Varkenshouderij

Nieuws

34 bedrijven besmet met PED-virus

Deventer - Sinds de eerste uitbraak van het virus in november vorig jaar zijn 34 bedrijven besmet geraakt met het PED-virus. Het gaat om 26 vleesvarkensbedrijven, aldus Alfred van Lenthe, sectormanager varkens bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De overige acht bestaan uit verschillende typen bedrijven.

De besmettingen zijn inmiddels verspreid over zeven provincies, met de meeste (19) uitbraken in Gelderland. In Overijsel zijn zes bedrijven besmet, in Noord-Brabant vier, in Limburg twee en in de provincies Flevoland, Friesland en Groningen één bedrijf. Lenthe: "Er komen nog steeds nieuwe besmettingen bij, maar minder. Er worden ook minder mestmonsters ingezonden. Dit kan door de toename in zonlicht en de hogere temperaturen komen, waardoor het virus minder snel verspreidt."

Ondanks dat er elke week nog enkele bedrijven besmet raken met het PED-virus is de uitbraak vergeleken met Duitsland beperkt gebleven. Dit is volgens Lenthe te danken aan de alertheid van de verschillende sectorpartijen op strikte naleving van de hygiënemaatregelen. Enkele besmettingen met het PED-virus bleken na onderzoek van de GD te leiden naar twee handelaren. Deze hebben meteen de hygiëne aangescherpt en zijn daarna niet meer gelinkt met de verspreiding van het virus, aldus Lenthe.

De GD heeft nog regelmatig overleg met de verschillende sectorpartijen over de aanpak van het PED-virus. Als onderdeel van de aanpak stelde de GD hygiëneprotocollen op. Deze zijn te vinden op de website van de GD. De GD attendeert varkenshouders op het feit dat het belangrijk blijft de verspreiding van PED tegen te gaan. Ook de agressieve vorm van het PED-virus en het Afrikaanse varkenspestvirus dwalen rond in Europa, alertheid blijft geboden.

Of registreer je om te kunnen reageren.