Varkenshouderij

Nieuws 26 reacties

Ontheffing vierdageneis knelgevallen

Den Haag - Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma is bereid knelgevallen ontheffing te verlenen voor de vierdageneis voor drachtige zeugen. De ontheffing is voor maximaal een jaar. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Na een oproep van belangenbehartigers NVV en LTO eind vorig jaar hebben zich 346 bedrijven gemeld die problemen hebben met de vierdageneis. Dat is 15 procent van alle bedrijven met zeugen. Bedrijven die problemen hebben en begeleiding willen, krijgen een controle door Wageningen UR. Na het bedrijfsbezoek wordt een rapport gemaakt met een analyse van de gevonden problemen, mogelijk onderbouwd met technische resultaten en aanbevelingen voor verbeteringen.

Op basis van de feiten in het rapport kan een bedrijf maximaal een jaar in aanmerking komen voor vrijstelling van de vierdageneis. In dat jaar heeft de varkenshouder de tijd om de bedrijfsvoering of stalinrichting zodanig aan te passen dat de problemen met groepshuisvesting in de vroege dracht zijn verholpen. De kosten voor de aanpassingen en eventuele advisering zijn voor rekening van de varkenshouder.

De controle van de bedrijven zal een jaar in beslag nemen. LTO en NVV worden betrokken bij het toetsen van de technische cijfers van de knelgevallen. Per bedrijf komt een rapport.

Laatste reacties

 • w v gemert


  Politiek lapmiddel, als je geen goede argumenten hebt kom je met een tijdelijke ontheffing, geen gezichtsverlies en de kans dat ze er over een jaar nog zit is bijna nihil. Een slechte wet op dit onderdeel die de bedoeling had dierwelzijn te verhogen en het resultaat is precies ondersom, het welzijn gaat achteruit.

 • boerkebrabant

  alleen jammer dat een meerderheid van de zeugenhouders zichzelf niet heeft aan gemeld als knelgeval, en dan tegelijk aangaf dat ze er geen problemen mee hebben,
  dit terwijl iedereen weet dat het gros van deze groep  wel problemen heeft met de vierdagen regeling, maar het niet heeft aangedurft om het traject in te gaan, jammer en een gemisten kans om als eenheid op te trekken.

 • W Geverink

  Ik had de ruimte om ongeveer de helft van nijn zeugen een maand in de box te laten staan. Daarna werden er groepen gemaakt van vijf grote of zes kleinere zeugen in uit gewapend gietbeton opgetrokken hokken. Ik had best wel medelijden met die zeugen want er werd dan keihard gevochten. Ondanks al die heftigheid heeft er wonderbaarlijk genoeg nooit een zeug geaborteerd en zijn er nooit doden gevallen. Alle zeugen op mijn bedrijf werden na het spenen in een voerligbox gezet en ALLE zeugen werden op de middag van dag vier na het spenen bij elkaar in een groot hok gedaan. Er wordt even wat gestoeid en heel snel is er meer interesse in de beer en wordt er veel gereden. De zeugen worden gecheckt en de eerste zeugen worden geinsemineerd. Op dag vijf en zes de rest en klaar is klara. Na het dekken werden de zeugen op maat uit gezocht in groepen van vijf of zes doorgeschoven zo dat ze op conditie gevoerd kunnen worden en aan elkaar gewaagd zijn. Op deze manier van werken vechten de zeugen bijna helemaal niet omdat het er door de berigheid bij ingeschoten is... Van dag 18 tot dag 24 na het dekken elke dag de hokken door om te controleren op berigheid. Een eventuele terugkomer werd in de groep geinsemineerd en er niet uit gehaald. Deze manier van werken was minder werk en diervriendelijker omdat hun een flink gevecht bespaard bleef. In de technische resultaten was geen merkbaar verschil.

