Varkenshouderij

Nieuws 51 reacties

NVV: 'Niet meewerken aan Radar heeft goed uitgepakt'

Barneveld - De NVV is blij dat de uitzending van het tv-programma Radar op maandagavond de nadruk heeft gelegd op de cruciale rol die supermarkten spelen bij het bepalen van de prijs van varkensvlees op de winkelvloer.

"De focus werd nu eens niet volledig gelegd op de varkenshouder en de productiewijze in relatie tot de vleesprijs. Dat was precies onze bedoeling", zegt NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

"Wij zijn ervan overtuigd dat onze lijn om niet mee te werken aan een discussie in de stal, bij Radar voor een belangrijk deel heeft geleid tot een evenwichtiger beeld. Jansen: "Helaas heeft vooraf niet iedereen onze beweegredenen om niet fysiek mee te werken, goed begrepen. Toch is de NVV blij dat, dankzij onze vasthoudendheid, de focus van de discussie bij Radar is komen te liggen op de winkelvloer en niet op de stal en de boer."

Laatste reacties

 • PetervanKempen

  Is inderdaad een slimme zet.

 • agratax2

  De zet heeft hopelijk goed uitgepakt. Maar om de Supermarkten de schuld te geven is niet geheel terecht. Wij hebben een Handelsverdrag getekend met als doel Vrijhandel. Als goede Handelsnatie dachten we ook de boeren, hier beter van te worden, nu pakt het anders uit en willen dat de handel onze consumenten meer laat betalen voor hun voedsel, dan nodig is. Het gross van de consumenten kan er niets aan doen, dat de regenten kliek uit angst voor stemmen verlies, achter enkel schreeuwende veganisten aanholt en de meest vreemde eisen gaat stellen aan dierhouderij. Maar tegelijk de grenzen open laat staan voor goedkoop en ongecontroleerd geproduceerde producten. De Nederlandse overheid kan eenvoudig weg de grens niet sluiten voor dit goedkopere product. Hiermee is over duidelijk aangetoond dat de Vrije Wereld Markt grote nadelen voor de nationale economie en volksgezondheid heeft (werkeloosheid, inferieure producten (onbetrouwbare certificering, ziekte insleep etc.) We zien dat sinds de vrije Wereld Handel hoogtij viert de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer (CBS rapporten). Hier moet een correlatie zijn.

 • richar

  kan lto wat van leren applaus

 • richar

  kan lto wat van leren applaus

 • leo,s vriend

  @richar, De NVV heeft SAMEN met varkens vandaag EN de lto besloten om niet mee te werken.....................

 • pinkeltje

  Wat een onzin. Het enige waar het in deze uitzending van Radar over ging is of de consument bereid zou zijn om meer te betalen voor vlees dat diervriendelijker wordt geproduceerd. Met inderdaad de suggestie dat wanneer de supermarkten hogere eisen aan dierenwelzijn zouden stellen en het aan zouden durven om daar bij de consument een hogere prijs voor te vragen dat dan ook ten goede van de varkenshouder zou komen. Maar wat de eisen aan het dieren welzijn ook zullen zijn, zolang er varkensvlees in overvloed te koop is gaat de varkenshouder er niet al te dik aan verdienen.

 • Ishtar

  Wat een onzin en draai van de NVV.
  In radar had ook de NVV haar kant kunnen vertellen, maar nee wilden ze niet.
  NVV had best afspraken kunnen maken en een veto kunnen eisen over uit te zenden NVV materiaal, maar nee durven ze niet, slachtofferrol....
  Slachtofferrol, geen focus, en slechte PR heeft de NVV.
  #JeSuisMarianne column.
  http://www.nvv.nl/columns-caroline-vander-plas

 • Ishtar

  Maw, NVV is het zelfde als de LTO, soort van reactief bezigheidstherapie.
  Immers met de Russiche boycot, wat heeft men gedaan in de sector voor de leden?
  Ze hebben een website gemaakt, wel, dat is nog eens een prestatie..... not.....

