Varkenshouderij

Nieuws 31 reacties

Vion heeft vleesmannen nodig

Met het wegpromoveren van Godert Tegelberg als topman varkensvlees is de vervanging van het topmanagement van Vion bijna compleet. De ZLTO mag zich het belabberde personeelsbeleid aantrekken en moet nu aansturen op een echte vleesman aan de top.

Per 1 februari is de heerschappij van Michiel Herkemij over Vion officieel ten einde. De Amsterdammer heeft het ruim een jaar volgehouden. Onder Herkemij werd het roer omgegooid en de bemanning op de brug vrijwel geheel vervangen. Herkemij was immers een man met een missie, neergedaald uit merkenland om de diamant van de vleessector te redden. Inmiddels is Herkemij verdwenen en rekent zijn tijdelijke opvolger af met zijn hofhouding.

Financieel directeur Kenaad Tewarie werd door Herkemij overboord gezet, evenals communicatiedirecteur Marc van der Lee. Tewarie was pas enkele maanden bezig en had met de halve organisatie ruzie. Hij was eerder directielid bij runderslachterij Weyl en financieel topman supermarktketen Laurus. Weyl was bij Tewarie's vertrek in 2001 technisch failliet en Laurus ging vanwege gebrek aan succes op in Jumbo.

Gebrek aan vleesmannen

Tewarie werd vervangen door Jacques Straathof. Net als Herkemij geen vleesman. Waar Herkemij zijn sporen als verkoper van tabak, bier, zuivel en koffie verdiende, was Straathof een retailman. Straathof viel op door financiers te beledigen. Herkemij's interim-opvolger Tom Heidman vindt dat de sommen die gemaakt moeten worden voor Straathof te ingewikkeld zijn, en dus is Straathof binnen enkele weken van Heidman's aanstelling afgeserveerd.
Herkemij zette ook een nieuwe man aan het hoofd van de noodlijdende varkensvleeskant van het bedrijf. Een echte man van de agrarische sector die voor varkenshouders geloofwaardig was, aldus de toenmalig CEO. Het bleek Godert Tegelberg, die in Duitsland wijn verkocht en daarna in de transportsector werkte en aan het hoofd stond van champignonbedrijf CV4. Het hakken en snijden in de slachterij was wel even slikken voor het trio.
Tegelberg wordt eveneens weggepromoveerd en wel omdat het bedrijf meer focus wil op een optimale verwaarding van het varken. De optimale verwaarding van het varken is voor een normale varkensslachterij de corebusiness. Wat rest, is de pijnlijke conclusie dat de aanstelling van Tewarie en daarna Herkemij een fout is gebleken. De enige aandeelhouder ZLTO mag zich dit aantrekken en moet zorgen voor vleesmannen aan de top.

Tijdelijk

De huidige CEO is slechts op tijdelijke basis in dienst en bovendien een man uit de supermarktwereld. Herkemij's voorgangers waren ook geen slachterijmensen. Stefaan Vansteenkiste was een interim-manusje-van-alles en Dirk Kloosterboer vluchtte na de verkoop van Vion's ingrediëntendivisie weer terug naar deze hoge marge business. De nieuwe financieel directeur Joost Sliepenbeek komt van een afvalverwerker. De opvolger van Tegelberg is wél een vleesman. Maar Frans Stortelder heeft wel wat scepsis te overwinnen. Hij had aan het hoofd van Dumeco, een voorganger van Vion, geen succes. Zijn daarop volgende Deense slachtavontuur liep uit op een faillissement.

Laatste reacties

 • joannes

  Wat een treurig verhaal! Is deze analyse nooit gemaakt? Je mag toch verwachten dat men dat inzicht zelf al had! Of zijn het de ego´s die nog steeds domineren in de aanstellings cultuur/beleid?

 • Hogman1

  Alles gehad , alles naar die filistijnen geholpen
  Een totaal drama , anders kan je het niet noemen.

 • niet

  zielig, wat heeft het de sector al veel gekost hoe eerder hoe beter ......

