Varkenshouderij

Nieuws 14 reactieslaatste update:23 feb 2015

EU komt varkenshouders tegemoet

Parijs - De Europese Commissie helpt varkenshouders die door de Russische importstop van varkensvlees uit de Europese Unie met lage prijzen voor hun product kampen. Er komen steunmaatregelen voor de opslag van het vlees, liet Europees Commissaris Phil Hogan (landbouw) weten tijdens een ontmoeting met varkensboeren op de landbouwbeurs in Parijs.

Volgens de Ier Hogan moet er een aanzienlijke hoeveelheid vlees uit de markt worden gehaald, waardoor de financiële situatie van de boeren stabiel kan worden gehouden en herstel van de prijzen wordt gestimuleerd.

Moskou kondigde begin vorig jaar een invoerverbod van varkensvlees uit de EU-landen af. Als reden werd gegeven de uitbraak van Afrikaanse varkensgriep in Litouwen, een EU-lidstaat die aan Rusland grenst. De EU is tegen de maatregel in beroep gegaan bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De uitvoer van varkensvlees uit de EU had in 2013 en waarde van ongeveer €1 miljard.

De Franse minister van landbouw, Stéphane Le Foll, juichte de beslissing van de Europese Commissie toe. Samen met verscheidene andere Europese ministers van landbouw heeft hij gepleit voor maatregelen om de gevolgen van het Russische embargo te verzachten.

Laatste reacties

 • petit

  raar dat dit nu gebeurt....

 • chila

  Het probleem invriezen lost niets op !!! Alleen handel spint er garen bij .

 • w v gemert

  Ongelooflijk de prijs voor komende week plus 6 en dan dit besluit. Is dit het niveau van EU-bestuurders? Zover ik mij kan herinneren heb ik nog niet eerder meegemaakt dat na een periode van een aantal wekelijkse verhogingen een opslag regeling wordt ingesteld, ongelooflijk.

 • Hogman1

  Ongelooflijk inderdaad ,komende periodes krijg je weer te horen dat er nog veel vlees licht opgeslagen dankzij deze opkoop
  Gaat je weer lekker financieel tegenwerken.

 • Zuperboer

  EU als handelsregulator in een vrije wereld is een achterhaald fenomeen. Oorspronkelijke gedachten waren goed, maar de hele organisatie is bestuurlijk veel te log, te fraudegevoelig en verstart het hele Europese machtsblok keer op keer. Stabiliteit in Europa is van eminent belang te noemen, maar er is veel te veel macht naar Brussel of is het Straatsburg(wat illustreert de onmacht beter dan twee bestuurlijke hoofdsteden?) toegetrokken op oneigenlijke gronden. We kunnen dan nog wel smakelijk lachen om de kromming van een komkommer die men in wetten vastlegt, maar dat men bv. de melkveehouderij 30 jaar eenzijdig aan een quotering bindt terwijl de hele wereld vrij kan melken geeft aan dat men in een andere realiteit leeft. Handelsbeslissingen uit Brussel komen steevast te laat en achter de markt aan. Kansloos.

 • John*

  de varkensvlees voorraad in de eu staat nu onder druk door de gestegen export dankzij de lage euro. De voorraad willen ze nu op peil houden door de opslag te stimuleren.

 • joannes

  Ze zijn gewoon te laat omdat ze geen rekeing houden met de gedevalueerde €, en de aanbod markt reactie op de te lage prijzen sinds aug 2014. Alles wat ze nu doen zal alleen maar meer verstorend werken. Een prijs opslingereffect wat weer valse hoop gaat geven!

 • krulsaart

  Het is me niet helemaal duidelijk wie nu de vruchten gaat plukken van deze aktie?

 • chila

  Is het bij deze prijzen wel interessant om vlees in te vriezen , of zit er zoveel subsidie op dat het altijd winstgevend is ?

 • fransderondhoeven

  ze zijn net wakker geworden komen uit een winterslaap deze regeling had vorig jaar in moeten gaan als ze slapen communiceren ze niet dus ze zijn nu niet op de hoogte van de situatie dat komt pas naar de zomerreces

 • Lin

  We vroegen ons ook al af of dit niet een persbericht van vorig jaar rond deze tijd moest zijn. Dat ingevroren vlees kom je altijd weer tegen als de prijzen eindelijk weer redelijk zijn stijgen ze niet door omdat het vlees weer uit de vriezers moet. Ik ben alleen maar voor zo'n maatregel als ze dat vlees naar vluchtelingenkampen brengen oid zodat het op komt.

 • porky 1

  mosterd na de maaltijd noemen ze dit
  politiek maakt meer kapot dan drank goed kan maken

 • John*

  zoals ik al eerder zei > politiek is er in het belang van de burger/consument. nu blijkt de varkensvlees deze zomer stervensduur gaat worden willen ze weer strategische voorraad aanleggen (pas vrijgave vlees in augustus /september/oktober. Het lot van de varkensboer interessert ze niet veel zolang er maar genoeg vlees op het bord komt.

 • brabantsduitserke

  ja john daar zit inderdaad wat in

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.