Varkenshouderij

Nieuws 16 reacties

Varkenshouderij voelt niet voor verbod op kraambox

Den Haag - De Socialistische Partij in de Tweede Kamer ondersteunt het pleidooi van Varkens in Nood om de reguliere kraamboxen in de zeugenhouderij binnen tien jaar te verbieden en vrijloop-kraamhokken verplicht te stellen.

De varkenshouderij voelt niets voor zo'n verplichting.

Varkens in Nood bepleit de invoering van  het Pro Domi kraamhok, dat is onderzocht door het Varkens Innovatie Centrum in Sterksel.

In het nieuw ontwikkelde kraamhok kunnen zeugen zich meer vrij bewegen, stelt Varkens in Nood. De Nederlandse Vakbond Varkenshouderij en LTO vakgroep Varkenshouderij vinden de oproep van de SP en Varkens in Nood volstrekt overbodig.  Volgens de belangenorganisaties hebben stalinrichters en onderzoekers in samenwerking met innovatieve varkenshouders al vernieuwde kraamhokken ontwikkeld.

Het welzijnsvriendelijke kraamhok brengt voor de varkenshouder extra kosten met zich mee, die volgens  de NVV en LTO Nederland door de consument moeten worden betaald. Vakgroepvoorzitter Eric Douma en NVV-voorzitter Ingrid Jansen roepen Varkens in Nood op om te helpen de consument te bewegen om meer diervriendelijke producten te kopen in plaats van alles in wet- en regelgeving om te zetten.

Laatste reacties

 • joannes

  En laat de Politiek zich voor de kar spannen! Of is de Politiek te gebruiken door die toeleveranciers die graag omzet maken! 

 • John*

  als pro domi verplicht wordt weet ik alvast bij welke leverancier(s) ik het niet ga bestellen. Politiek zou er goed aan doen om een gelijk te speelveld in europa te borgen voor de nederlandse producenten. Innovatie en vooruitlopen allemaal prima maar dan moet het wel door de markt opgepikt worden!

 • Hogman1

  @Joannes , Ik kon 2 van die prodomi,s gratis krijgen van die toeleverancier
  Werd dan wel even geregeld via Sterksel.
  Ook die zitten in het 'complot''


  <div> </div>

 • j.verstraten1

  En zo zie je dat innovatie slachtoffer wordt van haar eigen succes......
  dankjes Varens in Nood

 • W Geverink

  Ik zag laatst in een Canadees varkensblad een vergelijkbaar Deens kraamhok. De Noren en zweden hebben hun eigen versies waar al jaren mee gewerkt wordt. 

 • a.tenhave1

  Jullie praten alsof het woord van ViN wet is. Laat je toch niet zo van de wijs brengen!
  ProDromi is nooit anders geweest als een mogelijkheid om in de eerste plaats bestaande kraamhokken te verbeteren. 
  In de tweede plaats geeft het een mogelijkheid tot beter vermarkten van je big. Ik weet dat het nu nog niet kan. Maar dat moet wel ons streven zijn.
  Een sector zou trots moeten zijn op zijn voorlopers. 
  Iedere varkenshouder in NL is voor een gelijk speelveld qua wetgeving in Europa. Maar meer kan: dan moet dat in een marktconcept en moet ervoor betaald worden. Dat gebeurt toch ook bij biologisch? Daar ageren we toch ook niet tegen?
  Overigens kunnen jullie de ogen sluiten voor ontwikkelingen in de wereld rondom de kraamhokken waar zeugen los lopen. Maar dan houd je jezelf voor de gek! Speel je voor struisvogel. 
  Mijn insteek: je kunt beter als varkenshouder zelf aan het stuur blijven en zien wat er binnen je mogelijkheden ligt.

 • Snel


  Blij dat je geen voorzitster meer bent Annechien,`t èèn is nog niet afgeschreven of `r andere moet er weer in. Alleen via de markt met extra toeslag anders niet.

