Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

Dijksma wil Pro Dromi-systeem niet verplicht stellen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil het Pro Dromi-stalsysteem voor zeugen niet Europees verplicht stellen.

Dat zegt ze in antwoord op vragen van PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers. Dikkers pleit voor een Europese standaard voor kraamhokken waarbij zeugen meer contact kunnen hebben met hun biggen. Het Pro Dromi-systeem geeft Dikkers hierbij als voorbeeld, omdat zeugen in dit systeem veel beter hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen.

Varkens in Nood wil reguliere kraamboxen verbieden en alleen nog het Pro Dromi-systeem toestaan.

Dijksma wil het systeem niet verplicht stellen. "Ik wil niet één systeem heilig verklaren. Daarmee belet je verdere innovatie." Ze benadrukt dat innovaties betaald moeten worden uit de markt en dat het verdienmodel onder innovaties verdwijnt als het wettelijk verplicht wordt gesteld. Ook wil ze niet toe naar het voorschrijven van specifieke stalsystemen.

Volgende week gaat Dijksma naar Denemarken om met haar Deense collega te spreken over dierenwelzijn in de varkenssector.

Laatste reacties

 • varkenshouder1


  Dijksma snapt het tenminste. Prodromi heeft nog veel haken en ogen.

 • John*

  juist..

  varkens in nood, haal alle vegetariers in nederland maar over om pro domi vlees te kopen :) dan komen er vanzelf meer pro domi hokkeen.

 • VIC Sterksel

  De lijn die Dijksma verwoord in haar reactie 'Innovaties moeten betaald worden uit de markt en dat het verdienmodel verdwijnt als het wettelijk verplicht wordt gesteld' is al de officiële lijn sinds de periode Gerda Verburg. Een lijn die gedeeld wordt door bijv. De Dierenbescherming. Wat me wel opvalt is dat een aantal van de reageerders niet reageren op deze opvatting, maar wel erg makkelijk meegaan in populistische opvattingen van marginale partijen zoals Varkens in Nood en de SP. Iedere boer met gezond verstand weet dat geen enkele ondernemer of sector toekomst heeft zonder innovatie. Het is dus in ieders belang dat de varkenssector de lijn Dijksma wordt voortgezett in komende kabinetten. Hiervoor is het noodzakelijk dat de varkenshouders gezamenlijk het heft in handen houden en werk maken van de door EZ ondersteunde visie 'Recept voor duurzaam varkensvlees'. Han Swinkels, manager VIC Sterksel      

 • boerkebrabant

  gaan we dat dan ook maar even met de 4 dagen eis doen, de markt laten bepalen welke bedrijven er wel of niet mee doen!

 • John*

  innovatie ok, productiewijze en resultaten moeten 100% geborgd zijn voordat t verplicht gesteld wordt.. zaken als 4 dagen eis, dichte vloeren etc zijn eerst verplicht gesteld en daarna moest maar gekeken worden hoe we dat als sector in moesten gaan vullen.

 • Snel


  goedzo John*

 • w v gemert


  Mijnheer Swinkels, het is makelijk preken voor de eigen parochie en voor uw eigen boterham. Volgens mij moet er eerst alle het oude opgeruimd worden alvorens er weer vanaf de grond opgebouwd kan worden. Met het oude bedoel ik al hetgeen de laatste 10 jaar leiding gegeven heeft aan al het onderzoek t.b.v. de varkenshouderij, eigen ego was belangrijker dan de vraag of het onderzoek in het belang was van de primaire sector. Zo is het ook gegaan met de betaling voor het onderzoek niet lullen maar betalen, gelukkig is er nu de POV waar de varkenshouder het gaat bepalen. Wat mij betreft is er geen plaats voor u in de mogelijk toekomstige organisatie. Een organisatie die zichzelf respecteerd zou toegeven dat het vierdagen onderzoek niet volledig is geweest, te eenzijdig. en de conclusie te veel toegeschreven naar de opdrachtgever en tot slot zonder enige ruggespraak met de echte varkensboeren. Onbetrouwbaar en tegen de varkenshouder.

 • John*

  ik geloof ook niet dat de consument bereid is meer te betalen vvoor vlees van een varken waarvan de moeder vanaf dag 4 los is gegaan i.p.v. van dag 28..

  strooisel stallen voor vleesvarkens en vlees van varkens bij een boer uit de buurt spreken veel meer tot de verbeelding en voor die varkens is wel bereidheid meer te betalen door een groeep consumenten.

 • varkenshouder1


  Voor wat hoort wat, eerst betalen dan innoveren. Ben het met van Gemert eens.     Alleen geld beschikbaar voor nuttige innovaties zoals elektronische berengeur detecties enzovoort maar niet voor het ontwikkelen van speeltuinen en het onderhouden van onderzoekers. 4 dgn eis van tafel en gelijk trekken met onze buurlanden, dat moet de 1e missie zijn van Han Swinkels en niet het goed praten van de fouten die in het verleden en de nabije toekomst gemaakt worden. 4 dgn eis komt gewoon van de WUR. Als die altijd aangegeven hadden dat dit in de praktijk niet haalbaar was dan hadden wij nu dezelfde wetgeving gehad als onze buurlanden. Nu zitten we met een verhoogde kostprijs en nog steeds een lagere opbrengst dan onze Duitse vrienden...

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.