Varkenshouderij

Nieuws 1132 x bekeken

Steun voor Franse varkenssector

Rennes - De Franse bond van varkenshouders FNP heeft met minister van landbouw Stéphane le Foll een actieplan voor de sector afgesproken.

Voor de FNP is dat nodig omdat veel varkenshouders in de problemen zijn gekomen door de lage varkensprijzen.

Het actieplan wordt als eerste uitgevoerd in Bretagne, goed voor bijna 60 procent van de Franse varkensproductie. Daar kunnen varkenshouders in aanmerking komen voor een korting op of uitstel van sociale lasten. Volgens de préfet van de regio, die de maatregelen aankondigde, kan dat €3.200 tot €3.500 per jaar per bedrijf besparen. Verder kunnen boeren ook de rente op leningen voor de modernisering van hun bedrijf terugkrijgen van een speciaal fonds van het ministerie van landbouw. De banken in de regio hebben toegezegd boeren in financiële nood bij te staan 'na bestudering van elk individueel dossier'.

Om de maatregelen uit te voeren, komt er in elk departement van Bretagne een 'urgentiepunt' voor de varkenshouderij. Verder wil de FNP in het kader van het actieplan ook dat er in de winkels een duidelijke scheiding komt tussen varkensvlees uit eigen land en dat uit het buitenland. Op die manier weten consumenten welk vlees ze moeten kopen als ze de eigen varkenshouders willen steunen, aldus de bond.

Of registreer je om te kunnen reageren.