 • Burnetti

  Waarom start de NVV geen eigen imagocampagne voor de varkenshouderij?

 • John*

  hard groeiende varkens en hoge biggenproductie zijn het antwoord op de eisen die door de overheid gesteld worden aan varkenshouderij. Op deze manier blijft de varkenshouderij concurrerend met de landen om ons heen.
  Maar ik vind wel dat de NVV best had mogen vertellen dat er zoveel verschillende initiatieven om duurzaam vlees op de markt te brengen maar dat het wachten is op de consumentenvraag om deze initiatieven te laten groeien.

 • Mozes

  @Isthar, geef eens een paar mogelijkheden die NVV en LTO hadden kunnen doen om de Russische markt weer open te krijgen.

 • Mozes

  Het probleem van te lage prijzen ligt bij de supermarkten. Door alleen maar je gezicht als boer te laten zien ontstaat bij de kijker al het idee dat de boer daar ook een rol in speelt. Door volledig buiten beeld te blijven ziet de kijker alleen een supermarktprobleem. Wegblijven was een goede keuze.

 • geen boer

  de supermarkten weten precies wat de consument wil. De overgrote meerderheid daarvan wil gewoon zo goedkoop mogelijk, punt. Dit is tegen het zere been van Gutmensch spreekbuis Radar, die wil doen voorkomen dat iedereen het met hun standpunt eens is. Discussie met zo'n (door belastinggeld betaalde) pressiegroep is zinloos, derhalve een goed besluit niet mee te werken.

 • Stefbakker

  Dit is de omgekeerde wereld! Ik denk dat NVV blij mag zijn dat er toch nog een varkensboer bereid is geweest om zijn verhaal te vertellen. Anders was het pas een eenzijdig verhaal geweest. NVV ga je schamen!

 • Gerard Groot Koerkamp

  Goede zet geweest.Verantwoording is alleen verschuldigd aan de consument die ons product kopen.Dierwelzijn moet alleen in relatie gebracht worden met beter presteren van onze dieren,dus met geld verdienen.Emoties zetten ons alleen maar op het verkeerde been.De consument wil veilig en lekker vlees.Wanneer supermarkten vlees in de aanbieding doen is dat een uitstekende manier om meer mensen van ons product te laten genieten en is een veel betere manier om een tijdelijk overschot weg te werken dan vlees in te vriezen en later weer op de markt te brengen met als gevolg lange periode van lage prijzen.

 • agratax2

  Alle tot nu toe bedachte oplossingen voor een betere prijs, hebben als uitgangspunt Nederland / Europa kan doen en laten wat hij wil binnen haar grenzen als het gaat over productie methoden, prijzen etc.. Klopt! Maar ze kunnen de grenzen niet sluiten voor producten van elders die goedkoper zijn en aan de internationaal gestelde (fytosanitaire) eisen voldoen. Willen we een eigen regelgeving, dan moeten we ons uit de WTO terug trekken met alle positieve en negatieve gevolgen. De vleeshandel mag nu inkopen waar ze wil, zolang ze maar niet een foute sticker plakt. Zolang de Nederlandse burger >Goedkoop< boven >diervriendelijk of milieu vriendelijk< stelt, zal er niets veranderen en zal de Nederlandse boer met opgelegde duurder productie methoden moeten concureren tot hij er bij neer valt. De overheid kan / mag hem niet helpen.Het beleid is gericht op verbetering van de handel en niet van primaire productie, al doet Den Haag ons dit wel geloven.

