Varkenshouderij

Nieuws 3996 x bekeken 2 reacties

Dijksma vindt overtredingen Straathof zorgwekkend

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vindt de mate van overtredingen bij varkenshouder Adriaan Straathof zorgwekkend. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal de bedrijven van de veehouder de komende tijd zeer regelmatig inspecteren. Dat schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer, in reactie op Kamervragen van Marianne Thieme (PvdD).

Straathof kreeg in Duitsland een beroepsverbod opgelegd. De Duitse autoriteiten hebben Nederland, Roemenië en Hongarije geïnformeerd over het beroepsverbod van de Nederlandse varkenshouder. Het beroepsverbod beperkt zich tot Duitsland, waardoor het geen gevolgen heeft voor de Nederlandse bedrijven van de ondernemer, laat Dijksma weten in haar reactie op de vragen van Thieme.

Het bedrijf heeft ook in Nederland diverse vestigingen. De bedrijven zijn in de periode van 2007 tot 2014 veertien keer bezocht door inspecteurs van de NVWA. Bij deze  controles werden overtredingen vastgesteld ten aanzien van het Varkensbesluit en de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. "In enkele gevallen was sprake van ernstige overtredingen van de wet- en regelgeving met soms ernstig verminderd dierenwelzijn tot gevolg. Op basis van de geconstateerde overtredingen is zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk opgetreden. Het bedrijf heeft de geconstateerde gebreken hersteld. Bij de laatste hercontrole op 5 juni 2014 bleken alle locaties uiteindelijk in orde te zijn", schrijft Dijksma.

Straathof werd door de rechter veroordeeld tot deels voorwaardelijke boetes van in totaal ruim €300.000 voor diverse overtredingen en met een voorwaardelijke stillegging van zijn bedrijf voor de periode van drie maanden.

"Ondanks dat de eerder geconstateerde gebreken hersteld zijn, vind ik de mate van overtredingen zorgwekkend", aldus Dijksma.

Laatste reacties

  • Snel


    ze moet zich eerst persoonlijk maar door Straathof laten informeren van de hoed en de rand en niet afgaan op `t suggestieve oordeel van PvdD dat ze maar klakkeloos naloopt

  • rmw

    Dacht dat er nooit door de overheid over privé personen mededelingen gedaan worden?? Bij echte criminelen doen ze dat ook niet...

Of registreer je om te kunnen reageren.