 • John*

  juist en met zo n danige toeslagen dat de extra investeringen binnen een jaar zijn terug te verdienen. de prartijn na ons in de keten zijn voor geen meter te vertrouwen.

 • joannes

  De Politiek is maar wat graag met de leefomstandigheden van dieren bezig. Elke minuut daaraan besteed behoeft niet te worden besteed aan de leefomstandigheden van de Burgers. Dat juist een Socialistische Partij met zo´n voorstel zieltjes wil winnen, of zich leent voor zulk een aandacht, is tekenend.

 • w v gemert


  Onderzoeken in Sterksel zijn allang niet meer in belang van de varkenshouderij. De geldkraan dichtdraaien vanuit de varkenshouderij dan is dit probleem het snelst opgelost, da automatische geldschieter de PVV bestaat gelukkig niet meer.

 • varkenshouder1


  Ben het met W van Gemert eens. De varkenshouder moet Sterksel niet langer meer onderhouden maar de bedrijven die het spul in de markt zetten.

  Bedrijven die innovaties verkopen promoten dit product volop in het buitenland wat met geld van de NL varkenshouder ontwikkeld is.

  Het verhaal van Annechien gaat niet op. Misschien wel voor haar Lupinevarken maar niet voor de doorsnee boer. Die beurt geen Euro meer voor dat varken of die big. Uit betere technische resultaten gaat het niet komen. Zolang de meeropbrengst er niet in berekend wordt moeten we niet alle zeugenhouders vrijloop opdringen want dan lopen we tegen de lamp, net als bij de 4 dagen regeling.

 • VIC Sterksel

  Op 19 en 20 juni a.s. organiseert VIC Sterksel samen met het partnership voor de 3e keer de Open Innovatiedagen. Bij deze nodig ik alle 'kritische' vrienden van VIC Sterksel uit om zelf te komen kijken naar een keur aan innovaties in bedrijfsvoering en bedrijfssystemen. Het motto van de Open Innovatie Dagen is 'Voor iedere varkenshouder wat te halen'. En bedenk u wel, zonder innovatie heeft geen enkele sector toekomst. Han Swinkels, manager VIC Sterksel

 • Snel


  Han dat snappen we wel, maar `t moet economisch verantwoord zijn om inrichting te vervangen. Nu is `t soms nog niet eens afgechreven en de volgde vervanging dient zich al weer aan. Wie is er hier gek, ik denk Den Haag.

 • Snel


  sterksel heeft `t ook wel eens bij `t verkeerde eind. De proef met de buis met de speeltjes bij gespeende biggen die met regelmaat naar beneden gaat om te testen hoe de biggen spelen en wat voor speeltje ze kiezen: vroeg ik aan toenmalig manager DS is dit nu spelen van de biggen of is dit sterotype gedrag. Deed hem zijn wenkbrouwen fronsen en hij moest het antwoord schuldig blijven, wilde de vraag terug leggen maar nooit iets van gehoord.

 • varkenshouder1


  Niet alleen minpunten vanuit Sterksel, er gebeuren ook veel goede dingen.

  Alleen de dingen die ze doen heeft alles met stalinrichting en dergelijke te maken en daar zijn stalinrichters enzovoort voor om dat te financieren. Dat hoeft niet bij de varkenshouder te liggen. En zoals deze week in Metro vermeld. Innovaties zorgen voor exportmogelijkheden voor stalinrichters. Dat hoef ik toch niet te financieren Han.?? Er worden geen betere zeugen of geen beter voer ontwikkeld. Het is een proefbedrijf voor de ontwikkeling van nieuwe stalinrichting. Laat dat de periferie lekker zelf financieren.

  De voerproeven die een voerfabriek uitvoert hoef ik ook niet te betalen. Die kosten zitten in de kostprijs van voer.

 • a.tenhave1

  Snel: Jij zegt hetzelfde als ik. Alleen via een marktconcept en anders niet. 
  Varkenshouders moeten de tijd hebben om hun investeringen af te schrijven. Kan niet anders!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.