Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Douma vreest blijvende schade Russische markt

Oosterwolde - Eric Douma, vicevoorzitter van vakgroep varkenshouderij van LTO, maakt zich zorgen dat de Russische markt nooit meer zo goed wordt als voor de boycot.

De Russische grens zit nu ruim een jaar dicht voor varkensvlees uit de Europese Unie. Andere landen hebben de positie van de Europese en Nederlandse exporteurs overgenomen. Ook blijft de zelfvoorzieningsgraad van Rusland groeien, hetgeen wordt gestimuleerd door het embargo.

Philip de Jong, Landbouwraad en hoofd economische afdeling in Moskou, waarschuwde eind vorig jaar al voor hetzelfde gevaar. "Ook na het verdwijnen van de sancties zal de markt niet snel meer worden zoals die was", zei hij tijdens een presentatie.

Kansen zullen op termijn meer liggen in de levering van kennis en fokmateriaal, denkt De Jong. De Jong adviseert wel de contacten met de Russische afnemers warm te houden, ook als de zaken tijdelijk stilliggen. Dat laatste gebeurt ook, bevestigt lobbyist voor de vleessector, Frans van Dongen.

Lees een uitgebreide analyse over een jaar grenssluiting van Rusland in weekblad Boerderij van komende week.

Laatste reacties

 • sturk

  Er zijn de laatste jaren veel nieuwe slachterijen gebouwd met Nederlandse kennis.
  Deze fabrieken doen niet onder voor de europeesche vleesfabrieken. Daarbij komt ook nog dat ze de mest makkelijk weg kunnen zetten.Dit worden de concurenten van de toekomst.

 • niet

  varkenshouders gaan kapot allemaal in dit land het wil niet en het komt niet meer goed. Mest wordt dit jaar een groot probleem!!! Nu ook nog eens de prijzen niet stijgen gaan de putten wel leeg maar word niet betaald. Is gewoon geen geld voor.

 • Jan Veltkamp


  En dat alles vooral met dank aan heer Timmermans die het wel voor elkaar gekregen heeft om voor zichzelf een pluche stoel in Brussel te verkrijgen. Het zijn geen volksvertegenwoordigers maar volksverlakkers. En woensdag moeten we ook nog op hun stemmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.