze eerlijk en onafhankelijk is en ook deze berichten plaatst. 

 • Mozes


  @Wesdex, ik ben het met jou eens dat alles wat nieuwswaarde heeft op het gebied van voedselproductie en landbouw op deze site gepubliceerd moet worden. Ongeacht of wij boeren er wel of niet blij van worden. 

  Jij spreekt van 'gevaarlijke zuivel'. Kun je daar een voorbeeld van geven?   Daarnaast, hoe staat het met jou kennis van gevaarlijke plantaardige en biologische producten?

 • Jonas Brabant


  Boerderij gedraagt zich inderdaad steeds onafhankelijker van de boeren, vandaar dat inmiddeles de meeste boeren hun lidmaatschap hebben opgezegd. Dat Boerderij 'eerlijk' is, is bezijden de waarheid.

   

 • Burnetti

  De verspreiding van HEV van varken naar mens schijnt niet via vlees maar verwerken van slacht varkensbloed in bijproducten van de voedselindustrie te verlopen.

  Het gebazel over verhitten van varkensvlees om Hepatitis E besmetting bij mensen te voorkomen kan dus naar het land der fabelen.

 • wienbemelmans

  Het blijft een vreselijk wijf iets anders kan ik er niet van
  zeggen.maar met haar domme praat en goed betaalde
  baan krijg je ze niet weg.de graaier ik snap niet dat ze daar
  in Den Haag steeds naar blijven luisteren maar dat zijn de zelfde niksnutten,wat ze hebben bereikt is dat ze de
  boeren naar de knoppen hebben geholpen.

 • agratax(1)

  Uit bovenstaand artikel blijkt dat "Varkensvlees onrein is". Dit wisten de Moslims en de Joden al eeuwen en eten daarom geen varkensvlees. Bij goed door verhitten is varkensvlees REIN geworden en is consumptie gevaarloos. Het lijkt me dan ook zinniger om de consument aan te raden zijn karbonade goed te verhitten en niet zoals de PvdD de consument "verbieden" varkensvlees te eten. Verboden maakt het leven niet aangenamer en hier komt bij dat je daarna moet handhaven. Wie op partijen als PvdD stemt krijgt wat hij niet wil hebben "een dictatoriaal bewind".

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.