Varkenshouderij

Nieuws 877 x bekeken

Engeland stelt rampenplan PED op

Kenilwoth - In Engeland is uit voorzorg een rampenplan opgesteld om verspreiding van het PED-virus tegen te gaan. Dit meldt Pigprogress.

Het rampenplan wordt ingezet wanneer er een eerste besmetting van het virus plaatsvindt. Er is onder andere een database aangemaakt om, wanneer de ziekte Engeland bereikt, alle informatie te kunnen opslaan. Dit zal volgens Martin Smith, veterinaire teammanager bij de Britse organisatie BPEX, helpen bij de bestrijding van het virus. De database is gekoppeld aan een vragenlijst, waarin wordt gevraagd naar het type varkensbedrijf en de totstandkoming van de uitbraak. Smith: "Dit is essentieel om te begrijpen hoe het PED-virus zich gedraagt in verschillende omstandigheden." Daarnaast is er door BPEX een verklaring opgesteld voor varkenshouders. Wanneer deze wordt ondertekend, verklaart de varkenshouder zich aan bepaalde maatregelen te houden om zo de ziekte onder controle te houden. Smith: "Varkenshouders registreren zich en melden besmettingen als onderdeel van de verklaring. Dit geeft inzicht in waar de besmettingen plaatsvinden, voor varkenshouders in de directe omgeving is dit van belang. In de tweede fase wordt ook de koppeling met dierenartsen en periferie gezocht. Zodat deze ook op de hoogte zijn van de probleemgebieden." Het diagnostisch testen op PED wordt uitgebreid naar alle diarree-monsters. BPEX financiert deze routinematige controle.

Of registreer je om te kunnen reageren.