 • veldzicht

  Hertsenberg gaf het voor het begin van de uitzending al aan dat er iets met varkens zou komen dus zat ik met kromme tenen het af te wachten wat zou komen,maar ik moet zeggen het viel mij alles mee.
  een aardige varkenshouder die op een keurige manier uitlegde wat de problemen waren en waarom hij wel gedwongen was om meer dieren te houden,ook geen beelden van smerige,halfzieke kreupele maar vrolijke dieren in een hok, voor het eerst dat ik mij niet kwaad maakte om allerlei onzin die vaak door radar wordt verkondigt

 • alco1

  Er had best een NVV er kunnen gaan zitten met een goed verhaal.
  Supermarkten de schuld geven is een soort afschuif politiek.
  De consument is spekkoper en niemand anders.
  Maar deze weet ook wel dat zgn. Beter Leven vlees, echt niet beter is.
  Trouwens ook en goed commentaar van de boer.

 • c.putten

  een podium van 2 milj consumenten hebben het recht om niet alleen een eikelstrooiende meneer te zien maar ook een varkensboer die met gewoon een oprecht verhaal te laten zien hoe wij ons brood proberen verdienen,heb vanuit de niet boeren hoek alleen maar positieve reacties gehad,dit zijn tenslotte onze klanten ,dus blij dat ik hieraan heb meegewerkt ,doe ik volgende keer weer als ik dit nodig vind.

 • Johnny Hogenkamp

  Carel van Putten, je hebt een prima verhaal neergezet, complimenten!

 • Snel

  aan duurzamer vlees hangt wel een prijskaartje, door dit prijskaartje zullen niet alle consumenten in staat zijn nog vlees te kopen, dus afname verkoop volume, dus dalende prijs.

 • alco1

  @Snel. Iedereen kan een duurder stukje vlees kopen.
  Maar waarom zou je niet een veel goedkoper stukje vlees pakken wat gegarandeerd ook hoog kwalitatief is en geld overhouden voor een I Phone, dan een duurder stuk vlees met een emotie verhaal, zonder I Phone.

 • boerderij1

  Volgens mij wilden NVV en LTO niet meedoen omdat ze bang waren (terecht denk ik) dat het programma Kassa het in het nadeel van de varkensboeren zou gaan monteren.
  Zeker met zo`n figuur als Antoinette Hertsenberg die veel banden heeft met allerlei terroristische anti varkensbewegingen.

 • Marco22

  Het verleden leert dat programma's zoals Tegenlicht ,Zembla en ook Radar die nauwe banden onderhoud met WakkerDier en PvdD er alles aan doen om de veehouderij en de intensieve veehouderij in het bijzonder in het kwaad daglicht te zetten. Geen wonder dat NVV en Lto ea niet reageren en dus kopschuw worden. Supermarkten blijven lekker in een stil hoekje zitten en schuiven de hete aardappel door naar de boeren.
  CBL pipo zei het al eens 'wij verkopen geen varkens wij verkopen vlees'
  En daar is alles mee gezegd hoe de supers er in staan.

  En was het niet mooi plak en knipwerk 4 consumenten die allemaal wel of helemaal geen 'diervriendelijk en duurzaam' vlees wilden. Radar zou beter in het winkelmand kunnen kijken als mensen de super uitlopen wat er dan voor een vlees in lag. Of interview mensen bij de Aldi of Lidl dat zijn meestal mensen met een kleine beurs en minder begaan met zogenaamde duurzaamheids idealen van de grachtengordel-elite.

 • alco1

  Ik vindt het een gemiste kans.
  Daarbij denk ik als voorbeeld aan een biologische boer welke ik vroeg of hij zijn mais niet moest schoffelen. Nog even wachten was het antwoordt, dan pak alles in één keer. Toen werd het nat en de mais werd overwoekerd.
  Zo gaat het ook met het beleid van LTO e.d.

 • varkenshouder1

  NVV en LTO moeten het verhaal niet vertellen. Dat moet een boer doen zo blijkt. Belangenorganisaties worden niet geloofd.

 • alco1

  Dus onze belangenorganisaties kunnen wel opdoeken?
  Zal het dan toch waar zijn, dat LTO er alleen maar is om opgelegde regelgeving uit te leggen aan de boeren ipv. er een kritische noot over te geven. Zodat alleen door donaties aan V-Focus de waarheid over de PAS aan het licht kunnen brengen.

