Varkenshouderij

Nieuws 50 reactieslaatste update:6 mrt 2015

Geruimde varkenshouder reageert verbaasd

Markelo - Varkenshouders Arjan en Frederike Wassink reageren verbaasd op de ontruiming van hun varkensbedrijf.

Het bedrijf hield zich volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al langere tijd niet aan de regels van het varkensbesluit, onder andere op het gebied van dierenwelzijn. De varkenshouders reageren verbaasd in een artikel van Tubantia: "We hadden het goed voor elkaar. Er waren inderdaad wat kleine gebreken, zoals een kapot waterleidinkje, maar daar waren we al mee bezig. We worden afgerekend op de buitenkant van ons bedrijf, die er inderdaad nog niet fraai uitziet. Wij hebben in een zeer moeilijke markt voorrang gegeven aan wat er binnen de stallen moest gebeuren, aan het welzijn van de dieren dus." Frederike Wassink plaatste afgelopen week berichten op Facebook waarin ze fel reageert op de beslissing van de NVWA om de varkens af te laten voeren.

ruiming Markelo

 

ruiming Markelo

 

ruiming Markelo

Laatste reacties

 • porky 1

  ja bij de nvwa kunnen ze in een oog opslag zien dat het welzijn van de dieren niet goed is terwijl allerlei vaste bedrijfsbezoekers en controleurs niks bemerken en zelf als boer ook niet
  kunnen hun het zo zien
  en ze beslissen zo maar even over jouw bedrijf
  nederland gaat naar de k door dit soort lui
  sterkte de komemde tijd en hoop dat jullie eroverheen komen

 • Hogman1

  Als dat daar om een waterleidinkje gaat mogen we dat als sector toch nooit toelaten!!!!!!
  Hoe zit dat daar nu werkelijk??
  (graag reacties zonder doodsverwensing richting VWA of boer(in)

 • LUCTOR

  Nederland is al naar de klote want dit soort instanties hebben de macht dit wordt democratie genoemd.
  Als het daad werkelijk de lekke waterleiding is zou de hele sector gelijk in de bres behoren te springen, als het met de prijzen van de varkens niet beter wordt zullen nog meer bedrijven met deze excessen te maken krijgen.Voer rekeningen niet betaald geen voer etc.Volgens het faceboek bericht speelt hier ook de financiële situatie mee.Je kunt beter op tijd stoppen als het niet meer gaat.

 • John*

  stallen zijn 3 jaar oud. dan is stoppen of verkoop geen optie. zoals ik het lees gaan de klachten vooral over de omgeving van het bedrijf. nog meer redenen om ervoor te zorgen dat alles rondom het bedrijf er netjes bij ligt. De bende rondom het bedrijf is wat mensen zien en geeft meteen een eerste indruk.

 • detelg1

  Marcel Middelkamp bemoeit zich er mee. Dat is dezelfde die talloze bezwaren maakt tegen agrarische ondernemers.

 • trijnie

  Weer een slachtoffer van de vrije markt en schaalvergroting.

 • trijnie

  Zo te zien op foro's is de nvwa begonnen met mesttanken.
  Volgens hen stonden de varkens in de mest.

 • haam

  Jammer dat de redactie van de boerderij hier de zelfde fout maakt als de verslaggeefster van rtv oost , die verbaasd erover was dat de weg niet door de politie was afgezet met linten e.d dit bedrijf is niet geruimd maar ontruimd.

 • LUCTOR

  Er zal toch bewijs materiaal zijn foto,s etc om aan te tonen wie er in het gelijk staat?
  Heb ook op een regionale zender gezien dat ze bezig waren mest uit te rijden er zal allerlei excuus aangedragen worden maar als buitenstaander zal hier de financiën de hoofd oorzaak zijn, nieuw bedrijf slechte prijzen resultaten heb ik geen inzicht in wat hebben deze ondernemers over ja een kont met schuld en de schuldsanering Bezint eer ge begint.

 • Piggyleaks

  Het is jammer dat rabo nedeland weer de biedingen niet accepteert dan had hier ook weer een boel dierenleed voorkomen kunnen worden. Maar dierenleed boeit de rabo niets het gaat ze er gewoon om om de ondernemers van de bedrijven af te krijgen. Weer een familiebedrijf kapot gemaakt. Veel Sterkte voor de fam. Wassink!!

 • John*

  banken maken balansen compleet.. het initiatief ligt toch bij de ondernemers zelf...

