Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Prijs biologisch varkensvlees stijgt 30 cent

Doetinchem - Het afgelopen half jaar is de prijs voor biologisch varkensvlees met 30 cent per kilo gestegen, aldus Albert Roozendaal, salesmanager van Commandeur Ekovlees.

Volgens Roozendaal is dit het gevolg van het feit dat de vraag groter is dan het aanbod. De afgelopen maanden is, volgens Roozendaal, de vraag naar biologisch varkensvlees door een aantal grote Nederlandse retailers en Duitse Discounters flink gestegen. Ook Joost van Alphen, voorzitter vereniging voor biologische varkenshouders, bevestigd dat de vraag op dit moment positief is. Van Alphen verwacht dat de prijs van 2,80 per kilo eind 2014 naar 3,20 dit jaar. "Eind vorig jaar zijn in Duitsland twee grote biologische varkensbedrijven gedecertificeerd. Dit verstoort het evenwicht." Toch verwacht de voorzitter geen snelle opschaling van de Nederlandse biologische varkenshouderij. "Als de retailers volgende maand besluiten de schappen toch anders in te richten, zal de vraag weer dalen." Daarnaast kunnen bedrijven in Duitsland en Denemarken sneller omschakelen naar biologisch en op deze vraag inspelen, aldus de voorzitter.

Ook Allard Bakker, General Manager van de Groene Weg, verwacht geen plotselinge opschaling van de biologische sector. "Er zijn altijd pieken en dalen in de markt. Voor ons is het belangrijk om op een verantwoorde manier te blijven groeien. Dat blijven we nu ook doen." Sinds 2010  zijn er volgens Bakker elk jaar 3 tot 5 bedrijven die zich bij de Groene Weg aansluiten. Dit is een groei van 5.000 varkens per jaar. Om deze groei gestaag door te zetten, zijn er biologische bedrijven nodig die willen uitbreiden of gangbare bedrijven die omschakelen. De Groene Weg hanteert hiervoor een wachtlijst. Bakker: "De wachtlijst is nu nagenoeg weg, we zijn daarom op zoek naar nieuwe leveranciers."

Eén reactie

  • brabantsduitserke

    zijn biologische varkens dan ook 0,30 cent per kilo extra duurder geworden bovenop het verschil dat er al altijd was?

Of registreer je om te kunnen reageren.