Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Vion-topman Tegelberg: ik blijf vijf jaar

Münster - Godert Tegelberg, sinds april 2014 directeur van de varkensvleesdivisie van Vion, heeft het naar zijn zin bij het bedrijf. "Ik voel me thuis bij Vion. Als het aan mij ligt blijf ik minimaal vijf jaar. Zo'n periode is ook nodig voor een reorganisatie en het invoeren van een nieuwe strategie."

Hij zei dit na afloop van de jaarvergadering van de Duitse belangenbehartiger voor varkenshouders, ISN. Daar nam hij samen met drie andere kopstukken uit slachterijwereld deel aan een podiumdiscussie.

Tegelberg zei dat Vion eind van dit jaar op tien plaatsen varkens wil slachten, dat zijn er nu nog veertien. Het bedrijf wil verder met drie slachterijen in Nederland, drie in Noord-Duitsland en vier in Zuid-Duitsland. Zodra de sanering een feit is, zal de komende twee à drie jaren dit aantal slachterijen gelijk blijven, verklaarde Tegelberg ten overstaan van zeshonderd toehoorders. Daarnaast blijven een een aantal locaties alleen varkensvlees verwerken, zoals Scherpenzeel en in het Duitse Ahlen.

Vion gaat niet minder slachten. Er vindt uitbreiding plaats van bestaande slachterijen en betere benutting van de capaciteit. De hakenbenutting gaat van 70 procent naar 90 procent. Jaarlijks slacht Vion 15,5 miljoen varkens in Nederland en Duitsland.

Tegelberg verwacht dat de jaarcijfers van Vion op zijn vroegst eind maart gereed zijn. Hij liet doorschemeren dat onder de streep 2014 vermoedelijk met verlies wordt afgesloten. Ontevreden is hij niet. Voor rente, afschrijving en belastingen blijft er wel geld over. Het verwerken van vlees an sich levert dus geld op.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Mijnheer Tegelberg, u zegt het juist :als het aan mij ligt dan blijf ik minimaal 5 jaar. Vele voorgangers hadden waarschijnlijk dezelfde intentie maar de gemiddelde levensduur ligt op ongeveer een jaar.(met dank aan ZLTO)

 • sturk

  Een leuk verhaal, maar een hakenbenutting van 90 % is te laag.2 Slachterijen in noord Duitsland is meer dan genoeg en max 3 in Zuid Duitsland. Hier zullen ze al moeite genoeg hebben om deze efficiënt te laten draaien in de toekomst. (genoeg varkens ???? ) Die gerealiseerde 70 % is gewoon een lachertje als, dat waar is ging het in Duitsland nog veel slechter, dan ik al vermoede. En waar haalt hij het geld vandaan om dit alles te realiseren.

 • Biggemans

  Beste VION inkopers : Leer mij de logica ??
  Alle dagen minimaal 10 a 15 wagens vanuit belgie laten exporteren
  & vervoeren naar Noord Duitsland = 700 kilometer :

  Inkoop Belgische condities = kilo's x €uro.s, vaak hollandse tempo beren/gelten,,,

 • Tearpoal

  Een groot gedeelte van de aanvoer van VION komen nu al van de grote jongens, lees te dure prijs afspraken. Als de bezetting van de slachterij hoger moet worden, zullen ze moeten inkrimpen met capaciteit of nog meer van dergelijke afspraken maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.