 • agro1

  alco, je trapt een open deur in. in een zaaltje met boeren wordt er wat stoere taal gebezigd en naar de mond gepraat. op het ministerie echter huilt men ook mee met de wolven in het bos en tekent men, heel timide, wat er voorligt, uit ons aller naam bij het kruisje.

 • Lin

  Bedankt c.putten, ik heb het stuk niet gezien, maar ik vind het zeer waardevol dat een varkenshouder netjes zijn verhaal doet en laat zien dat hij zijn best doet.
  Voor zover ik begrepen heb was de intensie van radar om een biologische bedrijf weer eens te vergelijken met een gangbaar bedrijf. Ik vind het prima dat de NVV zich daar niet aan waagt, aangezien dat ook niet het onderwerp van gesprek zou moeten zijn.
  Ik ben blij dat de NVV zich verder wel positief laat zien, maar van mij mag er nog wel wat meer lawaai komen. Te veel gewone burgers die ik spreek weten niet hoe het er voor staat in de sector.

 • veldzicht

  @Lin,het ging meer over kiloknallers en waarom in de intensieve veehouderij de boeren steeds meer en goedkoper moeten produceren,
  je kan ook naar uitzending gemist kijken.

 • jwillems

  Inderdaad niet meedoen met radar of kassa. antoinette Hertsenberg is getrouwd met Nico Koffeman, senator in de eerste kamer voor de partij voor de dieren. Hoezo belangenverstrengeling.

 • automaat

  Gemiste kans, je kop in het zand steken en als belangenorganisatie de confrontatie niet aan durven gaan??, zegt veel over onze organisatie's
  Hulde voor die varkensboer die dit wel durfde!!!!

 • w v gemert

  automaat , zeker de schriftelijk reactie van NVV. en LTO niet gelezen die gestuurd is naar Radar. Juist besluit geweest om niet te gaan.

 • brabantsduitserke

  al dat geschreeuw tegen de supermarkten vindt ik grote klets. Ik las van de week dat de eigenaar van nutella was overleden was multimiljonair. Wie verkoopt zijn produkt ? precies de supermarkt . Wie verkoopt Heineken en bavaria Potverdikki wat verkoopt een supermarkt allemaal? Wordt overal dik geld aan verdiend. kLETSKOEK wij verkopen geen varkens of biggen aan de supermarkt maar aan een handelaar of rechtstreeks aan een slachterij.
  Wel slim van een handelaar en slachterij om in derde persoon te praten.
  We verkopen toch zelf de varkens aan een slachterij of handelaar ,als die op zijn beurt aan een supermarkt verkoopt is toch zijn pakkie an . Het kan zo simpel zijn .

 • brabantsduitserke

  trouwens ik vond het verhaal van de varkensboer goed, ik snap niet waarom een belangenorganisatie dit niet oppakt ,daar zijn ze toch voor.
  ANGST is een slechte raadgever voor een ondernemer.
  Zelfvertouwen is veel beter. Dat moet een belangenorganisatie uitstralen.
  PR heet dat .Een mens lijdt het meest van het lijden dat ie vreest.

 • Lin

  Een scheve vergelijking. Nuttela, Heineken en bavaria met varkens.
  Die kunnen zeggen betaal je niet, dan krijg je niet. De varkens moeten toch geslacht worden en de consument vraagt (nog) niet waarom er geen NL vlees in de schappen ligt.

 • brabantsduitserke

  Lin dat kan jij toch ook tegen de handelaar of slachterij zeggen. Die doen dat op hun beurt ook weer.
  Probeer het eens. Je zult zien dat het best leuk is.

 • alco1

  W van Gemert. Die schriftelijke reactie heeft helemaal niemand gelezen. Dat heeft dus helemaal geen waarde. Voor de tv had het een miljoenen publiek.