 • sturk

  Waarom had hij geen succes, omdat hij aan allen kanten werd tegengewerkt door de Coveco en NCB bloedgroepen binnen Dumeco. Zou nu uiteindelijk het verstand bij de Zlto en Rabo naar boven gekomen zijn. Mensen met geen verstand van de vleesmarkt hebben er niets te zoeken, dat zijn allemaal tijdelijke clowns en zakkenvullers. Je haren gaan overeind staan bij de taal die deze mensen uitslaan. Daar zijn er veel van voorbij gekomen de laatste jaren. Ik hoop, dat het allemaal niet te laat.
  is. Het probleem Duitsland is hier ook nog niet mee opgelost.

 • agratax2

  @Sturk. Jij stelt dat mensen zonder Vleesmarkt kennis hebben niets te zoeken bij VION. Misschien heb je gelijk, maar er is nog niemand geweest die de meod heeft gehad om maar de vraag te stellen 'Produceren we met elkaar misschien niet de veel varkens op deze aardbol?' Als we deze vraag met NEE blijven beantwoorden zullen de gopedkoopst eproducenten nog meer gaan maken, tot ook de prijs voor hen Verlies gevend wordt. Waarom wenst de landbouw niet te accepteren dat er een grens aan de vraag is en dat de kopstprijs helaas in sommige delen van de wereld zo laag is dat de rest van de boeren er aan kapot gaat. Als boer werk je je de pleuris voor de Handelaren, de uitvinders van de Vrije Wereld Markt.

 • w v gemert

  Dit is het topje van de ijsberg van de laatste drie jaar, diep en diep triest en de Rabo stand erbij en keek erna. De Rabo had ook morele verplichtingen aan de leveranciers van Vion. Rabo had meer oog voor de Liboir rente dan voor diegene waar hun roets liggen.

 • wgtroosendaal1

  Heeft' Vion 'wel een topman nodig,met zoveel goedkope aanvoer kun je blijven experimenteren.

 • jop.

  een concern dat in deze tijd moet reorganiseren lukt het nooit om een meeropbrengst in de markt te realiseren. Dus de reorganisatiekosten dienen direct of indirect opgebracht te worden door de leveranciers (lees varkenshouders).
  Failliete boel dus. Wegwezen. Laten ploffen en anderen de restanten van vion die nog wat opleveren op laten pakken.

 • joannes

  @sturk, je kan weinig mensen motiveren met reorganiseren en snijden. Bloedgroepen komen dan altijd met eigen volk eerst! Waar het aan ontbreekt, is een visie waarmee ze de klant weer mee kunnen verleiden. Zeer waarschijnlijk via die Retailers die de distributie naar de consument domineren! Tom Heidman is de retailer die zou toch eea moeten zoeken en herkennen. In die hyperconcurrende markt moeten ze op de ene of andere manier een paar concurrenten kunnen verdringen. De lokale markt wordt niet veel groter, eerder kleiner met al dat PvdD gedoe.

 • Jan Cees Bron

  Van Gemert, ZLTO stond er ook bij...

 • wgtroosendaal1

  Mee eens Jop!

 • Jan van het Zand

  12 ambachten en 13 ongelukken? Maar dat in bedrijfsverband...... Heb het nooit zo gehad op die mensen van de personeelsafdeling. Die kijken alleen maar naar 'papieren' kundigheid. En VION heeft ondernemers nodig. Maar ja, weten die ambtenaren van de personeelsafdeling wat ondernemers zijn? Je begint er toch ernstig aan te twijfelen....... Uit eigen ervaring kunnen die personeelsmensen niet spreken. Ze zijn immers toch in loondienst en veel verder zal de ervaring wel niet gaan.
  Om toch positief te sluiten: Verandering van kost doet eten. Welke managers zullen het komend jaar worden uitgespuugd?
  Het lijk Ajax wel tijdens de fluwelen revolutie van onze Johan Cruijf.

