Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

Geuremissie afhankelijk van temperatuur en ventilatie

Panningen – De emissie van geur in varkensstallen neemt toe bij hogere temperaturen en hogere ventilatiecapaciteit. Dit zei Gé Backus, directeur Connecting Agri&Food, maandag tijdens de algemene ledenavond varkenshouderij van de Limburgse Land- en Tuinbouworganisatie.

Hoge temperaturen hebben daarnaast ook een negatieve invloed op de technische resultaten, aldus Bakcus. Dit vraagt om systemen die kunnen sturen op temperatuur en ventilatie.

In het project 'Schone stallen' vergeleek Backus het economisch resultaat van vier verschillende systemen: warmte-koudeopslag, 'Pad Cooling', warmteterugwinning en recirculatie. Het economisch resultaat is hierbij gebaseerd op de investering, het rendement en de terugverdientijd. Uit het onderzoek bleek dat warmte-koudeopslag  het meest renderende systeem is voor zeugenstallen en 'Pad Cooling' voor bestaande vleesvarkensstallen. Voor nieuwe vleesvarkensstallen geeft warmte-koudeopslag ook het meeste rendement.

Voor zowel zeugen als vleesvarkens en voor bestaande en nieuwbouw ligt de terugverdientijd van deze systemen op vier jaar of korter. Backus: "Dit zijn win-winsituaties, de geuremissie daalt en de technische resultaten verbeteren. Pak dit op en ga er serieus naar kijken."

Laatste reacties

 • w v gemert

  Ik geloof hier niets van, heb geen vertrouwen in dit soort onderzoeken en de economische berekeningen die hieraan gekoppeld zijn. Als ik me niet vergis zijn het dezelfde onderzoekers/organisatie als van de ammoniak modellen.

 • W Geverink

  Gebruik de stal voor de huisvesting van varkens en zo min mogelijk voor de opslag van mest. Hou bij de bouw rekening met het natuurlijke gedrag van het varken zodat de varkens gemakkelijk zindelijk te maken en te houden zijn.

 • w v gemert

  Aanvulling: Hr. Backus zit ook in stuurgroep Boars 2018 die op zwart zaad zitten.

 • anton1937

  Het is al jaren bekend dat bij warm weer en een hoog ventilatie niveau verhogen de geur en reuk uitstoot van stallen. Een terechte conclusie van Ge Bachus. De opmerkingen van van Gemert slaan de plank volledig mis.

 • John*

  koelen met lucht is niet efficiënt.. uiteindelijk gaat t erom om de warmte die het dier produceerd af te voeren. naarmate de delta t steeds kleiner wordt vraagt dat meer volume lucht. door de delta t groter te houden is er minder volume lucht nodig wat eveneens de luchtsnelheid en kans op toch verlaagd. De luchtwasser zal efficienter en energiezuiniger werken en de varkens hebben t beter.

 • W Geverink

  In de zomer hoef je niet wakker te liggen van tocht John. Een hoog ventilatie volume is gemakkelijk te realiseren maar niet erg efficient qua energie verbruik. Over de andere kant voelen de varkens zich bij een hoge stal temperatuur en een hoge ventilatieluchtsnelheid zeker zo prettig als de varkens in stallen met minder ventilatie capaciteit maar met een sprinkeler installatie boven de roosters waar ze onder kunnen gaan staan voor verkoeling.

 • W Geverink

  @ Anton. Hoe meer je kan ventileren hoe minder geconcentreerd de uitlaat lucht. Een stal met schone droge hokken en waarin geen mest opgeslagen wordt zal je zelden ruiken. De mestopslag daartegen wel.

 • Snel

  Natte lucht uit een luchtwasser stinkt harder dan droge lucht uit diezelfde luchtbwasser als je de sproeiers uit zet ( eigen ervaring) en de droge lucht stijgt hoger waar t dan veel meer verdund wordt en verder weg neerslaat.

 • bankivahoen

  Sinds we luchtwassers hebben zijn er veel meer klachten over geuroverlast als toen we er nog geen hadden !

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.