Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

PED verspreid over vijf provincies

Deventer - De meeste PED-besmettingen tot nu toe zijn gevonden in de provincie Gelderland. De Gezondheidsdienst Dieren (GD) heeft daar het virus aangetoond op dertien bedrijven.

De overige zes bedrijven zijn gevestigd in de provincies Groningen (1), Overijssel (1), Limburg (2) en Brabant (2).

Het virus lijkt zich steeds verder over het land te verspreiden, waardoor ook de zorgen onder varkenshouders toenemen. In reacties op eerdere berichtgeving over PED op Boerderij.nl werden zorgen geuit over de hygiënemaatregelen bij slachterijen. "Er zijn slachthuizen waar gerecycled water wordt gebruikt om veeauto's mee schoon te maken, wie garandeert mij dat daarmee het PED virus niet verspreid kan worden."

Volgens Dé van de Riet, woordvoerder Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), is er ook bij de slachthuizen een verhoogde alertheid sinds het PED-virus in Nederland is vastgesteld. Riet legt uit dat het reinigen van de vrachtauto's standaard uit drie stappen bestaat. Tijdens de eerste stap kan inderdaad water uit het bedrijf worden gebruikt om de vrachtwagen schoon te spuiten. Vervolgens wordt de veewagen gereinigd met reinigingsmiddel en daarna nog eens gedesinfecteerd en ontsmet. Volgens de Riet is dit voldoende om alle virussen, inclusief PED, te doden. Sinds de uitbraak van het PED-virus dringt het COV slachthuizen erop aan deze standaardprocedure zeer secure uit te voeren.

Sake Moesker en Marieke Ploegmakers

Laatste reacties

  • Snel

    stoppen met gerecycled water te gebruiken gvd.

  • putten

    @ snel; zonder gvd ben je ook duidelijk genoeg.

  • Snel

    sorry putten

Of registreer je om te kunnen reageren.