Varkenshouderij

Nieuws 12 reacties

Stuurgroep Boars 2018 zit zonder geld

Beerta - De stuurgroep Stoppen met castreren zit zonder geld.

De werkgroep die door het leven gaat onder de naam Boars 2018 kreeg tot vorig jaar geld van het productschap, verklaart voorzitter Annechien ten Have. Het productschap is opgeheven, zodat men nu voor de financiering is aangewezen op de Producentenvereniging varkenshouderij, de vleessector of de overheid. Per jaar is minimaal €50.000 nodig voor de lobby om heel Europa zover te krijgen in 2018 te stoppen met castreren van beerbiggen.

Eind vorige week organiseerde de Europese expertgroep (overheden, retail, ngo's en primaire sector) met de Europese Commissie een symposium over het stoppen met castreren. Ten Have was er bij. Het viel haar op dat de stemming verandert over dit thema. Volgens haar ziet iedereen in dat castreren een pijnlijke ingreep is die beter vermeden kan worden. En ook in Duitsland groeit het draagvlak om te stoppen met castreren.

Om op grotere schaal beren te gaan produceren zijn volgens Ten Have twee dingen nodig: zorgen voor marktacceptatie door de stuurgroep en slachterijen die beren slachten, moeten de juiste detectie van stinkers toepassen. Sommige controleren niet op beren met afwijkende geur, stelt Ten Have: "Dat is vragen om moeilijkheden."

De discussie over de markt die overvoerd is met beren speelt alleen in Nederland, zegt Ten Have. "Er zijn meer beren geproduceerd dan de markt vraagt. Dat is onverstandig. Daardoor zakt ook de prijs."

Laatste reacties

 • chila

  Alleen NL ??? Tonnies wil er ook niet meer !!!

 • WT

  En Westfleisch minder!!!

 • Snel

  Ten Have is nog niet ontwaakt uit de LTO roes, berenvlees drukt de consumptie van alle vlees ,we schieten onszelf in de voet en ons doel voorbij.

 • Biggemans

  wat een foto weer,,, helemaal geen verstand,,,,

 • schoenmakers1

  heel mooi dat het geld bij die groep op is, had al eerder moeten zijn

 • joannes

  Hoog Disneyland gehalte! Teveel films gekeken van de vrolijke tekenfilm dieren die praten en voelen als mensen. Daar is een hele generatie mee opgevoed. Laat een een paar films zien van Beren Pubers die elkaar en der zussen verkrachten. Dan is die Droomwereld gauw voorbij!

 • el

  Wie zal al dat berenvlees opeten,ik niet!

 • w v gemert

  Iets produceren wat niemand wil is absurd, daar nog subsidie voor vragen is nog meer absurd , geen verbetering van dierwelzijn en geen oplossing voor de stinkers, wanneer wordt deze tante wakker uit haar droom wordt tijd dat ze excuses maakt aan varkenshouders voor hetgeen zij de varkenshouders heeft aangedaan !!!! Geen geld, overgeven aan P.O.V. die luistert naar de varkenshouders :de boer aan het roer. Ik eet geen berenvlees en wil het een ander ook niet opleggen.

 • Hogman1

  Is die 50.000 euro allemaal voor Annechien???

 • WT

  POV zal toch niet zo dom zijn om hier geld in te pompen???

 • Tiens

  Helemaal met eerdere reacties eens, hoewel er niks mis is met berenvlees, uiteraard van een niet-stinker. Eigen ervaring. Er zijn nog veel teveel afnemers, waaronder de keurslagers, die absoluut geen berenvlees willen hebben. Waar laten Livar, Frievar en alles wat er tussen zit, hun berenvlees? Ik neem aan dat er binnen deze keurmerken ook niet gecastreerd wordt, toch?

 • massy

  We moeten ook eens een stap terug durven zetten en niet als een blind paard door willen blijven donderen afzet is nog steeds het belangrijkst voor de sector.En waar om moet er gelobbyd worden door nederland laat een ander land maar voorop gaan lopen en wij dan misschien er achter aan.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.