 • boerkebrabant

  nou, proficat, ging het maar overal zo, bij ons niet. een groot drama, maar ik zal het wel niet kennen, heb ook maar pas 25 jaar ervaring

 • boerkebrabant

  trouwens, wij leven in europa met de zelfde rechten en plichten, dat geld ook voor de 4 dagen eis, wil de concument dit, dan moet hij maar zeggen wat die er voor over heeft, ik zou maar laag genoeg beginnen, en als er te weinig aanbod is  kan ie altijd nog meer betalen! nu hoeft ie dat niet, omdat de corrupte amtenaren en regering ons de onderhandelingspositie uit handen heeft genomen!

 • W Geverink

  Ok Boerke, een verenigd Europa zullen jullie geen van allen mee maken. Het feit dat jij praat over drama geeft mij de indruk dat zover niemand in staat is gebleken een oplossing te vinden voor jouw probleem. Wil je kwijt hoe je bedrijf in elkaar steekt en wat is stap voor stap jouw manier van werken is?  

 • w v gemert


  Er is geen wetenschappelijke verklaring voor het feit dat deze maatregel zo totaal verschillend uitwerkt op de varkensbedrijven. Europa heeft dat onderkent dat risico en af gezien van de vier dagen eis. De haagse kakzooi weet het beter en zetten de Nederlandse varkensboeren met de rug tegen de muur en dwingen hun om achteruitgang van dierwelzijn te accepteren.(door de strot geduwd)

 • W Geverink

  Beste van Gemert. Net als met zoveel andere zaken zit het succes in de details. De reden dat de wetenschap geen antwoord heeft op de vraag waarom de spreiding in resultaten zo groot is komt omdat ze er geen of in ieder geval niet genoeg verstand van hebben. Ik ben van mening dat er op ieder bedrijf waar op dit moment problemen zijn met het vierdagen systeem aanpassingen gedaan kunnen worden zodat er zonder al te veel kosten en wat improfiseren toch goede resultaten geboekt kunnen worden. Ieder bedrijf is anders en een'one size fits all' oplossing is er niet. Wel zijn er verschillende naar Rome.

 • John*

  zeugen staan hier de eerste 6 weken in voerligboxen met uitloop. als er veel terugkomers heb kan ik ze opsluiten. Vorig jaar had er een groep last van najaarsverwerpers. gelukkig de mogelijkheid gehad om de zeugen op te sluiten.

 • W Geverink

  Ik voerde mijn zeugen 1 keer per dag. Als er een niet in de benen komt om te eten of weinig interesse heeft voor het voer weet je dat het niet goed zit. Ik stopte de de andere zeugen dan zolang in een ander hok. Hoe werkt de vierdagen eis trouwens voor jou John?

 • John*

  gaat nu goed maar geeft wel een prettig gevoel om de 'mogelijkheid' te hebben om de zeugen vast te zetten op t moment dat er problemen zijn. Nu blijven de zeugen over die het beste produceren met de 4 dagen eis. 2 jaar geleden moesten we omschakelen met de beste zeugen die gehuisvest waren in boxen. Dit proces is nu klaar.

 • cillessen

  DE kosten van de begeleiding cq advisering zijn voor rekening van de varkenshouder. En dan laten we de kosten van de geadviseerde aanpassingen maar even buiten beschouwing.

 • Hogman1

  Krijgt U een student dierwelzijn uit Wageningen wiens specialisme varkensfluisteren is voor een bedrag van 89 euro per uur.
  Zijn conclusie is dat U als varkenshoeder geen rust uitstraalt , U heeft namelijk een blauw aura en geen roze aura ,noodzaak en iets wat toch iedereen moet weten.
  Heeft toch allemaal geen enkel zin om maar iets te bespreken met Sharonneke.
  De NL- boer wordt achter gesteld op zijn Europese collega.
  Kan je niet beter een rechtzaakje spannen vanwege discriminatie POV
  25 jaar ervaring telt schijnbaar niet en een zeug opruimen omdat hij niet tegen die vorm van stress kan is toch ook niet normaal

 • W Geverink

  Ik vind 89 Euro wel erg veel geld voor een groentje die van geen toeten of blazen weet. Ik heb zelf heel wat jaren goed gedraaid met jullie 'vierdagen' systeem. Ik werkte met het vierdagen systeem juist omdat ik geen investeringen wilde doen in een gehuurde stal. Ik ben van mening dat  er op ieder bedrijf met wat aanpassingen mee te werken moet zijn. Ik wil ook wel langs komen als adviseur
  maar dat gaat wel heel wat meer kosten dan die 89 Euro in het uur. Ik denk dat de meeste mensen hun probleem al gigantisch kunnen verbeteren of op kunnen lossen met wat ik hier op Boerderij over dit onderwerp geschreven heb.

