Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Varkenssector wil bredere steun

Brussel – De Centrale Organisatie Vleessector (COV), LTO, NVV en mengvoerorganisatie Nevedi willen bredere steun van de Europese Commissie voor de varkenssector dan het huidige voorstel van Eurocommissaris Phil Hogan. Dat zeggen de organisaties in een gezamenlijke verklaring van het Platform Varkensvleesketen.

Het platform is blij het met voorstel van Hogan om een regeling voor particuliere opslag te openen, maar de voorgestelde regeling is volgens hen onvoldoende. Het wil naast de particuliere opslag ook een regeling voor het lichter slachten van varkens en stimulering van export van varkensvlees naar landen buiten de EU.

"De regeling moet beter. De vettere deelstukken van het varken komen in de voorgestelde regeling niet in aanmerking voor opslagondersteuning.' Dat vindt het platform een tekortkoming. "Dat zijn juist de delen die naar Rusland werden geëxporteerd en die kunnen we in de Europese markt moeilijk kwijt", vindt voorzitter Eric Douma van het platform. Ook biedt de regeling volgens het platform te weinig flexibiliteit om vlees uit de opslag eerder op de markt te brengen als dit aansluit bij de marktvraag.

Laatste reacties

 • boer drenth

  Komt er voor de aardappel boeren ook een regeling ,nu de prijzen van aardappelen 2 a 3 euro cent bedragen.

 • Deluur

  weer zo'n typische LTO gedachte eric, de vettere delen opslaan en na x maanden weer op de markt brengen lost niets op alleen dat de prijs langer op ongewenst niveau blijft. nog niets geleerd uit het verleden.

 • John*

  een slachtregeling voor varkens van 80 kg geslacht en die opslaan zet pas echt zoden aan de dijk. Boer en slachterij compenseren.

 • gjcamps

  In Rusland slachten ze nu op 130 kg, vlees is anders te mager voor de worst productie. Ze hebben nu teveel biggen en insemineren de zeugen later. En de politiek maar volhouden dat het gewone marktwerking is? Volgens mij gewoon sancties wederzijds opheffen en iedereen kan weer vooruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.