 • sturk

  Reorganiseren is de enigste manier om te overleven. Pijnlijk maar er is geen keus. En er zijn veel verkeerde keuzes gemaakt bij Vion.in 2002 had ik een plan geschreven, dat de kosten met 50 % in de baconfabrieken naar beneden kon en het baconrendement met 2 % omhoog kon en dat er 3% meer gespoten kon worden .(zonder klachten te krijgen.) Weet U wat ik te horen kreeg, DAT HEBBEN WIJ NIET NODIG . Dat doen wij wel zonder jou. Ik heb ze geantwoord, dat ze dat niet ging lukken. En wel om de heel eenvoudige reden. Daar hebben jullie de mensen niet voor anders was het nooit zover gekomen . Uiteindelijk mocht ik 2010 weer wat voor ze doen na veel aandringen hebben ze uiteindelijk de bezem en de kosten met 50 % verlaagd.in 2012. Weet U wat die grap gekost heeft ONNODIG meer als 500 miljoen euro. De wijsneuzen en zo kan ik nog wel 10 punten noemen waar U haren van overeind komen.De hele Vion gaat ten onder aan onkunde en de mensen die er wel verstand van hebben worden buiten de deur gewerkt omdat ze bang voor hun baantjes zijn.De plannen verdwijnen in de la klaar. Dus vertel mij niets van Vion het was niet nodig geweest in deze omvang al die problemen.

 • joannes

  @sturk Natuurlijk kom je uit bij reorganiseren maar je moet het met een positieve inslag brengen. Op een manier waarmee je velen mee krijgt in die noodzakelijk veranderingen. Wanneer je begint met de details waar je gaat snijden en snoeien kan je verwachten dat, diegene die je daarbij nodig hebt, de medewerkers, eerst de bedreigingen zien ipv de benodigde goede toekomst. Daarom, eerst een visie hoe je je fantasche kwaliteit vlees aan de man gaat brengen tegen welke prijs en marge om er vervolgens naartoe te werken. Ook al is de handel volatiel, je klanten moet jouw nodig hebben ipv jij je klanten. En dat geldt ook voor je personeel; met snoeien en snijden in de Hoofdboodschap kunnen ze je missen als kiespijn.

 • evanderpasch1

  sinds de helmers de zakken hebben gevuld,is er geen goede direktie meer geweest,v doorn is luchtkasteelbouwer geweest

 • sturk

  @joannes Je kunt ook positief saneren en de mensen erbij betrekken, dat heb ik vaak genoeg bewezen bij allerlei projecten waarbij ik in de vleeswereld betrokken ben geweest in binnen en buitenland. Saneren is niet altijd negatief en voor de mensen die overblijven geeft het een positieve impuls en het bedrijf wordt weer levensvatbaar. Door alle sluitingen van fabrieken en deze mensen grotendeels steeds proberen over te plaatsen Creëer je fabrieken met waterhoofden. Bijvoorbeeld:
  in een fabriek lopen 6 medewerkers die opgeleid zijn tot haasjespoetsers vervolgens worden deze overgeplaatst, maar in de andere fabriek heb je maar twee haasjespoetsers nodig. Deze zijn reeds aanwezig nu kun je er een paar omscholen, maar fysiek niet alles laten doen. Probleem geboren kosten verhoogd met 6 fte teveel zonder directe opbrengst . Daar zijn alle fabrieken van Vion van vergeven, dus nog steeds een inefficiëntie, die zijn weerga niet kent. Ik hoop dat het je een beetje duidelijk wordt door dit voorbeeld. Ik kan er wel een boek over schrijven.

 • sturk

  @johannes er was een visie bij de oude top van Vion groot, geld en macht drukken wij iedereen uit de markt. Nou mooi niet De fabrieken met een platte organisatie en mensen met passie voor het vleesvak, die lachen de ambtenaren van Vion uit. In 2004 heb ik al aangegeven, dat ze de overnamen in Duitsland niet hadden moeten doen. Oude troep met lijken in de kast. Engeland nog erger Grampian was een samengeraapt bedrijf door Engelse banken geschapen om van de rommel af te komen en wie trap erin Van Doorn en consorten. De rest van hun visie sloeg helemaal nergens op en deze kon je zo doorprikken met enige kennis van zaken. Ze zijn zo vaak gewaarschuwd , maar lachte de problemen gewoon weg of je werd als idioot versleten.