 • Hogman1

  Weet ik allemaal wel heer Geverink ,vroeger had ik ook 160 zeugen met wel 40 kraamhokken en 13 dekboxen ,dus na 5 dagen moesten die 8 zeugen wel in de groep dragende zeugen.
  Wist ik veel .... gemiddeld hield 85% en wou je beter dan hield je toch 5 zeugen meer.
  Die hele zooi is verouderd en mag niet meer van de staat dus een nieuw pakhuis met retentievijver ,appelboomgaard,landingsplatvorm voor ooievaars en nog 89 pagina's aan verplichtingen maakt je anderhalf miljoen lichter als je er 600 wil houden.
  Hebbie een 5 weken systeem overwogen ben je lekker de klos dan.
  Als je geluk hebt is er nog 3 meter ruimte tussen de dekboxrijen ,dan kan je ze nog los laten en bij geen 3 meter ben je lekker de klos.
  Dragende zeugen in boxen met uitloop vinden ze ook al niet meer goed dus in dat geval heb je een dekafdeling van 160 zeugen die je twee van de twaalf maanden mag gebruiken.
  En U snapt ook wel dat bij anderhalf miljoen euro 85 % aanhouding niet genoeg is en een kwart vd schuur leeg laten staan ook niet bevoordelijk is voor je banksaldo • evanderpasch1


  w geverink ik weet niet hoelang u achterloopt maar in nederland heeft denk ik de gemidellde varkens houder 500 zeugen die 30 biggen produceren met minder dan 2 vak

 • W Geverink

  Ik hoop dat je een beetje handig bent met een snijbrander en dergelijke Hogman1 want je hebt geen andere keus dan er van te maken wat er van te maken valt.                 @evanderpasch1. Toen ik lang geleden in Nederland woonde dacht ik net als jij dat Nederland voor liep met alles. Dat ging over toen ik in Denemarken op stage ging en kennis maakte met oa SPF (hoge gezondheids status), zelf voer malen en mengen en hun kijk op zaken als huisvesting. De Denen zijn goede boeren waar ik een hele hoop respect voor heb en waar ik heel veel van heb geleerd. In Canada zijn ookl veel zaken anders dan in Nederland maar lang niet alles is slechter,( en heel veel dingen zijn zelfs beter). Ik heb niet het idee dat wij hier achter lopen omdat veel bedrijven geen dertig biggen draaien. Soms loopt iemand voorop omdat ie bijna een rondje achter ligt...  Het gaat uiteindelijk om de economie. Hoeveel tijd en moeite kost het bijvoorbeeld om van 29 naar 30 biggen te gaan? Hier in Canada zijn veel bedrijven die zelf hun zeugen fokken, zelf voer maken, sperma vangen, zeugen insemineren, scannen, schoonspuiten, vaccineren, afmesten, transporteren naar slachterij, en andere zaken die in Nederland vaak uitbesteed worden. Daarnaast zijn ze vaak ook nog timmerman, metselaar/beton deskundige..., lasser, electricien, loodgieter enz. 

 • W Geverink

  Vervolg. Ze draaien dan mischien geen 30 biggen per zeug waarvan ze niet weten of ze er wel of niet aan gaan verdienen. Ze besparen wel aan de kosten kant door geen, minder of kleinere rekeningen voor bovengenoemde zaken die onmiddelijk helpen de kostprijs te verlagen. Of 500 zeugen met minder dan 2 vak veel of weinig is ligt aan hoe goed je de stal voor elkaar hebt, of de biggen wel of niet zelf worden afmest en hoeveel van de zaken eromheen door de boer en/of zijn personeel zelf worden gedaan.

