Varkenshouderij

Nieuws 14 reacties

4 cent af van varkensprijs Vion

De 4 cent waarmee Vion vorige week de notering verhoogde, gaan er deze week net zo hard weer af.

De stemming in de markt is volledig omgeslagen. De verlaging van Vion komt nadat de beursprijs vrijdagavond al 3 cent lager noteerde. Hilckmann gaf een notering af die 5 cent omlaag ging. De verlagingen zijn vorige week woensdag in gang gezet met een 3 cent lagere notering van de Vereingungspreis in Duitsland.

De internetveiling Teleporc in Duitsland kwam dinsdagmiddag zelfs 6 cent lager uit dan afgelopen vrijdag. Dat belooft dus voor de nieuwe noteringen die woensdag in Duitsland voor volgende week worden vastgesteld niet veel goeds.

De vleesafzet vooral ook binnen Europa loopt voor geen meter. De markten zitten vol. De consumptie heeft de neiging te dalen. Ook op langere termijn lijkt er weinig zicht op een hogere prijs te zijn. Voor de varkenshouders is dat zeer teleurstellend.

Prognose: daling.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;

Verwachte beursprijs voor biggen

Beursprijs voor vleesvarkens

Duitse varkensprijzen

Beursprijs zeugen

Laatste reacties

 • niet

  ach wie maakt zich nou druk om de varkenshouders??? Het is al jaren klote, komt ook niet meer goed word nog veel bijgebouwd. Putten vol toren hoge rekenigen van mest die wel weg is gegaan is niet vol te houden zo. Financieel niet en geestelijk komt dan ook nog een keer om de hoek kijken.


 • priems

  Begin eerst met minder zeugen in EU voor hetbeter wordt

 • chila


  1 stapje naar voren en 2 terug !

   

 • slutter

  Teleporc -6. Dit loopt verkeerd af..

 • WT


  Fokbeleid aanpasen, max 10 zware biggen per worp.
  Geen gezijk en gepruts, genoeg opfokruimte, zelfvoorziening
  in euopa naar 95% en iedereen blij met goede verdiensten.
  Laten de banken en fokkerij instellingen hier maar eens over
  lullen ipv productieverhogingen en meer meer meer, want dat
  beteknt voor de boer minder.

 • Hogman1

  Aanbod aanpassen aan de vraag.... zoniet ga je aan vlijt tenonder.
  Wel stoppen met de subsidies in OostEuropa anders is halveren nog teveel

 • wimschaap


  en maar bij bouwen nog meer houden ben benieuwd hoelang ze dit nog vol houden er zullen eerst minder minder varkens moeten komen maar niet mand wil dat JAMMER JAMMER

 • Wim Toornstra


  Er wordt toch niets geregeld, ondanks al onze belangenbehartegers. Biggenprijs gaat crashen. Gewoon ijskoude sanering.

 • leftturn

  is dit niet gewoon de oogst van een jaar of 5 de biggenprijs kunstmatig 3 euro te hoog houden. big wordt vleesvarken wordt vlees. te hoge biggenprijs leidt automatisch tot te veel aanbod. Nl als kraamkamer van europa produceert teveel biggen.
  korte termijn denken nekt de sector. ook opkoop zal niets opleveren, dit trucje hebben we al meermaals gehad en toch weer crisis. geen soelaas dus. we zullen door de zure appel heen moeten en niet met iedereen helaas.

 • chila


  Het gaat met de varkenshouderij dezelfde kant op als de glastuinbouw .

  Laten we hopen op rundveerechten en uitwisselbaar met varkensrechten .

  Dan is de sanering iets minder koud.

 • hertha

  Zou een goede oplossing zijn, chila.

 • leftturn

  bij inwisselbaarheid wordt de rekening weer gelegd bij de bedrijven die door gaan. dit is nu net een van de punten waarom onze kostprijs hoger ligt dan in de rest van de wereld. gaan we weer de rechtenprijzen opjagen.
  kunnen we over 10 jaar weer opnieuw ons afvragen waarom we niet met de markt meekunnen.
  want al worden de rechten flink duurder, dan springt een gemiddeld bedrijf er financieel nog niet uit.

 • hertha

  Lefturn, je hoeft geen rechten te kopen, geheel vrijwillig,alleen als je MEER wilt produceren dan wel, haal je de mest elders weg.

 • leftturn

  we zullen over 10 jaar gemiddeld meer varkens per arbeidskracht houden en ook meer per bedrijf dan nu. dit is een historisch gegeven. bij geen groei is het over 15 jaar ook over.
  we leggen hoe dan ook de rekening bij bedrijven die door willen, terwijl de opbrengst voor stoppers nog steeds ruim onvoldoende is om de bank te voldoen. ook dienen we te beseffen dat een hogere rechtenprijs in feite ook meteen de gebouwen met zo ongeveer dezelfde waarde laat dalen. het opbrengend vermogen van het bedrijf wordt namelijk niet meer, of je dit nu toeschrijft aan rechtenprijzen of aan de gebouwen.
  als ik nu €300 per vleesvarken aan financiering kan krijgen voor een bestaand bedrijf incl rechten, dan krijg ik echt geen €100 meer als de rechten duurder worden. als er toch verkocht gaat worden zal het totaalbedrag redelijk gelijk blijven.
  als sector schieten we er niets mee op, de mest wordt namelijk ook gewoon geproduceerd, koe of varken, dus mestafzet wordt ook niet goedkoper.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.