VarkensNieuws

Vion heeft vleesmannen nodig

Met het wegpromoveren van Godert Tegelberg als topman varkensvlees is de vervanging van het topmanagement van Vion bijna compleet. De ZLTO mag zich het belabberde personeelsbeleid aantrekken en moet nu aansturen op een echte vleesman aan de top.

Per 1 februari is de heerschappij van Michiel Herkemij over Vion officieel ten einde. De Amsterdammer heeft het ruim een jaar volgehouden. Onder Herkemij werd het roer omgegooid en de bemanning op de brug vrijwel geheel vervangen. Herkemij was immers een man met een missie, neergedaald uit merkenland om de diamant van de vleessector te redden. Inmiddels is Herkemij verdwenen en rekent zijn tijdelijke opvolger af met zijn hofhouding.

Financieel directeur Kenaad Tewarie werd door Herkemij overboord gezet, evenals communicatiedirecteur Marc van der Lee. Tewarie was pas enkele maanden bezig en had met de halve organisatie ruzie. Hij was eerder directielid bij runderslachterij Weyl en financieel topman supermarktketen Laurus. Weyl was bij Tewarie’s vertrek in 2001 technisch failliet en Laurus ging vanwege gebrek aan succes op in Jumbo.

Gebrek aan vleesmannen

Tewarie werd vervangen door Jacques Straathof. Net als Herkemij geen vleesman. Waar Herkemij zijn sporen als verkoper van tabak, bier, zuivel en koffie verdiende, was Straathof een retailman. Straathof viel op door financiers te beledigen. Herkemij’s interim-opvolger Tom Heidman vindt dat de sommen die gemaakt moeten worden voor Straathof te ingewikkeld zijn, en dus is Straathof binnen enkele weken van Heidman’s aanstelling afgeserveerd.

Herkemij zette ook een nieuwe man aan het hoofd van de noodlijdende varkensvleeskant van het bedrijf. Een echte man van de agrarische sector die voor varkenshouders geloofwaardig was, aldus de toenmalig CEO. Het bleek Godert Tegelberg, die in Duitsland wijn verkocht en daarna in de transportsector werkte en aan het hoofd stond van champignonbedrijf CV4. Het hakken en snijden in de slachterij was wel even slikken voor het trio.

Tegelberg wordt eveneens weggepromoveerd en wel omdat het bedrijf meer focus wil op een optimale verwaarding van het varken. De optimale verwaarding van het varken is voor een normale varkensslachterij de corebusiness. Wat rest, is de pijnlijke conclusie dat de aanstelling van Tewarie en daarna Herkemij een fout is gebleken. De enige aandeelhouder ZLTO mag zich dit aantrekken en moet zorgen voor vleesmannen aan de top.

Tijdelijk

De huidige CEO is slechts op tijdelijke basis in dienst en bovendien een man uit de supermarktwereld. Herkemij’s voorgangers waren ook geen slachterijmensen. Stefaan Vansteenkiste was een interim-manusje-van-alles en Dirk Kloosterboer vluchtte na de verkoop van Vion’s ingrediëntendivisie weer terug naar deze hoge marge business. De nieuwe financieel directeur Joost Sliepenbeek komt van een afvalverwerker. De opvolger van Tegelberg is wél een vleesman. Maar Frans Stortelder heeft wel wat scepsis te overwinnen. Hij had aan het hoofd van Dumeco, een voorganger van Vion, geen succes. Zijn daarop volgende Deense slachtavontuur liep uit op een faillissement.

Beheer
WP Admin