Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Ministerie en POV akkoord over gezondheidsfonds

Barneveld – De Producentenorganisatie varkenshouderij (POV) en het ministerie van Economische Zaken zijn op hoofdlijnen akkoord over de inhoud van het convenant Diergezondheidsfonds (DGF) voor de varkenssector. Dat verklaart POV-voorzitter Ingrid Jansen.

Het plafondbedrag voor Afrikaanse varkenspest en blaasjesziekte wordt verlaagd van €42 miljoen tot €30 miljoen. Dit bedrag daalt tot €22 miljoen, mocht de verplichte bestrijding van blaasjesziekte komen te vervallen. In de Europese Commissie wordt over dat vervallen gesproken. Het plafond voor de ziekten mond- en klauwzeer en blaasjesziekte daalt €7 miljoen, tot €19 miljoen.

De afspraken en bedragen gelden voor een periode van vijf jaar en gaan met terugwerkende kracht in op 1 januari dit jaar en lopen tot eind 2019. Tot de genoemde bedragen, draait de varkenshouderij op voor schade veroorzaakt door genoemde ziekten. Daarna komt de overheid in beeld.

Ondertekening van het convenant wordt binnen enkele weken verwacht. De tekst wordt nu op papier gezet door het ministerie. Binnen een half jaar na ondertekening wil de varkenssector samen met EZ drie plannen van aanpak opstellen. Het eerste gaat over handhaving van de nulstand voor wilde zwijnen. In relatie hiermee wil de varkenssector via het nieuw te bouwen kwaliteitssysteem de gezondheidsstatus op varkensbedrijven verhogen. Het tweede is een plan van aanpak ter voorkoming van dierenwelzijnsproblemen na het uitbreken van een dierziekte. Verplichte noodopvang (zes weken) alleen biedt geen soelaas. De wens is dat er maatregelen beschikbaar komen om vanaf dag twee na een uitbraak problemen te voorkomen. Tenslotte wordt een plan gemaakt voor de afzet van gevaccineerd vlees na de uitbraak van een dierziekte, zonder dat sprake is van enorme afwaardering van de opbrengstprijs van het vlees. Bij dit laatste plan wordt de slacht- en vleessector nauw betrokken.

Eén reactie

  • bertes

    het wordt duur voor de kleine gezinsbedrijven. de grote groeiers hebben honger.

Of registreer je om te kunnen reageren.