Varkenshouderij

Nieuws

Dijksma: particuliere opslag slechte regeling

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) verwacht dat in Nederland weinig gebruik zal worden gemaakt van de regeling voor particuliere opslag van varkensvlees. "Het is gewoon geen goede regeling."

Dat zei Dijksma tijdens een debat over de landbouwraad in reactie op vragen van PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers. Zij vroeg waarom Nederland zich heeft onthouden van de stemming over de regeling. 
Dijksma vindt de regeling vooral slecht omdat het voor deelnemers niet mogelijk is om vlees in de tussentijd uit de opslag te halen als de marktsituatie daar aanleiding voor geeft. Hoewel Nederland en andere landen ervoor gepleit hebben de regeling te verbeteren, wilde de Europese Commissie dit niet en stemde de meerderheid van de lidstaten voor de huidige regeling.
Dijksma liet zich tijdens het debat  ontvallen dat ze het gevoel heeft dat de Commissie deze regeling heeft ingevoerd om een signaal af te geven dat ze toch iets doet voor de varkenssector en ook om een einde te maken aan de vele verzoeken hiervoor vanuit de lidstaten. Nederland onthield zich van stemming over de regeling. "We hebben niet tegen gestemd, omdat we de Nederlandse sector ook niet willen onthouden van deelname aan de regeling", aldus Dijksma.

Of registreer je om te kunnen reageren.