VarkensNieuws

Stuurgroep Boars 2018 zit zonder geld

Beerta – De stuurgroep Stoppen met castreren zit zonder geld.

De werkgroep die door het leven gaat onder de naam Boars 2018 kreeg tot vorig jaar geld van het productschap, verklaart voorzitter Annechien ten Have. Het productschap is opgeheven, zodat men nu voor de financiering is aangewezen op de Producentenvereniging varkenshouderij, de vleessector of de overheid. Per jaar is minimaal €50.000 nodig voor de lobby om heel Europa zover te krijgen in 2018 te stoppen met castreren van beerbiggen.

Eind vorige week organiseerde de Europese expertgroep (overheden, retail, ngo’s en primaire sector) met de Europese Commissie een symposium over het stoppen met castreren. Ten Have was er bij. Het viel haar op dat de stemming verandert over dit thema. Volgens haar ziet iedereen in dat castreren een pijnlijke ingreep is die beter vermeden kan worden. En ook in Duitsland groeit het draagvlak om te stoppen met castreren.

Om op grotere schaal beren te gaan produceren zijn volgens Ten Have twee dingen nodig: zorgen voor marktacceptatie door de stuurgroep en slachterijen die beren slachten, moeten de juiste detectie van stinkers toepassen. Sommige controleren niet op beren met afwijkende geur, stelt Ten Have: “Dat is vragen om moeilijkheden.”

De discussie over de markt die overvoerd is met beren speelt alleen in Nederland, zegt Ten Have. “Er zijn meer beren geproduceerd dan de markt vraagt. Dat is onverstandig. Daardoor zakt ook de prijs.”

Beheer
WP Admin