 • Hogman1

  Het kan toch niet wezen dat door een kapotte waterleiding of een gesloopt niet aanwezig speeltje voldrachtige zeugen worden geslacht.(ik had een ander werkwoord in gedachte)
  Er komt daar toch een veearts en de meelboer ook mag ik aannemen.
  Houden die dan allemaal hun kaken op elkaar vanwege die knaken die ze toch al kwijt zijn.
  Wordt het dan geen tijd dat vanuit onze sector er een interventieteam wordt opgesteld die bij dit soort noodgevallen de regie in handen neemt en dit probleem op een wel humane manier tot een fatsoenlijk einde brengt.
  De NVWA kan dat in mijn ogen klaarblijkelijk niet.
  Er zijn toch hele legers voervoorlichters ,financieel experts en weet wat al niet meer die je het allemaal kunnen uitleggen hoe je een zeugenbedrijf van 1000 zeugen moet leiden.
  Dit moet niet mogen !!!

 • schoenmakers1

  we kunnen ook weer terug gaan naar normale regels, komt deze onzin ook niet meer voor

 • joannes

  Prima idee @Hogman1, via sociale media weet iedereen bij een incident direct dat er iets vreemds is gebeurd, maar precies zoals dat na zo´n zaak gebeurd, kan dit ook ruim van te voren met véél minder directe en indirect schade. Indirecte schade voor de sector die weer op de negatieve manier in de publiciteit worden gebracht. Want een Varkensbedrijf blijft een Varkensbedrijf waar er ruim 5000 van zijn.

 • John*

  gevalletje van de mest stond aan de lippen..

  kunnen we niet een stichting oprichten waar ondernemers uit de varkenshouderij die in de problemen zitten zich kunnen melden. ervaren (gestopte) ondernemers die zich belangeloos in kunnen zetten om deze bedrijven uit het slob te halen i.p.v. de biggen laten verdrinken.

  Alle bestaande erfbetreders kiezen inmidddels voor eigenbelang terwijl juist creatieve oplossingen en out of the box denken nodig zijn voor een ommekeer van het bedrijf.

  Geen medelijden maar actie!

 • joannes

  Met ander woorden @John*, met een paar vrachten afvoeren had die hele affaire niet nodig geweest. Een schande dat het dan zo moet aflopen.

 • joohoo

  De oplossing; stal camera .
  Niet vertellen bij controle maar je krijgt verassende taferelen te zien die bij rechtszaken tot verassend uitspraken lijden.

 • trijnie

  Intriest voor zo'n jong gezin.
  Waarom hebben zij geen hulp gezocht bij collega's, burenhulp staat hoog aangeschreven in Twente.
  Maar we weten het niet, soms maken mensen teveel schulden om als het een poosje tegenzit nog uit de penarie te komen.

 • petit

  moeilijk oordeel te vellen .... , met het ruimen van dieren zal iedereen , misschien wel opgelucht zijn ?
  praten helpt....

 • gjcamps

  Dit ligt ook aan het kromme mestbeleid in Nederland. Je mag steeds minder uitrijden en koeienboeren mogen de mestproductie nog uitbreiden.

 • FW

  Er zijn signalen dat beroepsbezwaarmaker Middelkamp, die de sector al jaren veel onnodige schade berokkend, ook invloed of contacten heeft binnen de NVWA. En het is inderdaad opvallend dat Middelkamp ineens opduikt voor de camera van RTV Oost met een onzinnig radicaal verhaal, terwijl hij met deze situatie niets te maken heeft. Is er iemand die kan bevestigen of ook vermoed dat Middelkamp contacten heeft binnen de NVWA?

 • elsandros

  Ja een jaar terug hebben ze een doorstart gemaakt, 1,3 mlj weg, en nu nog steeds een grote bende, opnieuw vele gedupeerden, ze zijn alleen maar bezig om hun eigen gat schoon te praten! Andere boeren moeten ook aan regels voldoen!

