Varkenshouderij

Nieuws 2551 x bekeken 3 reacties

EU overweegt particuliere opslag voor varkensvlees

Parijs/ Brussel - De Europese Commissie komt varkensboeren tegemoet die door een Russische embargo lage prijzen voor hun product krijgen. Europees Commissaris Phil Hogan (landbouw) overweegt een regeling voor particuliere opslag van varkensvlees te openen. Dat zei hij op de landbouwbeurs Sima in Parijs.

Een conceptregeling ligt bij belanghebbenden ter inzage. Het gaat om de standaardregeling voor particuliere opslag, waarbij kan worden ingeschreven voor een bepaalde periode. Zoals de regeling nu wordt voorgesteld kan worden ingeschreven voor opslag voor 3, 4 en 5 maanden. Afhankelijk van de termijn wordt hier een vergoeding voor gegeven tussen de € 210 en €305 per ton. Daarmee zijn de prijzen lager dan bij de vorige openstelling van de particuliere opslag in 2011.

In de regeling ontbreekt echter de mogelijkheid om vlees tussentijds uit de opslag te halen als hier afzetmogelijkheden voor zijn. "Dat zouden we graag anders zien. Dit kost onnodig geld", aldus Frans van Dongen van de COV in Brussel. Als er afzetmogelijkheden zijn, is het goed om deze te benutten. Volgens het huidige voorstel kan het vlees pas na afloop van de ingeschreven periode op de markt worden gebracht. Daarnaast sluit de regeling opslag uit van de delen die vooral veel afzet vonden op de Russische markt, de vette varkensdelen. "Ook dat zouden we graag anders zien", zegt Van Dongen.

Volgens de Ier Hogan moet er een aanzienlijke hoeveelheid vlees uit de markt worden gehaald, zodat de financiële situatie van de boeren stabiel kan worden gehouden. Dit moet het herstel van de prijzen stimuleren. Hoewel er al geruime tijd werd gevraagd om crisismaatregelen voor de varkenssector, hield Hogan de boot tot nog toe af. De Europese Commissie vond dat er geen sprake was van een crisis in de varkenshouderij, omdat het varkensvlees ondanks de Russische importstop elders werd afgezet.

Moskou kondigde in januari 2014 een invoerverbod van varkensvlees uit de EU-landen af vanwege de  vondst van Afrikaanse varkenspest in enkele Oost-Europese lidstaten. De EU is tegen de maatregel in beroep gegaan bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De uitvoer van varkensvlees uit de EU had in 2013 en waarde van ongeveer €1 miljard.

De Franse minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, juichte de beslissing van de Europese Commissie toe. Samen met andere Europese ministers van Landbouw heeft hij gepleit voor maatregelen om de gevolgen van het Russische embargo te verzachten.

De Belgische Boerenbond reageert voorzichtig positief op de aankondiging van Hogan, maar wijst er op dat de opslag van varkensvlees enkel efficiënt zal zijn als men aan de steunmaatregel verplichte export koppelt. Varkensvlees dat tijdelijk opgeslagen wordt om later op de Europese markt verkocht te worden, zal binnen enkele maanden de markt terug verstoren, verwacht de Boerenbond.

Dinsdag stemt het comité dat gaat over marktordening bij de Europese Commissie over het voorstel voor particuliere opslag.

Laatste reacties

 • niet

  waar is de NVV / LTO / POV dit willen we niet toch??? Kom dan in actie of zijn alle clubs gewoon voor het vergaderen, zoet houden en eigen belang??

 • piglet56

  po levert niets op is alleen maar n verschuiving van het probleem dit vlees moet over n half jaar uit de vriezer dan staat de vlees markt weer onder druk nederland geeft ieder jaar miljoenen aan ontwikkelingshup laat ze in plaats van po vlees geven aan ontwikkelings landen

 • AmMy Consultancy

  Is het niet eenvoudiger om met de varkenshouder te praten over een afname van het aantallen dieren in de stal. Scheelt veel in voerkosten en opslag van een product waarvan de markt verzadigt is. Dit soort maatregelen is het paard achter de wagen spannen.
  Als we een vergelijk maken naar bv een autofabrikant dan is de wereld te klein als er een regeling komt dat hij gewoon kan door produceren ook al is er geen markt voor zijn product, echter ze worden dan wel betaald door de overheid en in opslag gezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.