 • sturk

  De varkenssector heeft zeker bestaansrecht, maar dan moeten de fabrieken efficiënter en vooral marketing technisch beter presteren, vlakke organisaties. Duitsland afstoten of terugbrengen naar een paar slachterijen de rest kan dicht of in een sterfhuisconstructie. Bij de overname toen der tijd hadden ze al moeten bedingen, dat er zwaar gereorganiseerd dienden te worden en dat de oudere fabrieken gesloten moesten worden. Het open houden van slachterijen waar 5000 varkens per week geslacht werden terwijl je op andere plaatsen onderbezet bent is al een lachertje van de eerste orde. Deze hadden niet in 2015 gesloten moeten worden, maar in 2002.
  Maar dat zijn ze maar even vergeten. 13 jaar x 52 weken x 10.000 varkens = 6.760.000. Hierdoor hadden ze de aantallen voor een paar fabrieken efficiëntst te laten draaien Marges zijn zo klein, dat een fabriek moet zijn aantallen draaien anders kun je het vergeten. Ik zie 2015 toch positiever in voor de vleeswereld. Om positief af te sluiten.

 • joannes

  En @sturk, waarom schrijf je dat boek niet? Zo te lezen ben je een insider en,op zeker, krijg je een lezers publiek wanneer het leesbaar, verteerbaar en smeuig geschreven wordt. Daarbij, het huidige nieuwe bestuur met al die buitenstaanders zullen net zo nieuwsgierig zijn die annecdotes en frustraties te lezen. Daarmee leren ze sneller hun bedrijf kennen en, wie weet, kan het ze behoeden voor een langzaam herstel. Want hoe sneller ze eea op de rails hebben, des te eerder weer op eigen benen. Vwb 2015, het kan niet veel slechter als 2014, dus de bodem is bereikt! Nu snel naar herstel, met of zonder VION!

 • sturk

  @Joannes', Ze mogen altijd bellen. Het gaat mij aan het hart, dat ze zo de hele sector na de kelder geholpen hebben. Maar vaak willen ze alleen maar een politiek verhaal horen.De waarheid gaat boven hun pet en vervolgens hieven ze het glas en lieten het zoals het was. (misschien nog een plas.) Als ik het boek schrijf zullen er veel mensen tot de grond toe afbranden, die nu nog met hun handen achter de Bertels lopen van kijk mij eens.

 • Sukeen

  .....beste stuurl......man & paard....van achteren kijk je een.......

 • sturk

  @Sukeen Niets achteraf. ik ben altijd al tegen geweest op de manier waarop het uitgevoerd werd. En er nooit doekjes omheen gedaan ook niet tegen die domme top bij Vion.Ook in tijdschriften en vakbladen. Meer dan 48 jaar ervaring in allerlei functies binnen de vleessector. Hou die domme opmerkingen voor je.
  Je hebt gelijk als er nooit voor gewaarschuwd is, maar je moest eens weten niks achterafje kan je bij die lui aansluiten net zo dom en kortzichtig. als v.Doorn en consorten.

 • Sukeen

  @Sturk. Dit bedoel ik nu precies het niveau van dit forum. Een andere mening is snel een domme opmerking of kortzichtig. Hoeveel personen in dit forum hebben naar de toekomst gekeken? Hoeveel personen hebben hun best gedaan voor NL varkens BV voor de toekomst? Ik wil je er alleen aan herinneren dat half NL graag bij Vion wilde horen in het begin....dat er zonder Vion een ander agrarisch landschap zou bestaan......etc. En nu......lekker terugkijken en zeiken op alles wat fout is gegaan. Ja...er is veel fout gegaan....maar ook heel veel goed. Het is maar hoe het in ons eigen straatje past en wat goed lijkt op dit forum. Maar wederom: niemand steekt een helpende hand uit om de totale bedrijfstak beter te maken. In ieder geval niemand hier....

 • joannes

  En @Sukeen, wat is jouw geklaag anders? Vion had als doel een coôperatief verwerkings en afzet kanaal van, en voor de boeren via het ZLTO notabene geholpen door de Boeren Leenbank inmiddels ook gefusieerd tot en in een een landelijke bank, de RABO. Je klaagt over boeren steun, zo begrijp ik, maar in alle strategische actie van een select groepje heeft VION zich gericht op noord Europese markt dominatie, waar het compleet fout is gegaan. En dat terwijl particuliere bedrijven met de, hun, de potentiële VION klanten en hun wensen bezig waren. Die hoog gegrepen strategie is van onderuit pragmatisch om zeep geholpen met specialistische efficiënte productie processen bij ambitieuze Particuliere bedrijven, die in het gat gesprongen, of misshien wel gezogen zijn, of..... , erger en helemaal eigenschuld, de strategie liep vast in onderschatte Engelse of Duitse (arbeids) markten en overheidsregelingen. Hoe kan je hiervoor de schuld bij Boeren leggen? Boeren die gewoon meer konden vangen voor hun productie omdat het niet verkwanselt werd, in niet te verwezenlijke strategieén en hoogdravende, Politiek geprezen, ¨van Doorn¨ idealen.

