Varkenshouderij

Nieuws

Deense varkenshouderij moet antbiotica-inzet verder reduceren

Kopenhagen - Het Deense parlement heeft groen licht gegeven voor een plan van aanpak van het Deense landbouwministerie dat voorziet in vermindering van de antibiotica-inzet in de varkenshouderij met 15 procent, gerekend vanaf dit jaar tot 2018. Sinds 2009 is het verbruik al met 15 procent, dus de totale reductie komt in 2018 uit op 30 procent.

De inzet van de antibioticasoort tetracycline moet tevens zo snel mogelijk worden uitgefaseerd, omdat deze ervan wordt verdacht het meest kritische type te zijn bij de bestrijding van MRSA in de sector.

Screening van de varkenshouderij heeft als resultaat opgeleverd dat het aantal MRSA-besmette bedrijven zich de afgelopen vier jaar heeft verviervoudigd. Ongeveer twee op de drie bedrijven is geïnfecteerd.

De Deense landbouwfederatie LF vreest dat zal blijken, dat de doelstelling moeilijk te halen is. Tevens is de organisatie bang dat het dierenwelzijn eronder te lijden krijgt. Ook de veterinairen uiten hun zorg op dat punt.

Of registreer je om te kunnen reageren.