 • porky 1

  als er nu mest wordt weggehaald dan heeft de nvwa die zo ik lees al 3 weken de regie heeft dus zelf er voor gezorgd dat de putten overliepen

 • porky 1

  door de politiek die sinds 2008 (banken crisis) ook de bank aan zijn kant heeft wordt een totaal ontmoedigings beleid richting de varkenshouderij gevoerd waarbij weinig middelen geschuwd worden
  johny hogenkamp schreef voor een paar jaar al kan de laatste varkensboer het licht uitdoen, dit gaat in nederland echt gebeuren
  heb verder geen kijk op deze situatie maar sterkte familie

 • FW

  Er was ruim anderhalf jaar terug geen doorstart maar surseance van betaling. Als dit niet was geslaagd was het bedrijf failliet geweest en had niemand destijds een cent gekregen. Surseance van betaling slaagt alleen als meer dan 50% van de schuldeisers hiermee instemmen en zij samen meer dan 50% van het bedrag vertegenwoordigen. Elsandros als je iets schrijft, dan graag de waarheid.

 • Tearpoal

  Deze ondernemer zal waarschijnlijk wel in de schuldsanering terechtkomen en een industriële lijkenpikker zal het het bedrijf wel overnemen. Is dit nou wat we met z'n willen.

 • elsandros

  Waarom zitten alle putten weer vol dan? En niet alleen de putten ook luchtkanalen enz.... geen geld om het te laten afvoeren? Andere boeren moeten ook de eindjes aan elkaar knopen. Er wordt 1,3 mlj kwijtgescholden en dat was nog steeds niet genoeg???

 • Marco22

  Lijkt meer op een heksenjacht van de buurt onderleiding van beroepsklager Middelkamp. Als NVWA om de haverklap gebeld wordt om vermeende misstanden dan moet NVWA wel in aktie komen. Middelkamp voor al Uw pest en verderf. Alles onder noemer van bescherming van het milieu in werkelijkheid een verdienmodel.

 • pigs

  FW#25 50%bedrag is onjuist moet zijn alle schuldeisers -1
  deze wordt afgedwongen desnoods

 • drikhend

  Eigenlijk wordt hier in dit forum veel geschreven . Maar het blijkt dat niemand weet wat er nu werkelijk allemaal aan de hand is . Ik kan alleen uit de reactie van de varkenshouders op maken dat er allang financieel niet alles geregeld was met de Rabobank . Dus kan geld gebrek een mede oorzaak zijn . Het mag waarschijnlijk niet maar zou beter zijn als de NVWA naar buiten zou treden en de werkelijke reden van ontruimen openbaar maken .Dus de overtreding bij naam noemen . Dit zou een waarschuwing voor anderen kunnen zijn . En veel gespeculeer over deze mensen en hun bedrijf besparen . En van velen waarschijnlijk hun mening doen veranderen . Want de gene bij de NVWA die de beslissing van ontruimen neemt . Moet naar mijn mening strek in zijn schoenen staan . En bewijzen hebben van misstanden en overtredingen van grovere aard . Want als deze varkenshouder zo verbaasd is over deze ruiming en hij alleen maar een lekende waterleiding heeft zoals hij stelt. Zal hij naar de rechter kunnen gaan en zijn gelijk kunnen krijgen . En dus de NVWA hem schadeloos moeten stellen. Maar de vraag is hoe lang lekt de waterleiding al en liggen de varkens misschien al maanden in stront en water . Het zijn allemaal zaken die wij niet weten . Maar neem maar aan dat de NVWA ook niet het risico loopt om een schade claim te krijgen . Er spelen hier waarschijnlijk meerdere zaken naast of door geld gebrek .

 • Burnetti

  @ Dirksend: mee eens.
  In de aanschrijving die de NVWA stuurt bij de uitvoering van de ontruiming staat de onderbouwing. Als de veehouder open kaart wil spelen zet ze de brief online.
  Ik begrijp de reacties van sympathie. Ze zijn gebaseerd op emotie maar niet op feiten.
  Ik heb geen oordeel over de situatie en wens het ondernemersgezin veel sterkte.

