Varkenshouderij

Nieuws

VVP roept IKB’s op tot strikte handhaving van hygiëne

Barneveld - Varkenshouders die de hygiëne op hun bedrijf niet volledig op orde hebben, moeten daarop door de kwaliteitssystemen IKB Varkens en IKB Nederland Varkens worden aangesproken.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO vakgroep Varkenshouderij, samenwerkend in het Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP) roepen beide IKB's op tot strikte handhaving van de hygiënevoorschriften.

Het VVP wil dat alles op alles wordt gezet om verspreiding van virussen te voorkomen. De varkenssector kampt momenteel met een milde variant van het PED-virus, maar ook andere virussen zoals de Afrikaanse varkenspest liggen op de loer. Het volledig op orde hebben van de voorgeschreven voorzieningen (omkleedruimte, spoelplaats, afvoerplaats destructiemateriaal) én het strikt naleven van voorschriften, zoals ongediertebestrijding ,zijn van groot belang.

NVV en LTO krijgen signalen dat de, door de beide IKB's voorgeschreven voorzieningen, bij sommige varkenshouders niet volledig op orde zijn. 'Met name voor de inrichting van de spoelplaats op varkensbedrijven', schrijven voorzitter Ingrid Jansen (NVV) en vicevoorzitter Eric Douma (LTO vakgroep varkenshouderij) in een brief aan beide IKB's. Transportmiddelen kunnen daardoor niet snel en adequaat worden gereinigd en ontsmet. Verspreiding van ziektekiemen via transport is een belangrijke risicofactor.

Of registreer je om te kunnen reageren.