 • John*

  de supermarkt is een distributie kanaal om het vlees van onze varkens bij de consument te krijgen. De supers willen gewoon zeker weten dat ze niet meer betalen dan de concurrent of het product moet met goeie marges verkocht dankzij goede marketing van de producent. Willen wij onze duur(dere)zame varkens met een meerprijs verkocht krijgen aan de consument dan zullen zelf het initiatief moeten nemen. Dus promoten en productie reguleren. Dan kan het concept rendabel groeien. Als we alles meteen op extra duurzaam zetten weten we zeker dat we prijsnemer zijn.

 • Johnny Hogenkamp

  Inkopers gaan nooit meer betalen dan strikt noodzakelijk. Dat doet een supermarkt niet voor vlees, dat doet een boer niet voor zijn aankopen. Als boer kun je redelijk eenvoudig zelf voer, fokkerij, KI en energie produceren, doen wij op ons bedrijf ook. Een supermarkt zal echter niet zelf voedsel gaan produceren, om de simpele reden dat boeren dat graag voor niets doen. Pas wanneer boeren 'nee' kunnen zeggen, gaat de prijs omhoog, eerder niet.

 • John*

  de prijs gaat nu omhoog omdat in heel Europa er nu 10 tot 20% minder varkens aan de haak komen en er veel vraag is. Seizoensinvloeden en reacties op marktomstandigheden maken het varkenshouden interessant.

 • c.putten

  nog een laatste reactie over dit onderwerp van mij,iedereen die in onze sector de belangen van ons behartigt draag ik een warm hart toe,dat er altijd mensen langs de zijlijn commentaar leveren zoals ik nu zul je ook altijd houden ,is ook niet altijd terecht, terug op het onderwerp,actie groepen zoals wakker dier kun je het beste tegenwerken om via de media het andere verhaal ook te laten zien ,doet wakkerdier ook met hun spotjes op de radio,ik heb dat op deze manier gedaan en daar sta ik volledig achter,punt, trouwens column van johnnie hogenkamp is veel interesanter dan dit gezever.

 • varkens10

  carel complimenten voor je verhaal van jan en carmen

 • Marco22

  @ c.putten Radar=wakkerdier
  Als NVV en lto wel daar kwamen opdagen waren zij met zeer aangrenzende waarschijnlijkheid in een hoek gezet. Met het bekende knip en plak montagewerk.
  trap er niet in.

 • koestal

  Nooit meewerken aan riooljournalistiek !

 • veldzicht

  Vaak loopt radar de boeren ronduit te schofferen maar dit keer valt er toch niet zo veel op aan te merken,misschien wel door de invloed van
  Carel v. Putten en gaan ze het nog een keertje leren.

 • PetervanKempen

  Hertzenberg is besmet en blijft besmet.
  Niet aan meewerken vanuit belangen organisaties, want het zijn onbetrouwbare lieden daar bij wakker dier, radar en PvdD. De boer die dan gevraagd wordt eea uit de doeken te doen kreeg daardoor eens een eerlijke kans. Dat was goed gedaan maar denk niet dat dit gewoonte wordt van deze veganisten..Vos verliest wel haren maar niet streken.

 • alco1

  Beste mensen. Radar met Hertsenberg zijn behoorlijk aangesproken door de bestuurlijke leiding van AVRO-TROS.

 • anton1937

  Het programma Radar maakt alleen de boeren GIT ZWART,omdat deze club beheerst wordt door de PvdD(immers de man Antoinnet Hersenberg is Eerste kamerlid voor de PvdD. Het is onbegrijpelijk dat de TROS op deze manier dit programma in de lucht houd. De supermarkten AH etc met Unilever willen winst op halen ten koste van de boeren. dat Ingrid Jansen van de NVV dat niet begrijpt is onkunde en de beheersing van haar VVD achtergrond, dat de vriendjes zijn van AH etc.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Meewerken aan extra zendtijd voor de partij voor de dieren lijkt mij niet handig.Je zag toch duidelijk een schoon varken in een modderpoel.

 • varkens10

  jammer van je reaktie in de boerderij

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.