 • drikhend

  Juist Beste Burnetti .Als de NVWA de zaken niet openbaar kan of mag maken . Dan moet mevrouw de varkenshoudster dit aanschrijven maar openbaar maken . En zeker als ze zo overtuigd zijn van hun gelijk . Dan kunnen ze op veel sympathie en mee protesterende ondernemers rekenen . Ik heb net als u geen oordeel over de situatie . Maar wel een bepaalde gedachte gang zoals ik in #30 al probeer aan te geven . En al zou de varkenshouder fout zitten wil ik nog niet direct een negatief oordeel vellen want zoals ik in mijn gedachte gang al aangaf dat financieel een en ander niet geregeld was omdat de bank niet meer wilde meewerken . Dan kan ik mij voorstellen dat geestelijk bij deze mensen ook niet altijd de prettigste zaken spelen en gespeeld hebben in verleden . En hier uit zou kunnen blijken dat de bank en misschien andere zaken relaties de varkenshouder maar wat aan hebben laten modderen . Of dat de varkenshouder niet meer openstaat voor hulp dit zie je vaak dat mensen vluchten in hun werk en zich afschermen en groot houden voor de omgeving . En zich alleen maar dieper in de nesten werken . En relaties zakelijk en privé vaak zoveel mogelijk buiten de deur gehouden worden met smoesjes .En dan komt het punt dat het te veel wordt en als dan zaken ontdekt worden is vaak geen redding meer mogelijk . En dan kun je meemaken dat de betreffende ondernemer nog geloofd dat hij het wel gered zou hebben .Wij mensen zijn soms te trots om ons verlies toe te geven of om ons te laten helpen .

 • Tearpoal

  Prima verwoord Drikhend. Als je kijkt hoe de laatste jaren de opbrengstprijzen zijn geweest, dan is het logisch dat veel varkenshouder klem zitten, mischien minder dan bovenstaande varkenshouder, maar toch. Dit resulteert veelal in een forse voerschuld en handelaarschuld. Maar daar mag en wil men ook niet over spreken.

 • brabantsduitserke

  klopt tearpoal en drikhend maar als dan zo,n Marcel Middelkamp daarmee zijn voordeel wil doen , zegt dat toch wel wat over die Middelkamp hoe vies die inelkaar zit . Hij moest zich schamen en de buurt ook van de varkenshouder.

 • joannes

  Het gaat steeds meer lijken op ¨Babel¨ door Louis Couperus uitgegeven 1901 Hier een citaat:

  Cyrus krijgt de kans om zich 'schatrijk' te ranselen. Een opzichter die ziet dat Cyrus geen bouwmeester maar ook geen slaaf is zegt 'broeder... Als ze niet werken willen, aan de luchtbrug, kan je ze immers martelen ook, ze honger laten lijden, ze neêrtrappen, ze neêrtrappen. Je kunt met ze doen wat je wilt. Je kunt ze laten zweeten, tot ze dood zijn. Duizend droppelen zweet zijn een halve darius. Ransel ze, laat ze zweeten...'.

  Zoals het nu lijkt, gedragen Politicy, Banken, en niet te vergeten het NVWA, zich als de bouwmeesters. Alles voor zogenaamde welzijns verbeteringen, Politieke ideeën en idealen die wringen in de praktijk; Opbrengstprijzen, massaproductie, kwaliteitseisen, huisvestingseisen, millieueisen, enz, en de slachtoffers zijn individueel verantwoordelijk omdat ze toevallig de verkeerde rol in de maatschappij hebben. Want de Bouwmeesters blijven bouwmeesters.

 • alco1

  Je gaat 'dwalen' @joannes.

 • joannes

  @alco1, Wanneer een bedrijfstak in voordurende stress gedreven wordt, is het alleen uit psychologische gezondheid altijd handig wat te dwalen en te zoeken naar voorbeelden waar wat uit te leren valt. Die luchtbruggen van Couperus waren ook bedenksels!

 • Fermer

  Hoezo dwalen, duidelijk is dat de agrarische sector moedwillig in een afhankelijke rol is gedrukt door hen steeds meer productie-eisen op te leggen, die niet door de markt betaald (hoeven te) worden, landelijke productie-eisen zijn kennelijk heel wat anders dan eisen die men stelt aan voedingsmiddelen in winkels en hierdoor onstaat een groot negatief concurrentieverschil met buitenlandse aanbieders. Om te voldoen aan de Nederlandse productie-eisen moet wel geinvesteerd worden, je bent dan dus al afhankelijk van zowel de politiek qua eisen, als de bank,qua geld, en beiden hebben groot belang dat de boer doorworstelt om de zaken van de grote spelers draaiende te houden, belasting, rente en veel werkgelegenheid in de kolom. Boeren worden dus zoals @joannes ook stelt tot het einde toe gedreven door te produceren, en daarna ........

 • alco1

  Jullie 'dwalen' al zo dat je al helemaal niet meer ziet dat er geen enkele bank naar een klant toegaat met het advies te investeren.
  De boer is zelf degene die de investeringsverplichting aangaat en als het dan 'misgaat'. !!!!!!!

