Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

Dijksma pleit voor Europese richtlijnen varkenswelzijn

Kopenhagen - Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken is vandaag en morgen in Kopenhagen om te pleiten voor het verbeteren van het varkenswelzijn in de veehouderij. Zij doet dit op een internationale top over varkenswelzijn 'Improving pig welfare – what are the ways forward?'.

Tijdens deze top willen Nederland, Duitsland en Denemarken andere lidstaten aansporen hun voorbeeld te volgen het varkenswelzijn beter te borgen.

Dijksma: "We lopen in Nederland voorop in dierenwelzijn in de veehouderij. Zo worden biggen voor de Nederlandse markt al niet meer gecastreerd. Samen met Duitsland en Denemarken wil ik het dierenwelzijn in de veehouderij op Europees niveau op de kaart zetten. Voor de concurrentiepositie en gelijk speelveld is het belangrijk dat de Europese landen hierin samen optrekken."

Staatssecretaris Dijksma vraagt onder meer aandacht vragen voor transportverkorting en oproepen tot het terugdringen van ingrepen bij varkens, zoals het couperen van staarten en castratie. Wel erkent Dijksma dat het achterwege laten van castratie kan resulteren in vlees met de zogenoemde 'berengeur'. "Nederland loopt voorop in de oplossing van dit probleem. Erkenning van deze aanpak is nodig zodat castratie verregaand kan worden teruggedrongen", aldus Dijksma.

Naast staatssecretaris Dijksma nemen ook haar Duitse collega Schmidt, Zweedse collega Bucht en Deense collega Jørgensen deel aan de top om varkenswelzijn in Europa blijvend te verbeteren. De conferentie in Kopenhagen is de follow-up van de internationale top over dierenwelzijn die in 2014 in Nederland werd gehouden. Na afloop van deze top ondertekende Dijksma met haar collega's een verklaring waarin zij de samenwerking voor meer dierenwelzijn binnen Europa bekrachtigen.

Ook vandaag tekenen de landbouwbewindslieden van Nederland, Denemarken, Duitsland en Zweden een overeenkomst, waarin wordt opgeroepen tot een betere borging van dierenwelzijn in de varkenssector. In het zogenaamde 'position paper' maken de Europese landen hun standpunt kenbaar over onder andere het welzijn van varkens in de EU. Dit om druk uit te oefenen op de Europese commissie.

Laatste reacties

 • Hogman1

  Staarten couperen is dierwelzijn
  Beren castreren idemdito
  Waarom toch maar niet luisteren naar degene die er hele dag mee omgaan.
  Waar gaat het toch iedere keer mis?

 • Hogman1

  Bertus bij deze hebben we dus beeld en geluid.
  Het lijkt me toch niet zo moeilijk om met deze beelden mevr Dijksma te overtuigen dat ze compleet de plank mis slaat.
  Alles doen om het stemvolk aan haar zijde te krijgen???
  Kan ik toch eigenlijk niet geloven.
  Als dit haar beleving is van dierwelzijn .....dan is er toch wel veel mis met haar innerlijk welzijn.

 • evanderpasch1


  Moet dijksma eerst nl eisen gelijk zetten met eu en dan met zuid en oost europische landen erbij welzijnsafspraken maken

 • PetervanKempen


  Zullen de overige EU landen wel van opveren dachten jullie? vergeet het maar, dit gezever zitten ze echt niet op te wachten. Geblaat voor de groenlinkse buhne van deze miss piggy, denk ik.

 • joannes

  NB in Duitse Media @bertes! Het is toch van de gekke dat die Millieu beweging voordurend de realiteit ontkent? Zo zelfs dat een Minister zich belachelijk moet maken met ideeën die het varkenshok tot een schande maken!

 • w v gemert


  Geen woorden maar daden. Afspraak maken : met ingang van 1-1-2016 alle boven Europese eisen afschaffen ten zij Europa ze in de loop van 2016 naar een hoger niveau brengt (op die onderdelen wachten op Europees besluitvorming) Allen vrijwillig via diverse programmas met tegemoet koming extra boven Europese eisen. De consument vraagt en wij produceren.

 • w v gemert


  Sorry, allen moet natuurlijk alleen zijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.