 • John*

  je kan t ook anders lezen, in nNederland moet je 500 zeugen in je eentje houden om een inkomen te halen. Als je al die zaken zelf gaat doen en daar ook de investeringen voor doet kan je daar beter meer zeugen van houden en zorgen dat je dat goed doet. Het maakt uit wat je doet als je datgene maar uitmuntend doet. (met de kanttekening dat je wel op de kosten moet blijven letten). 33 biggen spenen is mooi, maar als je voor die laatste 5 biggen 150 euro naar de veearts en provimi moet brengen om de biggen groot te krijgen is er nog niets verdiend.

 • joannes

  De NL varkensboer rekent zich rijk met de hoge productiviteit per varken maar de winst gaat naar de verplichte geregelde leveranciers en de retailers! Competitie trots zonder prijzen!  

 • varkenshouder1


  Je kan 28 biggen gaan draaien maar ook die enten circo-myco. Die veeartskosten worden dus niet direct lager maar misschien per big wel hoger. Een bacterie hou je niet tegen met minder biggen maar weerstand verhoog je met goede uiers. De boer bepaald de gezondheid, niet het aantal biggen.

 • wgtroosendaal1

  Gespeende biggen van het erf af en naast elke kraamhok een lignest voor de varkensboer om de pasgeboren biggetjes aan het speentje te leggen.
  Deze kun je dan opklappen en later als extra ruimte voor de grote aantal  gg.biggen.Wel op de kosten blijven letten hoor want anders verdienen ze niet genoeg aan je.

 • John*

  als je gezonde uiers hebt en een goede stal kan je die 60 euro voor circo en myco entingen en je zak houden. Productie per zeug verhogen kan vooral door de zeugen 100% dicht te enten 8 keer prrs per zeug / jaar is geen uitzondering meer.. grieps, bedrijfsvaccins en ga zo maar door.

  uiteindelijk heb je de gezondheid op peil, zit je te kijken met 16  levend geboren big / zeug.. worden en 2 door provimi grootgebracht. gezondheidskosten + 40 euro, 5 biggen provimi 75 euro en de extra arbeid.. 25 euro.

  Als je dit zo telt kan een minder productieve zeug ook snel uit.

 • W Geverink

  De dierenarts kwam bij mijn zeugenstapel eens in de zes weken. Dat was voornamelijk om te zien wat mijn ogen misten(bedrijfsblindheid), op de hoogte te blijven van alles wat gaande was en om bv wat bloed te tappen. De breuken en binnenberen waren een vast onderdeel van de ronde. Parvo en vlekziekte werd voor gevaccineerd en dat deed ik zelf. Mijn zeugen kwamen niet in de buurt van de dertig biggen. Ik hield mijn zeugen om een constante aanvoer van genetisch topkwaliteit biggen met een hele hoge gezondheidsstatus te verzekeren voor mijn eigen meststal. Dan ga je naar de productiviteit van de zeug toch wat anders kijken. In het begin spendeerden we bv veel tijd en moeite aan het in leven proberen te houden van kleine, zwakke en niet zo levensvatbare biggen. Deze biggen kregen meteen kepen in hun oren zodat ze herkenbaar waren door het hele traject. Het bleek gewoon dat het in mijn geval verstandiger was om wat extra zeugen te houden en mijn mestvarkensplaatsen alleen te benutten voor varkens die presteren en waar wat aan te verdienen is. 

 • John*

  denk dat we dezelfde conclusie trekken w geverink.

  bij mij ligt de focus op een zo hoog mogelijk geboortegewicht daarmee heb je in alle fases profijt!

 • W Geverink

  Over de productiviteit van de zeugenstapel nog het volgende. De stal stond 13 km van huis en dat maakt het managen ervan een stuk moeilijker. Onder normale omstandigheden zou met mijn zeugen 24 tot 25 biggen best mogelijk geweest zijn. Wij bleven steken tussen 22 en 23 omdat we niet zomaar even de kop achter de deur konden steken om te controleren . Een worpindex van 2.4 is goed haalbaar in een vierdagen systeem.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.