Varkenshouderij

Nieuws

Meer bedrijven in salmonella-categorie III

Venray - De Duitse slachterij Westfleisch zag de afgelopen jaren het aantal bedrijven in salmonella-categorie 3 flink toenemen. In 2008 viel nog 2,4 procent van de leveranciers in categorie 3, dit is gestegen naar 5,6 procent in 2014. Dit vertelde Dieter Mischok, veterinair bij Westfleisch, tijdens een symposium van Daavision op de landbouwdagen intensieve veehouderij in Venray.

Volgens Mischok zitten in het noorden van Duitsland meer bedrijven in categorie 3 dan in het zuiden. Opvallend hierbij is dat in het Zuiden veel boeren het voer zelf produceren en in het Noorden het voer vaker van een leverancier afkomstig is. Ook kunnen volgens Mischok de hogere energieniveaus in het voer leiden tot een lagere darmstabiliteit, waardoor salmonella eerder de kans krijgt. De hogere biggenproductie speelt volgens de veterinair ook een rol in de toename van salmonella besmettingen: "Biggen krijgen minder colostrum binnen en hebben hierdoor een tekort aan maternale immuniteit. Ook is de hokbezetting veel hoger, wat zorgt voor stress. Bij stress is de kans op een salmonella-uitbraak groter."

Mischok pleit voor een ander classificeringssysteem voor salmonellabedrijven, waarbij wordt uitgegaan van een gemiddelde waarde in plaats van categorie-indeling. "De categorie-3-bedrijven zetten zich in om salmonella te bestrijden. Bedrijven in categorie 1 en 2 doen dit veel minder, terwijl de verspreiding ook bij deze bedrijven wel degelijk aanwezig is. Dit vraagt om een ander systeem."

Westfleisch adviseert varkensbedrijven over de aanpak van salmonella. Tijdens bedrijfsbezoeken blijkt vooral voerhygiëne een groot probleem. Mischok pleit dan ook voor meer biosecurity en de inzet van vaccins en diervoederadditieven.

Of registreer je om te kunnen reageren.