Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

Verkoop varkensbedrijf gaat helemaal mis

Almelo – Gisteren stonden twee varkenshouders voor de tweede keer in iets meer dan een jaar in kort geding over dezelfde zaak tegenover elkaar voor de rechtbank Overijssel in Almelo.

Een varkenshouder in Almelo had in 2012 het bedrijf van zijn collega uit Geesteren gekocht, inclusief veestapel. De Geesterense boer moest zijn bedrijf verkopen op last van zijn bank. In de verkoopovereenkomst was bepaald dat hij tot 1 april 2014 het recht had om het bedrijf terug te kopen. Tot die datum zou hij het bedrijf blijven exploiteren tegen een vergoeding van €6.500 per maand. Als het bedrijf niet teruggekocht zou worden, moest de Geesterense varkensboer met zijn gezin het bedrijf voor de genoemde datum verlaten.
Omdat de varkenshouder uit Geesteren niet in staat bleek het bedrijf terug te kopen en dat evenmin wilde verlaten, startte de koper een kort geding. Volgens de ad­vocaat van de koper uit Almelo liet het koopcontract wei­nig aan duidelijkheid te wensen over. De Geesterense boer wist volgens hem wat de consequenties konden zijn van de overeenkomst en zal de boerderij zo snel mogelijk moeten verlaten. Dat is ook redelijk volgens de advo­caat, omdat de varkensboer al zeer gerui­me tijd heeft kunnen nadenken over al­ternatieve woonruimte.
Ook staat het feit ter discussie dat de varkenshouder uit Geesteren in de afgelopen periode de veesta­pel van het bedrijf heeft verkocht, terwijl de dieren volgens de overeenkomst uit 2012 bij de koop hoorden. Om te voorkomen dat het geld van de opbrengst uit het bedrijf verdween kwam de Almelose boer juridisch in actie, het gevolg was dat het de opbrengst van meer dan €150.000 vaststaat op een geblokkeerde rekening bij de notaris. Beide partijen beweren de eigenaar van dat geld te zijn. Ondertussen is er ook een derde partij die het geld opeist, de curator van de failliete Riola BV van de boer uit Geesteren.
Tijdens de zitting gaf de boer uit Almelo aan dat als er €700.000 gestort zou worden bij de notaris, hij de terugkoop binnen een dag zou regelen. Volgens de advocaat van de boer uit Geesteren zijn voor het overmaken van het geld echter meer garanties voor nodig. De angst bestaat dat er beslag op dat gestorte geld wordt gelegd door de Almelose varkenshouder om vervolgens extra geld te eisen in verband met de te late levering en gemaakte kosten. De advocaat eist dat de ontruiming van het bedrijf van de baan is. Eerst moet volgens de jurist in een bodemprocedure uitgezocht worden van wie het bij de notaris in depot liggende geld nu eigenlijk is.
De Almelose varkenshouder die het bedrijf in Geesteren kocht, wil zo'n procedure absoluut niet omdat het erg lang gaat duren. Hij wil of de boerderij nu geleverd krijgen of het geld terug.
De rechter in Almelo zal binnen twee weken uitspraak doen.

Laatste reacties

 • agro1


  triest. advocaten leven van niet nagekomen afspraken. en ja, verkopen kan je iets maar eeeen keer.

 • LUCTOR


  Dit is echt weer zo,n geval dat er nog wat te verdienen valt voor de advocaten.

  Wie pleit om een kalf geeft een koe toe.

  Ben bang dat de boer uit Almelo het gelag betaald bij de ander valt waarschijnlijk toch niks meer te halen.

   

 • John*

  meer een gevalletje: een keer is het klaar

  als ik t faillisementsverslag zie en wat voor een circus er omheen gebouwd is hebben er veel mensen goed aan dit bedrijf verdiend zonder maar een varken in levende lijve te zien.

 • Jan van het Zand

  Rechten om een koe, dan geef je anno 2015 een kudde toe.

 • Tearpoal

  Precies John, onderhand zijn de meeste varkenshouders wel een keer leeg geklopt, zonder direct failliet te zijn.

 • John*

  @ tearpoal, dat wordt pas gemert bij een nodige renovatie of verkoop van het bedrijf.

 • daantje

  erg leerzaam

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.