Varkenshouderij

Nieuws

EU-export januari kleiner dan vorig jaar

Brussel - De Europese export van varkensvlees is in januari 11,4 procent lager uitgevallen dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit gegevens die de Europese Commissie bekend heeft gemaakt. De EU exporteerde in januari 218.811 ton varkensvlees. Vergeleken met januari vorig jaar is de export naar Rusland vrijwel weggevallen. De EU exporteerde slechts 2594 ton naar Rusland, tegen 41.160 ton vorig jaar in januari. Rusland stelde vorig jaar eind januari een een importstop in voor Europees varkensvlees na de vondst van Afrikaanse varkenspest in de Baltische staten en later in Polen.

De export naar Zuid-Korea is 72 procent groter dan vorig jaar en kwam uit op 24.523 ton. Ook de export naar Australië is fors groter dan een jaar geleden. Het land ontving 53 procent meer product uit de EU. China nam 4 procent meer vlees af van de EU, maar daar staat tegenover dat de export naar Hong Kong 40 procent lager uitpakt. Via Hong Kong gaat ook veel vlees naar china. Opvallend is ook dat de export naar Japan 20 procent lager uitpakt dan een jaar geleden.

De cijfers duiden er op dat de EU er toto nu toe niet geheel in slaagt voldoende compensatie te vinden voor de weggevallen Russische markt. Dit ondanks de gedaalde waarde van de euro, waardoor de EU beter kan concurreren op de wereldmarkt.

Toch zijn er signalen die er op wijzen dat de Chinese markt zal aantrekken. Volgens de USDA zal de Chinese varkensstapel dit jaar krimpen tot een aantal van zo'n 420 miljoen stuks. Ook de productie komt volgens die gegevens zo'n 600.000 ton lager uit dan de schattingen tot nu toe aangaven. Dit alles schept nieuwe kansen op de Chinese markt. Door de gedaalde euro heeft de EU goede kansen om de Chinese vraag naar varkensvlees in te vullen.

EU-export varkensvlees in tonnen (bron EU)

 

Rusland 2.954 -94%
Oekraïne 5.856 +8 %
Hong Kong 18.745 -40%
China 65,243 +4%
Japan 19,948 -20%
Zuid-Korea 24,523 +72 %
Australië 6,010 +53 %
Totaal 218,948 -11 %

Of registreer je om te kunnen reageren.