 • Fermer

  @alco, wanneer je al een vorstelijke lening hebt uit een verleden waarin nog wel concurerend geproduceerd werd, en men verandert de productie-eisen, wat moet je dan? Stoppen en met een grote schuld ander werk zoeken? Je hele leven hard gewerkt, sober geleefd en dan stoppen en met een schuld achterblijven? Het zijn de staat en de multinationals die ervoor zorgen dat normaal stoppen bijna niet meer mogelijk is, je zit in de malle-molen en draait door , vaak 'verplicht', en het enige uitstappen wat overblijft is vaak op die manier waarover wij het hier niet hebben.

 • drikhend

  Best Brabandsduitserke Wie is die Marcel Middelkamp eigenlijk en wat heeft de buurt misdaan . Mij lijkt dat een NVWA zich niet laat sturen door een buurt of een beste heer Marcel Middelkoop . Wat wel zou kunnen spelen dat deze persoon in de buurt overal tegen is . En dus in onze ogen anti veehouderij . En dan geen gelegenheid voorbij laat gaan om te kunnen protesteren tegen alles wat boer is .Maar of dat hij invloed heeft op de zaken die hier spelen kan ik niet opmaken uit uw opmerkingen . En zolang ik zijn functie of rol in deze niet ken kan ik mij zijn invloed niet voorstellen . Neem maar aan dat de NVWA niet over een nacht ijs gaat en zich van de buurt niets aantrekt als hun denken te moeten handelen . We kunnen er vanuit gaan dat geld de basis is van probleem . En zoals velen van u schreven worden de regels en nodige aanpassingen regelmatig bijgesteld en uitgebreid . En dan de kostprijs de opbrengst prijs niet meer voor blijven . En dan kan dit geval eventueel daar een van zijn . Nogmaals ik ken de personen niet en de situatie ook niet.Maar zulk soort zaken is voor niemand prettig om zelf of in de buurt mee te maken .

 • Piggyleaks

  Het is al wel bekend dat de Rabobank de NVWA benaderd als er geen voer of mest meer betaald (of gefiatteerd) wordt.
  De 'lijntjes' tussen deze twee organisaties zijn erg kort, dat zou je niet verwachten, maar toch is het zo. Ook lijkt het hier wel dat het de Rabobank heel goed uitkomt dat de NVWA het bedrijf ruimt... En zoals @tearpoal al omschrijft, met welke lijkenpikker zal de Rabobank het nu op een akkoordje gaan gooien??

 • big 1

  ik denk van geen een. Dat bedrijf is zo mirabel slecht gebouwd dat niemand het hebben wil

 • drikhend

  Beste Piggyleaks Het benaderen van de NVWA door Rabobank kan men ook positief zien als dit zou gebeuren in geval er geen voer of mestafzet is . Dan kan als dit door de bank tijdig gedaan worden een oplossing gezocht worden om tot een waardig afbouwen van een bedrijf als het financieel niet meer kan .Maar als het in dit geval zo is dan moet de bank zich schamen als ze het zo ver heeft laten komen dat het plotsklaps leeg moet . In mijn gedachte gang zoals ik al eerder aan gaf is waarschijnlijk geld gebrek de hoofd oorzaak . Dan zou ik durven stellen dat Rabobank ook niet vrij uitgaat als zij al langer wetenschap hebben van zaken die niet op orde zijn zeker op het gebied van dierwelzijn . Ik weet niet of bestaat . Maar eigenlijk zou de bank die geld verstrekt aan veehouders mee verantwoordelijk moeten zijn voor de levende haven indien er geen geld is voor voer en noodzakelijke verzorging . En dan zou tijdig melden van de te verwachten problemen bij mogelijk NVWA of andere instantie een mogelijkheid kunnen zijn . Deze moeten er dan op toezien dat bank en boer samen de dieren op goede nette manier afvoeren .De bank die deze zaken niet tijdig meld zou voor alle kosten op moeten draaien en fikse boete moeten krijgen .Want als de zon schijnt parapluutjes uitdelen en als lang regent deze met geweld weer terug willen hebben . En de klant in zijn nat hemd laten staan.

 • LUCTOR

  @drikhend Iedereen weet dat de zon niet altijd schijnt en dat het geregeld regent en als de bank met stroop begint te smeren in de vorm van parapluutjes kan de klant ook bedenken dat deze parapluutjes niet bestand zijn tegen al die regen die ze te verduren krijgt. Kortom een onder nemer die door over financiering in de problemen geraakt is zelf verantwoordelijk. Hij had ook kunnen bedanken voor het parapluutje.

