Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

Nauwelijks interesse voor regeling opslag varkensvlees

Doetinchem - Nederlandse slachterijen hebben niet of nauwelijks interesse om deel te nemen aan de regeling voor particuliere opslag van varkensvlees. Dat blijkt uit een ronde langs de partijen.

De teneur is dat de regeling te laat komt en de vergoeding voor het invriezen te laag is om het interessant te maken. "Een oplossing voor de bühne", zo zegt Sjoerd van Leeuwen, hoofd verkoop van Vion. Hij verwacht dat er gedurende een korte periode een beperkte hoeveelheid vlees kan worden ingevroren. Wat de exacte randvoorwaarden zijn, heeft de Europese Commissie nog niet bekendgemaakt.

Directeur Marc van Rooi van het gelijknamige bedrijf zegt zeker te weten niet mee te gaan doen aan de regeling. "In het verleden hebben we altijd meegedaan en ook nu was ik aanvankelijk enthousiast. Dit keer is de vergoeding van circa €0,25 echter te laag om de vrieskosten goed te maken." Een ander lastig punt voor Van Rooi is dat vlees niet tussentijds uit de vriezer mag. Dat maakt export naar Korea bijvoorbeeld onmogelijk omdat het vlees dan te oud is. Ook constateert Van Rooi dat de vrieshuizen propvol zitten. "Daardoor ligt een aanzienlijke prijsstijging niet in het verschiet en is invriezen zeker niet interessant."

Directeur Cor van der Post van Compaxo Zevenaar vindt dat de regeling veel te laat komt. "In oktober en november werd er voor het eerst over gepraat. Toen had een PO-regeling effect kunnen hebben. Inmiddels zijn we in een situatie dat de prijzen €0,20 tot €0,30 hoger liggen. Dan is er weinig ruimte voor speculatie."

Peter de Haan, commercieel manager bij Hilckmann, ziet op dit moment ook weinig aanknopingspunten om deel te nemen. "Anderzijds kan er natuurlijk altijd nog wat gebeuren voor 9 maart, de dag dat de PO-regeling ingaat." De Haan verwacht dat de regeling vooral als vangnet gaat fungeren. "Doordat slachterijen de mogelijkheid hebben om in te vriezen, werkt dat automatisch positief op de prijsvorming zonder dat er daadwerkelijk extra vlees wordt ingevroren."

Een andere tekortkoming van de regeling is volgens Vion het ontbreken van vetten en slachtbijproducten op de lijst. "Juist bij die producten is prijsondersteuning gewenst." Dat heeft alles te maken met de Russische grenssluiting, een belangrijke afzetmarkt voor deze producten. De inkoper verwacht overigens wel dat er tot op zekere hoogte gebruik gemaakt gaat worden van de regeling, bijvoorbeeld voor langlopende contracten. "Voor dat vlees, dat toch ingevroren wordt, is ondersteuning wel interessant."

Laatste reacties

 • w v gemert

  Toch wel apart dat slachterijen en de primaire sector en de commentaren op deze site over dit onderwerp bijna allemaal op de zelfde lijn liggen. We zullen een paar extra oren naar Brussel moeten sturen.

 • John*

  Misschien als POV is een flink varkens laten slachten en aanbieden voor de regeling??

 • w v gemert

  John, de POV is geen voorstander van P.O. lees eerdere reacties, lichter slachten is de optie.

 • jjjvanmelick

  Van Gemert heeft gelijk: vroeger - jonger- slachten, voorkomt het breed bedanken voor het stinkend 'bereiden' van varkensvlees.
  Dit, kan wel kostenverhogend uitpakken maar, voldoet wel aan het voorkomen van de grootste klacht rond het 'Varkensvlees' in de keuken... de penetrante berenlucht!
  Leg je oor te luister en je weet wat er op dit vlak algemeen wordt ervaren.

 • alco1

  Om To the Toppic te blijven:
  Vlees uit de markt nemen is veel wantrouwen tegen, maar jonger slachten @van Gemert betekend toch ook eerder de hokken leeg voor een nieuwe ronde.

 • Hogman1

  Varkenshouders hebben een hekel aan lege hokken dus ik weet wel wat het gevolg is..

 • alco1

  En de nieuwe ronde begint ook weer met extra big gewicht.

 • John*

  @ alco, de inseminatie en prestaties van de zeug zeggen meer over het varkensaanbod dan het wel of niet opleggen van een big. Die vinden toch wel een hok.

 • w v gemert

  Alco, ja eerder hok leeg maar aanbod biggen is gelijk en per geslacht varken komt er 3 of 4 kg minder vlees aanbod op de markt. Voor Nederland alleen al 300.000 varkens maal 3 kg is een aanbod verlaging van 900.000 kg per week of te wel ongeveer 3,1 %. Bij p.o. blijft het aanbod zelfde en komt het later op de markt. Lichter slachten moet ook een tijdelijke maatregel zijn m.i. bijvoorbeeld een aantal maanden.

 • alco1

  Dan zal het resultaat kunnen hebben. Als het dan maar niet zo zal gaan als @Hogman in #6 voorspelt.

 • w v gemert

  alco, de bezettingsgraad zal iets teruglopen, o.a. iets meer de kop laden. De Belgen zijn ook voorstander van lichter slachten.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.