Varkenshouderij

Nieuws 14 reacties

Groeiende populariteit Deense big

Zoetermeer - Nederlandse biggenexporteurs ervaren een steeds sterkere concurrentie van hun Deens collega's op de Duitse afzetmarkt. Dat staat in Vee&Logistiek, het blad van de brancheorganisatie voor veehandelaren en transporteurs.

In het artikel staat dat de concurrentie op de Duitse biggenmarkt ongekend hard is en het vermoeden bestaat dat in Duitsland de populariteit van Deense biggen toeneemt. Duitse afnemers stellen steeds hogere eisen aan de biggen. Wordt daar niet aan voldaan, stapt de Duitser steeds makkelijker naar de concurrent.

Wil de Nederlandse varkenssector de slag op de Duitse markt winnen, is het noodzakelijk om direct in te spelen op de wensen van de afnemer, zo staat er. Vee&Logistiek Nederland wil over dit thema in gesprek met de Producentenorganisatie Varkenshouderij.

Laatste reacties

 • Snel

  Wel laat dat ze er nu pas achter zijn.

 • John*

  tja als dezelfde biggen via 6 handelaren bij een duitse mester belanden vind ik het niet gek dat er een hoop klachten komen.

 • brabantsduitserke

  jongens jongens ik woon hier al 13 jaar tussen de duitse mesters .
  ik kan niet anders zeggen dat hierboven een groot kletsverhaal staat geschreven. een duitser wil wel kwaliteit dat staat boven kijf maar genetica
  is niet belangrijk. ik heb hier mesters overgenomen die geen deense biggen meer willen pia en app problemen. men heeft goede en slechte biggen in iedere genetica . zo ken ik slechte denen goede topigs en omgekeerd goede pic biggen of german pietrain ,het ligt gewoon aan het bedrijf waar ze vanaf komen. De denen zijn wel een ster in marketing te willen zefs met de pov praten , nodig mij dan ook maar uit kom ik samen met mn buuren die geen deense biggen meer willen.

 • brabantsduitserke

  jongens jongens ik woon hier al 13 jaar tussen de duitse mesters .
  ik kan niet anders zeggen dat hierboven een groot kletsverhaal staat geschreven. een duitser wil wel kwaliteit dat staat boven kijf maar genetica
  is niet belangrijk. ik heb hier mesters overgenomen die geen deense biggen meer willen pia en app problemen. men heeft goede en slechte biggen in iedere genetica . zo ken ik slechte denen goede topigs en omgekeerd goede pic biggen of german pietrain ,het ligt gewoon aan het bedrijf waar ze vanaf komen. De denen zijn wel een ster in marketing te willen zefs met de pov praten , nodig mij dan ook maar uit kom ik samen met mn buuren die geen deense biggen meer willen.

 • John*

  communicatie is het toverwoord..

 • W Geverink

  Je kunt als mester alleen zien of het een mooie of minder mooie big is bij opleg. Of het een kwaliteits big is wijst zich uit tijdens de mestperiode en nadat de ronde de deur uit is en de resultaten zijn berekend. Als op het zeugenbedrijf de biggen zonder kunst en vliegwerk in 7 weken op 23 kg zitten weet je gewoon dat er beste resultaten mee te halen zijn in de meststal.

 • John*

  7 weken na spenen of 7 weken leeftijd?

 • W Geverink

  Ik bedoel daar de leeftijd mee John.

 • John*

  mijn ervaring is dat die biggen het zwaar te verduren hebben. Ze presteren goed op biggenvoer en worden daarna te vlug omgeschakeld op de verschillende vleesvarkensvoeders. De kilo's zijn er wel maar de ontwikkeling van beenwerk en organen vraagt toch een luxer voer. Biggen die langzamer gegroeid hebben gaan in de mesterij makkelijker vooruit doordat de voeders beter passen. Voorwaarde is wel dat de biggen gezond zijn.

 • W Geverink

  Het is niks meer dan logisch dat de biggen bij de mester op het voer beginnen waar ze bij de fokker mee geeindigd zijn. Een warme droge stal spreekt voor zich. Haal de snelheid er niet uit! Pas het voer aan an het varken en niet andersom. Communicatie #5 is daarbij belangrijk. Als de biggen bij de fokker hard groeien kunnen ze dat bij de mester ook. Een hoge gezondheidsstatus is super belangrijk want als dat er niet is houdt alles op.

 • M. Taken

  7 weken leeftijd????? Een goede vermeerderaar op hoog gezondheid haalt een GEMIDDELD speengewicht van 6,5 Kilo bij 21 dagen zoogperiode. dat betekent dat de biggen in 28 dagen GEMIDDELD 589 gram groei halen inklusief speendip. Toen werd ik wakker en hield op mijn beroeps collega´s voor te liegen. Een voordeel heb je wel heer Geverink; jouw biggenstal staat leeg!! Kun je mooi mee doen aan Tierwohl

 • M. Taken

  Brabantsduitserke; ik zit ook al een hele tijd in duitsland. Feit is dat duitse mesters wel degelijk een aversie hebben tegen Topics biggen. Natuurlijk nooit alle mesters. Als een big PIA en APP heeft dan zijn ze als Spanferkel nog te vermarkten. Dit heeft niks met genetica te maken.
  Bijna altijd is het zo dat de mester tevreden is met de biggen tot ze aan de haak komen, dan wordt spantaan de vermeerderaar gewisseld.

 • W Geverink

  Meten is weten john de kenner. Er kunnen wel meer dingen niet. 6.5 zeugen houden per kraamhok kan ook niet en daardoor soms biggen moeten spenen op tien dagen evenmin. Onlangs werd mij op deze site verteld dat het vierdagen systeem niet werkt terwijl ik het in mijn eigen zeugenstapel jarenlang met succes heb toegepast. Vrijwillig wel te verstaan. 530 gram per dag gemiddeld staat me bij en dat is nog steeds een kick ass resultaat. En 930 gram per dag in de mestperiode. Wat ik altijd gedaan heb is testen en wegen. Een hele speenweek kreeg een oornummer in met de geboortedatum er op en die werden tot na het afleveren gevolgd. Ook bij het uitproberen van een ander slachtvarkenvaderdier of mijn eigen berenlijn pakte ik 100 biggen van ieder en verschillende kleuren oornummers met de geboorte datum er op. Bij het afleveren gebruiken van verschillende klopnummers en wist ik ook meteen de slachtresultaten. Tegenwoordig wordt er gefokt op zoveel mogelijk biggen per zeug die vaak verkocht worden naar verre oorden. Mijn doel en mijn passie is altijd geweest om een zo goed mogelijke big te fokken voor in mijn eigen vleesvarkenstal.

 • brabantsduitserke

  john de kenner ik heb topigs biggen en verkoop ze heel makkelijk ,ik kan goed concureren met de deense biggen. ook qua prijs. Je moet gewoon goed gezond spul leveren en aan de haak moet het ook kloppen. Wel beter is de biggen te verhandelen direkt. dwz niet over een handelaar deze heeft niet altijd hetzelde doel voor ogen . Nogmaals kletsverhaal populisme dat is het .

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.