 • Fermer

  Nu de problemen op bedrijven groter en talrijker worden, verwacht je misschien dat er door derden eerder aan de bel getrokken zal worden wanneer de seinen op rood staan en blijven. Te veel achter komen met betalingen van rekeningen, het steeds moeten bij-financieren of meer gezondheidsproblemen met het vee zijn bijv. van die noodseinen. Echter is ook duidelijk dat wanneer de ene boer het bijna niet red, veel andere boeren ook verre van rooskleurig zullen draaien. En dat is het punt waarom er vaak niet of veel te laat gemeld of ingegrepen zal worden: de oplossing die voor vele betrokkenen nodig zal zijn, verkoop die deels de schade voor derden zal beperken, wordt steeds moeilijker want geinterresseerden zitten zelf al zwaar of zijn niet eens meer te vinden. Door laten modderen en alles wat nog binnenkomt verwelkomen is dan voor derden de enigste overgebleven optie.

 • williewortel

  #12 hogman, hier in België is er hiervoor een organisatie opgericht die 'boeren op een kruispunt ' noemt. zij begeleiden de bedrijven in nood met zowel financieel, wetgevend als psychologisch advies om samen een oplossing te zoeken en in slechtste geval het bedrijf stop te zetten, want zeg nu zelf wij als boeren weten wel wat we moeten doen om een bedrijf draaiende te houden, maar stoppen daar zijn we meestal (gelukkig) minder van op de hoogte hoe dat moet / kan. veel sterkte aan het getroffen gezin.

 • drikhend

  Beste LUCTOR . Maar ze mogen van mij dat paraplutje gerust afpakken dat ben ik wel met u eens . Maar een Bank weet dat als er geen geld is waarschijnlijk geen voer en andere zaken die nodig zijn op bedrijf aanwezig zullen zijn binnen heel korte termijn . Dan kunnen zij vermoeden wat de gevolgen zijn . En dan is naar mijn mening een sijn afgeven van mogelijke misstanden die kunnen gaan gebeuren niets meer dan normaal . Dan afwachten dat er weer een bericht in de krant verschijnt of zelfs de TV haalt . Dit is niet goed voor de sector en koren op de molen van onze geitenwollensokken vrienden en vriendinnetjes . Wat weer resulteert in meer onzin regels en kosten posten waar niets tegenoverstaat . Daarom moet de bank die hoog in vaandel heeft staan van groen en maatschappelijk onderenemen ook zorgen voor een vervolg traject na stoppen financiering . De sector kan zelf iets zie verhaal #47 van beste Williewortel . Maar de overheid via NVWA zou ook een mogelijkheid zijn waar de banken dit soort zaken moeten kunnen melden .De NVWA heeft geen goede naam en dan denkt men al snel aan boetes en straffen . Maar dit moet dan in deze gevallen niet het uitgangspunt zijn . Maar snel op nette manier regelen hoe bedrijf af te bouwen .Zodat mens en dier behandeld worden zoals het hoort .

 • John*

  @ emmerei, doordat er nauwelijks geinteresseerden zijn gaan de bedrijven voor een appel en ei weg. De nieuwe eigenaar heeft nadat alle problemen op het bedrijf opgelost zijn een concurrentie voordeel tegenover de rest van de sector. Opbrengstprijs volgt kostprijs dus we kunnen allemaal raden waar de prijzen heen bewegen.

  Sterke punt van de nl landbouw is dat stallen en infrastructuur grotendeels is afgeschreven daardoor kunnen bedrijven overleven en i.p.v. nieuwbouwen wordt er een afhaker opgepikt waardoor het concurrentie voordeel blijft.

  Kes je voor totale nieuwbouw en het pakt verkeerd uit, dan kom je in hetzelfde vaarwater als de familie wassink.

 • koestal

  Waarom was de NVWA niet in Noord- Holland ,daar liepen 2 paarden in de duinen ,die hadden al een week geen drinken gehad,het waren wandelende geraamtes,maar ze werden geweid door een natuurorganisatie Ekogron,maar hier gaan ze natuurlijk soepel mee om ,ons kent ons,als het een boer of particulier was geweest  waren  er heel wat politie of AIDers aan te pas gekomen om dikke boetes te geven  en beslagneming ,dus het is meten met 2 maten

Laad alle reacties (46)

Of registreer je om te kunnen reageren.