Varkenshouderij

Nieuws 10 reacties

Negentien PED-gevallen in Nederland; drie in België

Deventer - Het aantal besmettingen in Nederland met de mildere variant van PED is opgelopen tot negentien. Vorige week stond de teller nog op tien besmettingen.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. In België zijn nu drie gevallen vastgesteld, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

In Nederland blijft de besmetting niet langer beperkt tot de Gelderse Achterhoek en Limburg. Ook andere provincies zijn besmet, zonder dat de GD aangeeft welke provincies. Het gaat om zowel vleesvarkens- als vermeerderingsbedrijven waarvan de meeste zijn gelegen boven de grote rivieren. In een paar dagen tijd zijn er dus relatief veel gevallen bij gekomen. "Toch willen we nog niet concluderen dat de PED-besmettingen nu uit de hand lopen", aldus de woordvoerder van de GD. "Het is moeilijk te zeggen of de lijn zo doorloopt."

Volgens de GD hebben verscheidene bedrijven die diarree zien onder hun varkens monsters ingestuurd. In veel gevallen blijkt PED niet de oorzaak van het probleem.

In België zijn afgelopen weekeinde opnieuw twee gevallen van PED vastgesteld, nadat vlak voor het weekeinde het eerste geval werd gemeld in de provincie Henegouwen. De twee nieuwe gevallen zijn vastgesteld bij zuigende biggen en bij vleesvarkens. "Aangezien beide gevallen zich in een ander gedeelte van het land bevinden, lijkt het erop dat het PED-virus al verder verspreid is dan werd vermoed", zegt Philip Vyt, dierenarts en zaakvoerder van Dialab, het lab dat vaststelde dat het om PED-gaat en dit ook wereldkundig maakte. Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ), de Vlaamse Gezondheidsidenst voor Dieren roept de varkenshouders op uiterste hygiëne te betrachten om verdere verspreiding vna het virus tegen te gaan. Ook dringt DGZ er bij het Wetenschappelijk Comité van het Voedselagentschap FAVV op aan om meldingen van nieuwe gevallen van het PED-virus verplicht te maken.

Laatste reacties

 • Cees Oostrom.

  Waarom worden die bedrijven niet bekend gemaakt? Nu gaan de biggen van die vermeerderaars gewoon naar de vleesvarkenshouder. Zonder dat die het weet krijgt deze ook het PED virus, en ga zo maar door. Ook moet er op de slachthuizen beter naar het waswater gekeken worden. Dit is al water wat gebruikt is en waar het PED virus in kan zitten. Zo wordt heel Nederland besmet!

 • Vhouder

  ik hoop toch niet dat je het water bedoeld waar vrachtwagens mee schoon worden gemaakt. Dat kan natuurlijk niet.

 • petit

  de waarheid....aub ????

 • steenbok1

  Big big, wees eens duidelijker?, ik begrijp jouw tekst toch verkeerd?

 • John*

  wat gaan de varkens duur worden dit jaar, ped brucellose kvp, wat komt er nog meer deze kant op?

 • Snel

  Big big heeft gelijk, wagens worden schoongemaakt met gerecycled water om kosten te besparen. In Dld is dit nog erger, daar bestaat geen fatsoenlijke was en ontsmettingsplaats.

 • Snel

  water wordt gerecycled om kosten te besparen. In Dld is dit nog erger daar is niet eens een fatsoenlijke reinigings en ontsmettingsplaats aanwezig op de slachterij. De slachterijen voorwaarden stellen aan ons dat we schoon leveren en zelf de vrachtwagens ,bacterie bommen, weer de weg opsturen.

 • Cees Oostrom.

  Er zijn slachthuizen waar gerecycled water wordt gebruikt om veeauto's mee schoon te maken, wie garandeert mij dat daarmee het PED virus niet verspreid kan worden, het water ziet behoorlijk bruin en het stinkt. En daar moet de chauffeur mee werken.

 • Cees Oostrom.

  Ook moet de vleesvarkenshouder vooraf weten of de vermeerderaar besmet is met het PED virus, dan kan deze maatregelen nemen of de biggen weigeren. Volgens mij is er maar één route voor deze biggen en dat is met de nodige hygiëneregels naar het slachthuis. Laat ieder zijn verantwoording nemen voor behoud van de sector en niet alleen aan de centjes denken.

 • John*

  Big big, binnen 2 weken is de infectie rond en zijn de varkens een half jaar beschermd. Doe mij die besmette biggen maar leg er wel een paar all in all out stallen mee vol. Die biggen redden de eindestreep wel.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.