 • Sukeen

  Allereerst leg ik geen schuld bij wie dan ook!

  Het enige waarover ik klaag @Joannes is dat 95% van de reacties hier over Vion en/of aanverwanten altijd gaan met de wetenschap van nu en met een zeer gekleurde mening obv welke portemonnee je in je achterzak hebt.

  Indien geheel varkensminnend Nederland niet langzaam het vingerwijzen inruilt voor een vorm van dialoog en samenwerking zullen we over een jaar of 10 niets meer te discusseren hebben.


 • wgtroosendaal1

  @sukeen,heb(had)je zelf er geld in gestoken afgelopen 25 jaar?of heb je er alleen aan het eigen verdienmodel gedacht?

 • joannes

  @sukeen, met loyaliteit kan je een oorlog winnen zal je bedoelen, maar die loyaliteit moet bij economische processen altijd bevestigd worden in de resultaten. Nu bij een beurs genoteerd bedrijf wordt er niet voor niets elke 3 maanden gerapporteerd. Dat VION heeft, in de illusie van ¨dominatie¨, in een aantal jaren de reserves, de miljoenen, compleet achter de gordijnen verspilt aan reorganiseren, voornamelijk bij die zogenaamde strategische overnames in het buitenland, en ondertussen de Boeren tegen elkaar opgezet met die zogenaamde business modelachtige leverings contracten, inclusief die stinkende beertjes, bij bedrijven die logistieke voordelen konden leveren in de vorm van schaalgrootte en leverings frequentie. Bedrijven die gefinancieerd konden worden door die groot aandeelhouder, RABO, op basis van zo´n privilege contract waarmee de markt overvoerd werd en de prijzen voordurend laag bleven. Of.... zelfs vernietigd omdat die beertjes ¨Politiek¨ zo interessant waren. Dit noem ik geen bestuurlijke loyaliteit, hier zijn andere woorden geschikter. Het zal zich bewijzen in de tijd, en dat heeft het gedaan. Boeren keren zich af omdat ze weten dat geen belang meer hebben bij nb hun eigen coöperatieve bedrijf.

 • sturk

  Ik zal geen commentaar meer hebben. Ik zal nu even vooruit zeggen, dat dit jaar een aanmerkelijk beter jaar word voor Vion en de hele ned.vleeswereld., omdat er nu iemand aan het stuur zit met verstand van zaken.
  DIT IS WAT IK AL JAREN PROBEER TE BELICHTEN> Bij de wijsneuzen van de ZLTO en RABO. Verder heb ik het altijd zeer netjes gehouden. Want het is een beerput , die zijn weerga niet kent. Ik wens iedereen heel veel succes en hoop dat iedereen veel klavertjes vier vind, maar hopelijk wel tellen kan.

 • sturk

  @Sukeen, er moet nog een ding van mijn hart. Jij zegt, dat iedereen bij Vion wilde horen. Daar vergis je je weer. Hendrix Vlees en Sturko wilden samen fuseren.Dit is met geweld tegen gehouden door de RABO, omdat dan Daan van Doorn zijn LUCHTKASTEEL al direct induigen gevallen was. Ik verzeker je dat het agrarische landschap er, dan nu beter uitgezien zou hebben.Maar VIOn was op zeker eerder omgevallen.

 • Sukeen

  @Sturk@Joannes: altijd goed om het gevoel van meerdere kanten te horen en een kleine discussie te hebben zonder dat je verwensingen naar je hoofd gegooid krijgt:-).

  Bedankt en tot een volgende discussie.

 • wgtroosendaal1

  'Dat het aandeel in mekaar' operationeel wordt en de wijzen uit het oosten blijven komen';-))succes!

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.